563
Ο Τζον Στιούαρτ στην αίθουσα της επιτροπής του Κογκρέσου, περιστοιχισμένος από άρρωστους διασώστες με φόντο τις φρικτές εικόνες της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 | EPA

Συγκλονιστικός Τζον Στιούαρτ στο Κογκρέσο: «Είστε η ντροπή της χώρας!»

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2019, 12:43
Ο Τζον Στιούαρτ στην αίθουσα της επιτροπής του Κογκρέσου, περιστοιχισμένος από άρρωστους διασώστες με φόντο τις φρικτές εικόνες της 11ης Σεπτεμβρίου 2001
|EPA

Συγκλονιστικός Τζον Στιούαρτ στο Κογκρέσο: «Είστε η ντροπή της χώρας!»

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουνίου 2019, 12:43

Σε μία από τις  πιο συγκινητικές και οργισμένες ομιλίες που έχουν ακουστεί στο Κογκρέσο, ο πρώην τηλεοπτικός παρουσιαστής Τζον Στιούαρτ, κατακεραύνωσε τους αμερικανούς βουλευτές για την απουσία τους από την αίθουσα και την αδιαφορία τους για τους διασώστες της 11ης Σεπτεμβρίου, που αργοπεθαίνουν από καρκίνο.

Ο Στιούαρτ χρόνια τώρα βρίσκεται στο πλευρό των χιλιάδων πυροσβεστών, αστυνομικών, και εργαζομένων σε άλλες υπηρεσίες που έσπευσαν στους Δίδυμους Πύργους το τρομακτικό εκείνο πρωινό του 2001 ή καθάρισαν την περιοχή από τα μπάζα τους επόμενους μήνες. «Τους πήρε μόλις πέντε δευτερόλεπτα να φτάσουν», από τη στιγμή που έπεσε στους πύργους το πρώτο αεροπλάνο, είπε ο Στιούαρτ στη συγκλονιστική του ομιλία μπροστά στην επιτροπή του Κογκρέσου, με θέμα συζήτησης την επαναφορά του ταμείου αποζημίωσης για τους διασώστες της 11ης Σεπτεμβρίου.

Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018, 17 χρόνια μετά την επίθεση της Αλ Κάιντα στη Νέα Υόρκη, περισσότεροι από 10.000 διασώστες είχαν διαγνωστεί με καρκίνο, λόγω της παρουσίας τους στο σημείο των Δίδυμων Πύργων, εκείνη την ημέρα και το επόμενο διάστημα και της έκθεσής τους σε καρκινογόνες ουσίες στα συντρίμμια των κτιρίων. Από αυτούς, 2.000 πέθαναν από την ασθένεια. Από τότε, έχουν αρρωστήσει και πεθάνει πολλοί ακόμα. Η μέση ηλικία τους σήμερα, είναι τα 55.

Χιλιάδες πυροσβέστες έσπευσαν στα συντρίμμια των Δίδυμων Πύργων της Νέας Υόρκης, την 11η Σεπτεμβρίου του 2001

Το ταμείο, που είχε δημιουργηθεί για να στηρίζει τους διασώστες και να προσφέρει μία πολύτιμη ανάσα για τα υπέρογκα έξοδα νοσηλείας τους και τα έξοδα διαβίωσης, μια που πολλοί δεν μπορούν να εργαστούν, καταργήθηκε λόγω περικοπών. Αρμόδιο να το επαναφέρει είναι το Κογκρέσο, όμως οι βουλευτές που αντιτίθενται, λένε ότι «υπάρχουν άλλες προτεραιότητες», κάτι που εξοργίζει τον Τζον Στιούαρτ.

Ο Τζον Στιούαρτ βοηθά να σταθεί όρθιος για να καταθέσει μπροστά στην επιτροπή του Κογκρέσου ο Λούις Αλβάρεζ, πρώην ντετέκτιβ του τμήματος εξουδετέρωσης βομβών της αστυνομίας της Νέας Υόρκης, ο οποίος πάσχει από καρκίνο – EPA

Ο πρώην παρουσιαστής του «Daily Show», έχει βάλει σκοπό εδώ και χρόνια να δικαιωθούν οι εργαζόμενοι που θεωρούνται ήρωες στην Αμερική. Οταν όμως, αντίκρυσε την μισοάδεια αίθουσα της επιτροπής, η οργή του ξεχείλισε και τα δάκρυα γέμισαν τα μάτια του: «Βρίσκομαι σήμερα εδώ και σκέφτομαι τον απίθανο συμβολισμό της εικόνας αυτής της αίθουσας για την κατάντια της διαδικασίας για να λάβουν οι διασώστες της 11ης Σεπτεμβρίου επιδόματα και περίθαλψη. Πίσω μου, γεμάτη με διασώστες και μπροστά μου ένα σχεδόν άδειο Κογκρέσο. Αρρωστοι και ετοιμοθάνατοι, ήρθαν εδώ με κόπο για να μιλήσουν και να ακουστούν, από κανέναν. Ντροπή. Είναι ντροπιαστικό για τη χώρα και για το Κογκρέσο», είπε κατακεραυνώνοντας τους απόντες βουλευτές.

«Θα ήταν απλό να μιλούσαμε απλά για την αδιαφορία σας και την υποκρισία σας. Ομως η αδιαφορία σας, κοστίζει ό,τι πιο πολύτιμο έχουν αυτοί οι άντρες και οι γυναίκες: Χρόνο. Είναι το ένα πράγμα που τους τελειώνει», είπε, μην αφήνοντας κανέναν ασυγκίνητο, ούτε τους διασώστες, ούτε τους βουλευτές που έδωσαν το παρών, ούτε τους θεατές, που έχουν δει κατά χιλιάδες το βίντεο στην τηλεόραση και το Ιντερνετ.

Και κατέληξε , απευθυνόμενος στους βουλευτές: «Εφτασαν σε πέντε δευτερόλεπτα. Εκαναν τη δουλειά τους με κουράγιο, ταπεινότητα, επιμονή και αποφασιστικότητα. Δεκαοκτώ χρόνια αργότερα, κάντε τη δική σας!».

Στο τέλος της εισήγησής του, οι διασώστες σηκώθηκαν όρθιοι να τον χειροκροτήσουν και να τον αγκαλιάσουν συγκινημένοι, ενώ τον χειροκρότησαν και οι βουλευτές που ήταν στην αίθουσα.

Δείτε τη συγκλονιστική ομιλία του:

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...