518
Στιγμιότυπο από τις συζητήσεις της δεύτερης ημέρας της συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα | REUTERS/Yves Herman

Συμφωνία στη Γλασκώβη για τη σωτηρία των δασών

Protagon Team Protagon Team 2 Νοεμβρίου 2021, 10:40
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 2/11/2021 16:00
Στιγμιότυπο από τις συζητήσεις της δεύτερης ημέρας της συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα
|REUTERS/Yves Herman

Συμφωνία στη Γλασκώβη για τη σωτηρία των δασών

Protagon Team Protagon Team 2 Νοεμβρίου 2021, 10:40
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 2/11/2021 16:00

Αν υπάρχει μια είδηση που βγήκε από την Cop26, την 26η Διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική κρίση στη Γλασκώβη, αυτή δεν ήταν ούτε η υπνηλία του Τζο Μπάιντεν ούτε η συμμετοχή της Ελισάβετ Β’ με βιντεοσκοπημένο μήνυμα. Ηταν ότι συνολικά 105 χώρες –μεταξύ των οποίων η Βραζιλία, η Ρωσία, η Κίνα και οι ΗΠΑ– δεσμεύτηκαν να ενώσουν τις προσπάθειές τους προκειμένου να σταματήσει η αποψίλωση των δασών.

Στην κοινή τους δήλωση, οι ηγέτες των κρατών και των κυβερνήσεων έθεσαν στόχο όχι μόνο να έχει τερματιστεί, αλλά να έχει αντιστραφεί η καταστροφή των δασών ως το τέλος της δεκαετίας, με έμφαση στην αναδάσωση και στην αειφόρο ανάπτυξη.

Ο Guardian σημείωσε ως σημαντικό το γεγονός ότι η διακήρυξη αυτή υπογράφεται από ηγέτες όπως ο Σι Τζινπίνγκ –η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος ρυπαντής του πλανήτη- και ο Βραζιλιάνος Ζαΐχ Μπολσονάρο, στη χώρα του οποίου υπάρχει το τεράστιο, αλλά λεηλατημένο τις τελευταίες δεκαετίες δάσος του Αμαζονίου. Σημαντικό είναι και ότι στις 105 χώρες συγκαταλέγονται η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, καθώς στη Λεκάνη του Κονγκό βρίσκεται το δεύτερο μεγαλύτερο τροπικό δάσος του πλανήτη, και η Παπούα Νέα Γουινέα.

Συνολικά οι χώρες που θα συνυπογράψουν τη συμφωνία καλύπτουν περίπου το 85% των δασών του πλανήτη και περιλαμβάνουν τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Ρωσία και την Ινδονησία, δηλαδή χώρες με τεράστιες δασικές εκτάσεις, αλλά και σοβαρό πρόβλημα ως προς την υλοτόμηση και την καταστροφή δασών. Τη συμφωνία υπογράφει και η Ελλάδα.

Η λεγόμενη Διακήρυξη για τα Δάση και τη Χρήση Γης υπογράφεται σήμερα, Τρίτη, 2 Νοεμβρίου από τους ηγέτες και εκπροσώπους χωρών.

Σύμφωνα με το σχέδιο, υπάρχει η δέσμευση για διάθεση τουλάχιστον 19,2 δισ. δολαρίων σε δημόσιο και ιδιωτικό χρέος ως το 2025 για την αναδάσωση εκτάσεων, την προστασία ιθαγενών και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Αλλο ένα δισ. δολάρια υποσχέθηκε να προσφέρει για την αναδάσωση και την αλλαγή των καλλιεργειών στην Αφρική ο ιδιοκτήτης της Amazon, Τζεφ Μπέζος.

«Αυτά τα πλούσια οικοσυστήματα, αυτοί οι καθεδρικοί ναοί της Φύσης, είναι οι πνεύμονες του πλανήτη μας. Τα δάση στηρίζουν κοινότητες, τον βιοπορισμό μας και τις τροφές μας και απορροφούν τον άνθρακα που εκπέμπουμε στην ατμόσφαιρα. Είναι κρίσιμα για την επιβίωσή μας» ήταν το μήνυμα του βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, οικοδεσπότη της συνόδου.

Βέβαια, μετά ο Τζόνσον επέλεξε να πάρει το πρωθυπουργικό αεροπλάνο για να επιστρέψει από τη Γλασκώβη στο Λονδίνο, μια ενέργεια με μεγάλο ενεργειακό αποτύπωμα. «Επιστρέφω στο Λονδίνο με αεροπλάνο διότι με το τρένο θα χάσω πολύ χρόνο, αλλά το αεροσκάφος μου καίει, σε μεγάλο βαθμό, “πράσινα” καύσιμα», δικαιολογήθηκε.

Ενα δισ. ευρώ από την ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεσμεύθηκε σήμερα να δαπανήσει ένα δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της τα επόμενα πέντε χρόνια για την προστασία των δασών, συμπεριλαμβανομένων 250 εκατ. ευρώ για χώρες στη Λεκάνη του Κονγκό στην Κεντρική Αφρική.

«Χρειάζεται να ακούσουμε καλύτερα τις γηγενείς κοινότητες, τους παραγωγούς, τους καταναλωτές και τους εμπόρους… Να ακούσουμε ο ένας τον άλλον, να εργαστούμε ο ένας με τον άλλον, να σταματήσουμε την αποψίλωση», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη διάσκεψη.

Η συνεισφορά της ΕΕ εντάσσεται σε ένα μεγαλύτερο χρηματοδοτικό πακέτο 12 δισ. δολαρίων για την προστασία, αποκατάσταση και βιώσιμη διαχείριση δασών σε φτωχότερες χώρες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...