387
|

Συμφωνία με την Pfizer για ακόμα 300 εκατ. δόσεις εμβολίων ανακοίνωσε η Ουρσουλα φον ντερ Λάιεν

Protagon Team Protagon Team 8 Ιανουαρίου 2021, 12:38

Συμφωνία με την Pfizer για ακόμα 300 εκατ. δόσεις εμβολίων ανακοίνωσε η Ουρσουλα φον ντερ Λάιεν

Protagon Team Protagon Team 8 Ιανουαρίου 2021, 12:38

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέκτεινε το συμβόλαιο που έχει με το σχήμα Pfizer-ΒιοΝtech, όπως ανακοίνωσε το πρωί της Παρασκευής η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε μια προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης να εξασφαλίσει περισσότερες δόσεις.

Σύμφωνα με τη γερμανίδα αξιωματούχο, η Κομισιόν εξασφάλισε 300.000.000 επιπλέον δόσεις του εμβολίο των Pfizer και ΒioNtech, με το οποίο ήδη εμβολιάζονται υγειονομικοί και άλλοι από τα τέλη Δεκεμβρίου στα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Η συμφωνία αυτή με την Pfizer ήρθε μετά τη φημολογία ότι υπάρχουν χώρες της ΕΕ (μία από αυτές η Γερμανία) που προχωρούν σε διμερείς συμφωνίες με την εταιρεία για να εξασφαλίσουν επιπλέον αποθέματα του εμβολίου.

Τα 27 κράτη-μέλη πορεύονται μαζί όσον αφορά στην αγορά εμβολίων, ξεκαθάρισε η πρόεδρος της Κομισιόν διευκρινίζοντας ότι «κανένα κράτος-μέλος δεν επιτρέπεται να διαπραγματεύεται παράλληλα».

Ειδικότερα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σημείωσε:«To μόνο πλαίσιο, μέσα στο οποίο διαπραγματευόμαστε, είναι ότι οι 27 το κάνουμε αυτό μαζί και κανένα κράτος-μέλος σε αυτή τη νομική δεσμευτική βάση δεν επιτρέπεται να διαπραγματεύεται παράλληλα ή να έχει συμβόλαιο παράλληλα».

Οπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, η Επιτροπή εξασφάλισε επιπλέον 300.000.000 δόσεις του εμβολίου της Pfizer/ΒioNtech με τον συνολικό αριθμό των εμβολίων από τη συγκεκριμένη εταιρεία να φτάνει τα 600.000.000.

Απαντώντας πάντως, στην Φον ντερ Λάιεν, εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Υγείας, δήλωσε ότι η συμφωνία της Γερμανίας με την BioNTech για την αγορά επιπρόσθετων δόσεων εμβολίου κατά της COVID-19 δεν επηρεάζει τα συμβόλαια μεταξύ της εταιρείας αυτής και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το υπουργείο Υγείας της Γερμανίας χαιρέτισε την επίτευξη της νέας συμφωνίας ΕΕ και Pfizer/BioNTech για τις 300 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις.

Η Γερμανία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι είχε συμφωνήσει με την BioNTech να προμηθευτεί 30 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις συνάπτοντας ξεχωριστή συμφωνία, αν και ο χρόνος παράδοσης αυτών των δόσεων δεν έχει διευκρινιστεί.

Η κίνηση αυτή της Γερμανίας, συμφωνήθηκε τον Σεπτέμβριο, αλλά αποκαλύφθηκε μόλις αυτήν την εβδομάδα καθώς η γερμανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει πιέσεις στο εσωτερικό της χώρας για ελλιπείς παραγγελίες.

Πράσινο φως για έξι δόσεις αντί για πέντε

Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (EMA) συνιστά την χρησιμοποίηση μίας επιπλέον δόσης ανά φυαλίδιο του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, περνώντας από τις πέντε στις έξι δόσεις ανά φυαλίδιο, πράγμα που σημαίνει αύξηση κατά 20% των δυνατοτήτων εμβολιασμού.

«Η Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) της EMA συνιστά την επικαιροποίηση των πληροφοριών για το προϊόν Comirnaty για να διευκρινίσει ότι κάθε φυαλίδιο περιέχει 6 δόσεις του εμβολίου», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...