294
Εργοστάσιο που καίει λιθάνθρακα στην Κίνα | REUTERS/David Gray/File Photo

Συμφωνία ΗΠΑ και Κίνας για συνεργασία κατά της κλιματικής αλλαγής

Protagon Team Protagon Team 18 Απριλίου 2021, 10:11
Εργοστάσιο που καίει λιθάνθρακα στην Κίνα
|REUTERS/David Gray/File Photo

Συμφωνία ΗΠΑ και Κίνας για συνεργασία κατά της κλιματικής αλλαγής

Protagon Team Protagon Team 18 Απριλίου 2021, 10:11

Οι ΗΠΑ και η Κίνα «δεσμεύονται να συνεργαστούν» στο κρίσιμο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, τόνισαν αργά το Σάββατο οι δύο χώρες με κοινή ανακοίνωση Τύπου που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την επίσκεψη του αμερικανού ειδικού απεσταλμένου, Τζον Κέρι, στη Σαγκάη.

Στην ανακοίνωση, που υπογράφεται από τον Τζον Κέρι και τον κινέζο ομόλογό του, Σιέ Τζενχουά, οι δύο πλευρές επισημαίνουν ότι η κλιματική κρίση «πρέπει να έχει μεταχείριση ανάλογη της σοβαρότητας και της επείγουσας φύσης της».

Το κείμενο απαριθμεί πεδία συνεργασίας των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, που μαζί εκπέμπουν πάνω από τη μισή ποσότητα των αερίων που ευθύνονται για την κλιματική αλλαγή.

Η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο διαβεβαιώνουν πως επίκειται «ενίσχυση των ενεργειών τους αντίστοιχα και της συνεργασίας τους σε πολυμερείς διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένων της συμφωνίας-πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή και της Συμφωνίας του Παρισιού».

Ο Τζον Κέρι ήταν ο πρώτος αξιωματούχος της κυβέρνησης του Δημοκρατικού προέδρου Τζο Μπάιντεν που ταξίδεψε στην Κίνα, αναπτερώνοντας τις ελπίδες ότι οι δύο δυνάμεις θα συνεργαστούν για να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια πρόκληση της κλιματικής αλλαγής, παρά τις αυξανόμενες εντάσεις ανάμεσά τους σε άλλα πεδία.

Ο Τζο Μπάιντεν ανήγαγε την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σε απόλυτη προτεραιότητά του, στους αντίποδες του Ρεπουμπλικάνου προκατόχου του, του Ντόναλντ Τραμπ, μεγάλου υποστηρικτή της βιομηχανίας των ορυκτών καυσίμων, που είχε αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού.

Ο αμερικανός πρόεδρος, που οργανώνει την Πέμπτη και την Παρασκευή διεθνή ψηφιακή σύνοδο για το περιβάλλον, ανήγγειλε την πρώτη ημέρα της θητείας του την επανένταξη της Ουάσινγκτον στη Συμφωνία του Παρισιού, που υπογράφτηκε το 2015 και διαπραγματεύτηκε ο Τζον Κέρι, την περίοδο εκείνη υπουργός Εξωτερικών του τότε προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Με τη συμφωνία τα συμβαλλόμενα μέρη δεσμεύθηκαν να λάβουν μέτρα ώστε η αύξηση της θερμοκρασίας να μην ξεπεράσει τους 2 βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...