978
Συμφωνούν ότι... διαφωνούν Μακρόν και Μέρκελ, εδώ σε συνάντησή τους στο Βερολίνο, τον Απρίλιο | REUTERS

Σύγκρουση κορυφής Μακρόν-Μέρκελ για τον πρόεδρο της Κομισιόν

Protagon Team Protagon Team 28 Μαΐου 2019, 12:08
Συμφωνούν ότι... διαφωνούν Μακρόν και Μέρκελ, εδώ σε συνάντησή τους στο Βερολίνο, τον Απρίλιο
|REUTERS

Σύγκρουση κορυφής Μακρόν-Μέρκελ για τον πρόεδρο της Κομισιόν

Protagon Team Protagon Team 28 Μαΐου 2019, 12:08

Σύγκρουση κορυφής ανάμεσα σε Παρίσι και Βερολίνο αναμένεται το απόγευμα της Τρίτης στις Βρυξέλλες, στο άτυπο δείπνο όπου θα παρευρεθούν οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ για την αποτίμηση των ευρωεκλογών και τις πρώτες συζητήσεις για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν.

Τα κατώτερα των προσδοκιών αποτελέσματα για την Κεντροδεξιά σε πολλές χώρες, προκάλεσαν την απώλεια 41 εδρών για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, σε σχέση με το 2014. Οι έδρες του έπεσαν στις 180 από 221.

Μετά τα αποτελέσματα, ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο κορυφαίος υποψήφιος του ΕΛΚ και επιλογή της Ανγκελα Μέρκελ για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν, φαίνεται να χάνει έδαφος και όλα είναι ανοικτά, καθώς ο Εμανουέλ Μακρόν δεν συμφωνεί με την διαδικασία των υποψηφίων που ακολουθείται από το 2014.

«Το κέντρο συρρικνώθηκε», δήλωσε ο Βέμπερ μετά την κατώτερη των προσδοκιών για το ΕΛΚ βραδιά των ευρωεκλογών.

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ έχασε έδαφος στην κούρσα για την προεδρία της Κομισιόν μετά τα αποτελέσματα της Κυριακής

Πολλές έδρες έχασε όμως και η Κεντροαριστερά, καθώς η ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών στο ευρωκοινοβούλιο έπεσε στις 145 από 191, που είχε κερδίσει πριν πέντε χρόνια. Και αυτό παρά τα υψηλά ποσοστά τους σε Ισπανία και Ολλανδία.

Είναι η πρώτη φορά σε 40 χρόνια που οι δύο ομάδες δεν έχουν την πλειοψηφία των εδρών στο ευρωκοινοβούλιο. Ο πρόεδρος της Κομισιόν προτείνεται από τα κράτη μέλη αλλά εκλέγεται από την πλειοψηφία των ευρωβουλευτών.

Οι Πράσινοι, από τους μεγάλους νικητές της Κυριακής, με 69 έδρες έναντι 50 το 2014, και η Συμμαχία των Φιλελεύθερων και Δημοκρατικών με 109 έδρες, 67 περισσότερες από ό,τι πριν πέντε χρόνια, θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην εκλογή του προέδρου.

Οπως αναφέρει η Guardian, αναζητώντας συμμάχους, ο Μακρόν ήδη συναντήθηκε τη Δευτέρα στο Παρίσι, με τον ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, στην προσπάθειά του να σχηματίσει μία «προοδευτική συμμαχία».

Ο Εμανουέλ Μακρόν υποδέχεται τον Πέδρο Σάντσεθ στο Μέγαρο των Ηλυσίων

Σε κοινή τους ανακοίνωση, το κόμμα του γάλλου προέδρου La REM (η Δημοκρατία εμπρός) και η Συμμαχία των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών δήλωσαν: «Η νέα ισορροπία δυνάμεων στο ευρωκοινοβούλιο απαιτεί έναν υποψήφιο πρόεδρο που μπορεί να χτίσει μία δυναμική πλειοψηφία πέρα από τις γραμμές των κομμάτων. Η νέα μας ομάδα είναι ανοικτή στο να λάβει υπόψη της όλους τους υποψηφίους που μπορούν να συγκεντρώσουν την στήριξη των πολιτικών ομάδων που θα αποτελούν τη μελλοντική κυβερνητική πλειοψηφία».

Εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης δήλωσε ότι «η ομάδα στην οποία θα ενταχθούμε, θα είναι αυτή που θα προσπαθήσει να καθοδηγήσει την δημιουργία μίας προοδευτικής συμμαχίας. Γιατί όχι με τους Πράσινους;», αναρωτήθηκε.

Η απάντηση όμως, ήταν άμεση από τον συμπρόεδρο των Πρασίνων, Φιλίπ Λαμπέρτς: «Ο Μακρόν δεν δίνει δεκάρα για το περιβάλλον».

Φίλιπ Λάμπερτς και Σκα Κέλερ, οι ηγέτες των Πρασίνων, το βράδυ των εκλογών

Φυσικά, η δύναμη του Ματέο Σαλβίνι, της Μαρί Λεπέν, του Βίκτορ Ορμπαν, του Νάιτζελ Φάρατζ και των υπόλοιπων ακροδεξιών λαϊκιστών δεν είναι καθόλου αμελητέα. Ο ιταλός πολιτικός επιμένει ότι ενωμένα, σε μία ομάδα, τα ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης μπορούν να συγκεντρώσουν 150 έδρες, «αν ξεπεράσουν ζήλειες, συμπάθειες και αντιπάθειες», είπε.

Με το ροζάριο στα χείλη, παρά τις αντιδράσεις της Καθολικής Εκκλησίας, ο Ματέο Σαλβίνι, πανηγυρίζει την πρωτιά της Λέγκα, στις ιταλικές ευρωεκλογές
Βεστάγκερ: «Επιθυμώ να γίνω πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής»

«Δεν μπορεί μόνο το μεγαλύτερο κόμμα να έχει πρόσβαση στο αξίωμα του προέδρου της Κομισιόν, ειδικά όταν το ΕΛΚ έχει χάσει τις εκλογές», δήλωσε η δανή φιλελεύθερη πολιτικός και διεκδικητής της προεδρίας της Κομισιόν, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, σε συνέντευξή της Handelsblatt, αναφερόμενη στην υποψηφιότητα του Βέμπερ.

«Οι Φιλελεύθεροι θα συζητήσουν τώρα με τους Σοσιαλδημοκράτες και τους Πράσινους για μια πιθανή συνεργασία», πρόσθεσε.

Η Βεστάγκερ δήλωσε την Κυριακή ότι θα επιθυμούσε να γίνει πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η δανή πολιτικός αναμένει ωστόσο ότι, εκτός από τους κορυφαίους υποψηφίους (Spitzenkandidaten) των κομμάτων, θα υπάρξουν περισσότεροι υποψήφιοι για τη διαδοχή του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Θα μπορούσαν επίσης να θέσουν υποψηφιότητα και αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων», δήλωσε.

H Βεστάγκερ θεωρεί ότι η απόφαση για το πρόσωπο που θα αναλάβει το κορυφαίο ευρωπαϊκό αξίωμα θα καθυστερήσει: «Πρέπει να δημιουργηθεί ένα παζλ με πολλά κομμάτια -και αυτό απαιτεί χρόνο», είπε.

H υποψήφια των Φιλελεύθερων, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, μιλά στις Βρυξέλλες το βράδυ της Κυριακής
Υπέρ της διαδικασίας του κορυφαίου υποψηφίου οι πρόεδροι των πολιτικών ομάδων

Υπέρ της διαδικασίας του κορυφαίου υποψηφίου για την επιλογή του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τάσσεται η πλειοψηφία των προέδρων των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου του ΕΚ, Αντόνιο Ταγιάνι.

Οι πρόεδροι των πολιτικών κομμάτων συνεδρίασαν το πρωί της Τρίτης στις Βρυξέλλες προκειμένου να προετοιμάσουν τη θέση του ΕΚ ενόψει της σημερινής Συνόδου Κορυφής.

Μιλώντας προς τον Τύπο, ο Μάνφρεντ Βέμπερ χαιρέτισε το ψήφισμα του ΕΚ και σημείωσε ότι η μεγάλη προσέλευση των Ευρωπαίων στις κάλπες αποτελεί [ισχυρή δημοκρατική εντολή» για το Ευρωκοινοβούλιο και ότι τώρα πρέπει να γίνει συζήτηση σχετικά με το «περιεχόμενο» του προγράμματος της επόμενης Επιτροπής.

Ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Ούντο Μπούλμαν τάχθηκε επίσης υπέρ της διαδικασίας και σημείωσε πως θα «αγωνιστεί» για τον υποψήφιο του κόμματός του, Φρανς Τίμερμανς, για τον οποίο, όπως είπε, αυξάνονται οι πιθανότητες να συγκεντρώσει πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο.

Η επικεφαλής των Πρασίνων Σκα Κέλερ σημείωσε, με τη σειρά της, ότι θα υποστηρίξει τους ήδη υπάρχοντες υποψήφιους των κομμάτων και όχι κάποιον που θα προτείνει το Συμβούλιο, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν «βήμα προς τα πίσω», και ότι προτεραιότητα των Πρασίνων είναι να μπει στο πρόγραμμα της επόμενης Επιτροπής το ζήτημα της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής, της προστασίας του περιβάλλοντος και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Επίσης, ανέφερε πως ανάμεσα στους κορυφαίους υποψήφιους θεωρεί και την Μαργκρέτε Βεστάγκερ των Φιλελευθέρων. Σημειώνεται ωστόσο ότι ο πρόεδρος της πολιτικής ομάδας των Φιλελεύθερων, Γκι Φέρχοφσταντ, δεν προέβη σε δηλώσεις μετά τη διάσκεψη των προέδρων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...