1454
Τασούλας - Τσίπρας σε δύο στιγμιότυπα της σύγκρουσής τους στη Βουλή | INTIMENEWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/CreativeProtagon

Σύγκρουση Τσίπρα – Τασούλα στη Βουλή: «Με φιμώνετε» – «Δεν επιτρέπω μονόπρακτα, η Βουλή δεν είναι ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ»

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2021, 14:00
Τασούλας - Τσίπρας σε δύο στιγμιότυπα της σύγκρουσής τους στη Βουλή
|INTIMENEWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/CreativeProtagon

Σύγκρουση Τσίπρα – Τασούλα στη Βουλή: «Με φιμώνετε» – «Δεν επιτρέπω μονόπρακτα, η Βουλή δεν είναι ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ»

Protagon Team Protagon Team 11 Ιουνίου 2021, 14:00

Η δεύτερη απόπειρα του Αλέξη Τσίπρα να εισαγάγει μια νέα –εκτός Κανονισμού– πρακτική στη Βουλή, ζητώντας (και παίρνοντας) τον λόγο κατά τη διαδικασία συζήτησης επίκαιρων ερωτήσεων βουλευτών, μολονότι στο πινάκιο δεν είχε συμπεριληφθεί δική του ερώτηση, προσέκρουσε στην αντίδραση του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε το άρθρο 97, σύμφωνα με το οποίο μπορεί να πάρει τον λόγο όποτε το ζητήσει, με τον κ. Τασούλα να του απαντά διευκρινίζοντας ότι το συγκεκριμένο άρθρο δεν αφορά τη συζήτηση των επίκαιρων ερωτήσεων.

Ο κ. Τσίπρας είχε κάνει ακριβώς το ίδιο από δύο εβδομάδες. Αν και τότε ο προεδρεύων της συνεδρίασης, Νικήτας Κακλαμάνης,  του εξήγησε ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής δεν δικαιούται παρέμβαση, του έδωσε τελικά τον λόγο για μια ολιγόλεπτη παρέμβαση, που τελικά μετατράπηκε σε επίθεση εφ’ όλης της ύλης –με σκαιούς χαρακτηρισμούς– κατά του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης (περισσότερα εδώ) χωρίς φυσικά να υπάρχει αντίλογος.

Το ζήτημα που προκλήθηκε από την εν λόγω συμπεριφορά του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ τέθηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων, με τους εκπροσώπους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης  να «υπόσχονται» πως δεν θα επαναληφθεί.

Την Παρασκευή ωστόσο, ο κ. Τσίπρας ήθελε να μιλήσει για τα δάνεια της ΝΔ (σ.σ. η επίκαιρη ερώτησή του δεν είχε συμπεριληφθεί στο πινάκιο) και με αφορμή την απουσία του κ. Μητσοτάκη (ο Πρωθυπουργός άνοιγε τις εργασίες της Συνόδου των ΥΠΕΞ των επτά Μεσογειακών χωρών της ΕΕ / EU-Med7), επανήλθε στην καινοφανή κοινοβουλευτική πρακτική, λέγοντας:

«Θέλω τον λόγο με βάση τον Κανονισμό της Βουλής, όπως δικαιούμαι, διότι θέλω να απευθυνθώ στο Σώμα. Θέλω να τοποθετηθώ για την απαξίωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας».

Η πρώτη απάντηση στον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε από τον προεδρεύοντα της Ολομέλειας, βουλευτή του ΚΚΕ, Γιώργο Λαμπρούλη. «Είναι η δεύτερη φορά που το κάνετε, κ. Τσίπρα. Εχει ξαναγίνει και έχει μεσολαβήσει συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα στην Διάσκεψη των Προέδρων γι αυτό -είπε-  και θα παραχωρήσω τη θέση μου στον Πρόεδρο της Βουλής να σας απαντήσει».

Ο κ. Τσίπρας όμως δεν άκουγε τίποτα και είχε ήδη ανέβει στο βήμα για να προχωρήσει με το «έτσι θέλω» στο «σφυροκόπημα» κατά του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης!

Παρενέβη τότε ο κ. Τασούλας, που είπε απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

«Θα με απογοητεύσετε σήμερα κύριε πρόεδρε, αλλά γιατί βιάζεστε να το κάνετε. Το θέμα που θέσατε σήμερα δεν ευσταθεί. Το δικαίωμα των αρχηγών να μιλούν στη Βουλή είναι άπλετο. Υπάρχει όμως ημερήσια διάταξη και εσείς επιχειρείτε να θέσετε την δική σας.

»Μας απασχόλησε αυτό το θέμα στη Διάσκεψη των Προέδρων της 3 Ιουνίου 2021. Πήρα θέση για το θέμα. Είπα ότι δεν είναι δυνατόν να καθιερωθεί νέα πρακτική πέραν αυτής που προβλέπει ο Κανονισμός.

»Δεν μπορεί να καθιερωθεί πρακτική μονόλογου στην περίπτωση που πολιτικός αρχηγός, αρχηγός αντιπολίτευσης ή άλλος κρίνει ότι μπορεί στην διαδικασία επικαίρων ερωτήσεων να λαμβάνει το λόγο επειδή δεν έχει μπει στην ημερήσια διάταξη απάντηση πρωθυπουργού ή υπουργού στην δική του ερώτηση. Αυτή η διαδικασία δεν προβλέπεται.

»Οι αρχηγοί των κομμάτων έχουν άπλετο δικαίωμα λόγου σε όλες τις διαδικασίες εκτός από τις επίκαιρες (ερωτήσεις) των βουλευτών που περιορίζονται αποκλειστικά στον ερωτώντα και στον υπουργό. Επιχειρείτε να καθιερώσετε πρακτική που δεν προβλέπεται. Ή λοιπόν θα το καθιερώσουμε στον Κανονισμό της Βουλής ή δεν θα το κάνουμε καθόλου.

»Είχα την πρόνοια να το θέσω στη Διάσκεψη. Αυτό όμως δεν μπορεί να αποτελέσει προηγούμενο. Υπήρξαν απαντήσεις και από την παράταξή σας ότι αυτό δεν πρόκειται να γίνει καθημερινή πρακτική.

»Δεν μπορεί αυτό να γενικευτεί. Σήμερα, κ. πρόεδρε, ζητάτε να καθιερώσετε νέο τρόπο τοποθέτησης στην Ολομέλεια.

»Δεν μπορεί η Βουλή να αλλάζει άρδην τον κανονισμό της με βάση πρωτοβουλίες που δεν προβλέπονται. Φανταστείτε να καθιερωθεί. Θα έχουμε ανατροπή και ακτιβιστική διαδικασία που μετατρέπει την Βουλή σε ένα είδος σκηνικού.

»Σας παρακαλώ το θέμα να λήξει εδώ. Μην προσπαθήσουμε να καθιερώσουμε de facto διαδικασίες».

Ανταπαντώντας, ο Αλέξης Τσίπρας κατήγγειλε απόπειρα φίμωσής του, καλώντας τον Πρόεδρο της Βουλής να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

«Γνωρίζετε ότι αυτός που παραβιάζει τον ΚτΒ δεν είμαι εγώ, αλλά ο πρωθυπουργός που γράφει στα υποδήματά του τη διαδικασία. Σας καλώ πριν επιχειρήσετε να φιμώσετε τη φωνή της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον ναό της Δημοκρατίας -αφήστε τα σκονάκια. Πριν επιχειρήσετε όπως επιχείρησε η παράταξή σας τα 2 αυτά χρόνια να φιμώσει κάθε αντίθετη φωνή στα ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν θα καταφέρετε να φιμώσετε τη φωνή μας στον Ναό της Δημοκρατίας.

»Σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων ως Πρόεδρος του συνόλου της Βουλής και όχι ως πρόεδρος που τοποθετείται με σκονάκια από συνεργάτες του Πρωθυπουργού (σ.σ. σχολιάζοντας με τον τρόπο αυτό κάποια σημειώματα που δόθηκαν εκείνη τη στιγμή στον κ. Τασούλα) .

«Πείτε μου ποιο το άρθρο που δεν μου επιτρέπει να μιλήσω.

»Κατά πάγια πρακτική ισχύει ότι οι πρόεδροι ΚΟ, πρώην πρωθυπουργοί έχουν το δικαίωμα να μιλούν όποτε το ζητούν. Λέτε ότι κάνουμε παράσταση, Δεν είναι παράσταση. Να μην υποπέσετε σε αυτό το πολύ σημαντικό παράπτωμα.

»Εχετε ευθύνες ως Πρόεδρος της Βουλής  που για πρώτη φορά θα φιμώσετε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σας ζητώ να μου δώσετε το λόγο για 15 λεπτά. Υπάρχει μείζον ζήτημα ουσίας της ερώτησης που αποτελεί θεμελιακό πρόβλημα για την λειτουργία της Δημοκρατίας, το πρόβλημα υπερχρέωσης κομμάτων», επέμεινε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αυτό κάνω κ. πρόεδρε», επανήλθε ο κ. Τασούλας. «Θέλω να σας πω το εξής: με νοιάζει να σταθεί η Βουλή στο ύψος της περισσότερο και από τον εαυτό μου και δεν θέλω να μετατρέψουμε την Βουλή σε αχρείαστο σκηνικό πολιτικού ή κομματικού ακτιβισμού. Να τι εννοώ. Το άρθρο στο οποίο αναφερθήκατε δίνει δικαίωμα στους αρχηγούς να μιλούν όποτε θέλουν στο νομοθετικό έργο, στις επερωτήσεις, στις μομφές και εξεταστικές. Στις επίκαιρες δεν προβλέπεται παρέμβαση αρχηγών. Συνεπώς επαναλαμβάνετε κάτι που σας απαντήθηκε».

«Ο πρωθυπουργός έχει απαντήσει ήδη σε 7 επίκαιρες ερωτήσεις ενώ έχει προκαλέσει με δική του πρωτοβουλία 5 συζητήσεις. Όλα αυτά αν και δεν έχει ολοκληρωθεί το μισό της συνταγματικής του θητείας. Στην προηγούμενη περίοδο, απαντήθηκαν συνολικά 8 ερωτήσεις, σε όλη την θητεία», υπενθύμισε  και διέκοψε τη σύζητηση εν μέσω διαμαρτυριών από τον αρχηγό και τους παριστάμενους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

«Επειδή δεν θέλω η Βουλή να μετατραπεί σε σκηνικό πολιτικού ακτιβισμού και η Ολομέλεια δεν μπορεί να μετατραπεί σε συνεδρίαση καμίας ΚΟ, επειδή στις ερωτήσεις δεν επιτρέπονται μονόλογοι ή μονόπρακτα διακόπτω την συζήτηση και περιμένω την πρότασή σας για αλλαγή του Κανονισμού», κατέληξε στην απάντησή του ο Πρόεδρος της Βουλής.

«Στρατηγικός κακοπληρωτής»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έμεινε ωστόσο στα όσα είπε στην αίθουσα της Ολομέλειας, αλλά έδωσε συνέχεια στο θέμα με δήλωση στο Περιστύλιο της Βουλής, αποκαλώντας τον Πρωθυπουργό «στρατηγικό κακοπληρωτή» και κατηγορώντας τον εκ νέου, όπως και τον Πρόεδρο του κοινοβουλίου, για προσπάθεια φίμωσής του.

«Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τασούλας επιχείρησαν σήμερα με τρόπο πρωτοφανή για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα να φιμώσουν μία ισχυρή αλήθεια. Οτι η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κόμμα χρεωκοπημένο, ο κ. Μητσοτάκης στρατηγικός κακοπληρωτής και ζει σε βάρος του έλληνα φορολογούμενου», ήταν η ακριβής διατύπωση από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ που χαρακτήρισε  τον  ισολογισμό για το κόμμα της ΝΔ «μνημείο αναξιοπιστίας και διαχειριστικής ανικανότητας».

Μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ζήτημα Δημοκρατίας, καθώς όπως υποστήριξε, όταν ένα κόμμα χρωστάει 340 εκατ. ευρώ στις τράπεζες που τις έχουν πληρώσει με αίμα οι έλληνες φορολογούμενοι και δεν έχει καμία επίπτωση από αυτό, και οι τράπεζες γνωρίζουν ότι έχουν στο χέρι αυτό το κόμμα, τότε δεν λειτουργεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, αλλά λειτουργεί προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του πιστωτή, εν προκειμένω των τραπεζών».

Απάντηση ΝΔ

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά την ανάληψη της αρχηγίας της ΝΔ, το 2016, προχώρησε σε πλήρη εξορθολογισμό των οικονομικών του κόμματος. Οι λειτουργικές δαπάνες μειώθηκαν δραστικά από 9 εκατ. ευρώ το 2015 σε 3,1 εκατ. το 2020. Όλες οι τρέχουσες υποχρεώσεις εξοφλούνται κανονικά, οι παλαιότερες οφειλές σε προμηθευτές μειώνονται σημαντικά, οι ρυθμίσεις σε οφειλές προμηθευτών τηρούνται ευλαβικά και δεν υπάρχουν οφειλές στο δημόσιο, ενώ στις Τράπεζες, έναντι των δανείων, έχει εκχωρηθεί σημαντικό ποσοστό της κρατικής χρηματοδότησης.

»Αποτέλεσμα του εξορθολογισμού είναι ότι η ΝΔ έχει από το 2016 θετικό λειτουργικό αποτέλεσμα. Επίσης στο πλαίσιο διάταξης που προβλέπεται στο Καταστατικό της από το 2016, η ΝΔ δεν επιτρέπεται να δανείζεται από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Και φυσικά δεν έχει δανειστεί. Στον ετήσιο δημοσιευμένο απολογισμό υπάρχει συγκεκριμένη γραμμή με την ένδειξη «Αναλήψεις δανείων» που πάντα έχει ποσό 0», υπογραμμίζει στην απάντησή της προς τον κ. Τσίπρα το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

«Αποκλειστικός λόγος αύξησης των δανειακών υποχρεώσεων της Νέας Δημοκρατίας είναι οι ετήσιοι τόκοι. Το 2016 οι τόκοι ανήλθαν σε 27,5 εκατ. Ευρώ, το 2017 σε 27,6 εκατ. Ευρώ, το 2018 σε 30,6 εκατ. Ευρώ, το 2019 σε 34,2 εκατ. Ευρώ και το 2020 σε 38,1 εκατ. Ευρώ. Επομένως το σύνολο των τόκων την τελευταία πενταετία ανήλθε σε 158 εκατ. Ευρώ. Αυτός είναι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο εμφανίζεται αύξηση του τραπεζικού δανεισμού στα 342 εκατ. Ευρώ σήμερα. Αυτή είναι η αλήθεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ενδιαφέρεται για αυτήν, αλλά για τις εντυπώσεις», καταληγει  η σχετική ανακοίνωση της Περαιώς για τους ισχυρισμούς του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τα δάνεια της ΝΔ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...