675
Το μοιραίο παράθυρο του αεροπλάνου της εταιρείας Southwest Airlines και η πιλότος που κατάφερε να προσγειώσει το αεροπλάνο, Τάμι Τζο Σουλτς |

Η πιλότος με την ατσάλινη ψυχραιμία και το σπασμένο παράθυρο-ρουφήχτρα

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2018, 12:27
Το μοιραίο παράθυρο του αεροπλάνου της εταιρείας Southwest Airlines και η πιλότος που κατάφερε να προσγειώσει το αεροπλάνο, Τάμι Τζο Σουλτς
|

Η πιλότος με την ατσάλινη ψυχραιμία και το σπασμένο παράθυρο-ρουφήχτρα

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2018, 12:27

Τρομοκρατημένοι οι επιβάτες της πτήσης της εταιρείας Southwest Airlines από Νέα Υόρκη προς Ντάλας , προσπαθούσαν μάταια να σώσουν την άτυχη γυναίκα που ρουφήχτηκε με ανατριχιαστικά κινηματογραφικό τρόπο προς το παράθυρο, όταν αυτό έσπασε από κομμάτι του κινητήρα που εκσφενδονίστηκε.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian,  η Πέγκυ Φίλιπς, μία συνταξιούχος νοσοκόμα, η οποία επί είκοσι λεπτά έδινε πρώτες βοήθειες στην Τζένιφερ Ριόρνταν καθώς το αεροπλάνο πραγματοποιούσε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο της Φιλαδέλφειας, ενώ γύρω της οι επιβάτες ούρλιαζαν πανικόβλητοι μέσα από τις μάσκες οξυγόνου που είχαν φορέσει, είπε αργότερα: «Συνέβησαν πάρα πολύ ηρωικά και συγκινητικά πράγματα κατά τη διάρκεια αυτής της πτήσης. Είμαι πολύ περήφανη για όλους».

Η πιλότος, Τάμι Τζο Σουλτς, που είχε υπηρετήσει σε μαχητικά αεροσκάφη του αμερικανικού Ναυτικού στο παρελθόν, χαρακτηρίστηκε από τους επιβάτες γυναίκα με «ατσάλινη ψυχραιμία», για τον τρόπο που κατέβασε και προσγείωσε το αεροπλάνο.

Η Τζένιφερ Ριόρνταν, τραπεζική υπάλληλος και μητέρα δύο παιδιών, ρουφήχτηκε έξω από το παράθυρο μέχρι τη μέση, όπως εξήγησαν οι συνεπιβάτες της. Αρκετοί άνδρες την άρπαξαν από τα πόδια και κατάφεραν να την τραβήξουν ξανά μέσα, ήταν όμως ήδη θανάσιμα τραυματισμένη και μάρτυρες θυμούνται την ανατριχιαστική εικόνα ενός άνδρα με τα χέρια του γεμάτα από το αίμα της γυναίκας.

The victim of Southwest Airlines flight 1380, Jennifer Riordan, poses in this undated photo obtained from social media. Facebook/Jennifer Riordan/via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES. NO NEW USES AFTER MAY 17, 2018, 1430GMT
Η άτυχη Τζένιφερ Ριόρνταν, σε παλιότερη φωτογραφία της στα social media. Facebook/JenniferRiordan/via REUTERS

«Είναι αδιανόητο, αλλά συνέβη: η γυναίκα αυτή χτυπήθηκε στο σώμα και στο πρόσωπο είτε από την άτρακτο, είτε από το φτερό του αεροπλάνου. Καταλαβαίνουμε όλοι πόσο σοβαρός ήταν ο τραυματισμός της» δήλωσε η Φίλιπς σε τοπικό κανάλι.

Ενώ εκείνη προσπαθούσε να κρατήσει στη ζωή την Ριόρνταν και το αεροπλάνο κατέβαινε με μεγάλη ταχύτητα, θυμάται πολύ κόσμο να κλαίει και να στέλνει αποχαιρετιστήρια μηνύματα σε συγγενείς και φίλους.

Μετά την προσγείωση, η πιλότος πήγε στους επιβάτες, και αφού ρώτησε έναν έναν αν είναι εντάξει, τους ευχαρίστησε για την ψυχραιμία τους.

«Είχε ατσάλινη ψυχραιμία. Υποκλίνομαι…» είπε για την πιλότο ένας άλλος επιβάτης, ο Τεξανός Αλφρεντ Τάμλινσον. «Θα της στέλνω χριστουγεννιάτικη κάρτα κάθε χρόνο. Ηταν καταπληκτική» συμπλήρωσε.

Οπως μαρτυρεί και το ηχητικό ντοκουμέντο από τον διάλογο που είχε η πιλότος με τον πύργο ελέγχου, η Σουλτς ήταν όντως τέρας ψυχραιμίας:

«Το Southwest 1380 έχει ανάφλεξη στον κινητήρα. Κατεβαίνουμε»

«Κατεβαίνετε αυτή τη στιγμή;» ρωτά μια έκπληκτη φωνή.

«Μάλιστα. Πετάμε με μία μηχανή. Κατεβαίνουμε» απαντά η Σουλτς.

Στη συνέχεια ρωτήθηκε πού σκοπεύει να προσγειωθεί.

«Δώστε μου το πλησιέστερο. Σκεφτόμαστε τη Φιλαδέλφεια» απαντά η πιλότος.

Οι διάλογοι συνεχίστηκαν σε ήρεμους τόνους και κάποια στιγμή η Σουλτς πληροφορεί τον Πύργο Ελέγχου:

«Το πλήρωμα με ενημέρωσε ότι υπάρχει τρύπα σε παράθυρο και ότι ένας επιβάτης έφυγε έξω».

Μετά την προσγείωση η Σουλτς ευχαρίστησε τον πύργο ελέγχου για τη βοήθεια. Μία άλλη γυναίκα που ταξίδευε με το συγκεκριμένο αεροπλάνο, η Νταϊάνα ΜακΜπράιντ Σελφ, ευχαρίστησε την πιλότο μέσω facebook «για την καθοδήγηση και τη γενναιότητα σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή».

pilot
Φωτογραφία μέσα από το αεροσκάφος, λίγο μετά την προσγείωση. Η πιλότος δέχεται μια ευχαριστήρια αγκαλιά από επιβάτη

«Είναι πραγματική ηρωίδα» σχολίασε η γυναίκα. Παρόμοια ήταν τα σχόλια πολλών ακόμη συνεπιβατών της στα social media.

H Washington Post ζήτησε από την πιλότο συνέντευξη, αλλά εκείνη αρνήθηκε. Στοιχεία όμως για την εντυπωσιακή πορεία της, έχουν ήδη διαρρεύσει από το οικογενειακό και φιλικό της περιβάλλον. Και είναι όλα εγκωμιαστικά.

Κοντινά της πρόσωπα αποκάλυψαν το πόσο σκληρά προσπαθούσε η Σουλτς, από τα τέλη της δεκαετίας του ’70, προκειμένου να γίνει πιλότος μαχητικού αεροσκάφους και πόσο πεισματική ήταν η άρνηση της στρατιωτικής ηγεσίας. Στο τέλος όμως τα κατάφερε και έγινε μια από τις πρώτες γυναίκες που πέταξαν με μαχητικό αεροσκάφος. τέτοια θέση.

pilot1
Η πιλότος Τάμι Τζο Σουλτς σε παλιότερη φωτογραφία της, από τότε που πετούσε με μαχητικό αεροσκάφος

Η πεθερά της, ακούγοντας το ηχογραφημένο ηχητικό ντοκουμέντο, είπε ότι «ήταν σαν να βρίσκεται στο σαλόνι μου και να μου μιλάει. Τόσο ήρεμη δύναμη είναι».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

3

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...