559
Η Μαρία Χούκλη σε παλιότερο γύρισμα στο Ζάππειο | SOOC/Menelaos Myrillas

Συγκλονίζει η Μαρία Χούκλη: Ετσι νίκησα τον καρκίνο του μαστού

Protagon Team Protagon Team 23 Σεπτεμβρίου 2019, 17:01
Η Μαρία Χούκλη σε παλιότερο γύρισμα στο Ζάππειο
|SOOC/Menelaos Myrillas

Συγκλονίζει η Μαρία Χούκλη: Ετσι νίκησα τον καρκίνο του μαστού

Protagon Team Protagon Team 23 Σεπτεμβρίου 2019, 17:01

Με συγκλονιστικές και συγκινητικές λεπτομέρειες περιέγραψε η Μαρία Χούκλη τη μάχη που έδωσε με τον καρκίνο του μαστού πριν από 17 χρόνια.

Μιλώντας στο έκτο πανελλήνιο Forum «Διευρύνοντας τα σύνορα» της οργάνωσης «Γυναίκες στην Ογκολογία», που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, η δημοσιογράφος περιέγραψε πώς διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού, το χειρουργείο και τις χημειοθεραπείες που έκανε, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στις γυναίκες να μην παραλείπουν να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις.

Η κυρία Χούκλη αποκάλυψε πως ακόμα και σήμερα νιώθει άγχος πριν βγουν τα αποτελέσματα των τακτικών προληπτικών εξετάσεών της. Παραδέχθηκε επίσης ότι η αρρώστια της άφησε έναν μόνιμο φόβο και ένα άγχος «που επιμένει και δεν αποχωρεί».

«Στο μυαλό μας έχουμε καρκίνος ίσον θάνατος, που δεν είναι έτσι. Μεγάλο το σοκ, θυμάμαι έκλαιγα επί ώρες. Ρώτησα τη γιατρό μου: “Αν κάνω όλα αυτά που μου λέτε θα γίνω καλά;” και μου είπε “Κατά 99,9%” και της είπα: “OΚ, πάμε”» μπαίνοντας στο δωμάτιο με «τα άγρια θηρία», είπε η ίδια.

«Η εικόνα που μου περιέγραψε η γιατρός είναι ότι μπαίνεις σε ένα δωμάτιο με άγρια θηρία τα οποία θα σε δαγκώσουν, θα σε σκίσουν, αλλά σε αυτό το δωμάτιο υπάρχει μια πόρτα που θα τη βρεις και θα βγεις. Αυτή είναι η ζωή, πρέπει να βγεις από αυτή την αίθουσα με τα άγρια θηρία, αν μείνεις μέσα θα σε φάνε, τέλος», πρόσθεσε.

Οι λεπτομέρειες της αφήγησής της ήταν συγκλονιστικές: «Αναζήτησα πληροφορίες από μία γυναίκα που είχε περάσει την ίδια περιπέτεια, γιατί άλλο κάποια πράγματα να στα πει ένας επιστήμονας και άλλο να στα πει μια παθούσα. Μετά το χειρουργείο δεν θα μπορείς να σηκώσεις το χέρι σου, θα σου πέσουν τα μαλλιά, θα έχεις δυσάρεστη γεύση στο στόμα από τις χημειοθεραπείες, δε θα μπορείς να σηκωθείς από το κρεβάτι, οι ακτινοβολίες θα σου κάψουν το δέρμα. Ολα αυτά, αν στα πει κάποια που τα πέρασε, στα λέει με εκείνες τις λέξεις που φτάνουν μέσα σου, καταλαβαίνεις τι είναι αυτό που θα συμβεί».

Παρόλα αυτά εκείνη δεν παραιτήθηκε, δεν το έβαλε κάτω: «Συνέχισα κανονικά την επαγγελματική μου δραστηριότητα και την κοινωνική μου ζωή. Φρόντισα να μην κλειστώ στο σπίτι μου. Να μη νιώσω άρρωστη ακόμη και όταν ήμουν πολύ άρρωστη. Γιατί πίστευα με αυτό τον τρόπο ότι “κοροϊδεύω” τον καρκίνο. Δεν ήταν καθόλου εύκολο, γιατί έχεις να αντιμετωπίσεις από τη δυσκολία του να περπατήσεις, να φας, να κοιμηθείς, την εμφάνισή σου, τα βλέμματα των ανθρώπων που ασυνείδητα σε κοιτάζουν στο στήθος όταν ξέρουν ότι έχεις κάνει μαστεκτομή και είχα και μία δουλειά πολύ ενδιαφέρουσα. Και έτσι πέρασαν τα χρόνια. Κάθε μέρα ήταν μια κερδισμένη μέρα».

Η κυρία Χούκλη τόνισε πως η αρρώστια είναι “τρομακτική”: «Εγκαθίσταται μέσα σου ένας φόβος. Τώρα έχω πάλι να κάνω το τσεκ απ, 17 χρόνια έχουν περάσει κι αυτές τις μέρες είμαι πάλι αγχωμένη. Η λέξη που με ενοχλεί είναι η λέξη “επιζήσασα”, το βλέπω σε αρκετά άρθρα και με ενοχλεί πολύ. Ο καρκίνος σε αλλάζει, και προς το καλύτερο και προς το χειρότερο. Μαθαίνεις, όμως, να εκτιμάς τα σωστά πράγματα, να μη στενοχωριέσαι για ανόητα. Και να μιλάς για πράγματα για τα οποία δεν θα μιλούσες πριν από μερικά χρόνια. Τώρα πια, μιλάω για τον καρκίνο».

Κλείνοντας, η δημοσιογράφος είπε πως ήθελε να μοιραστεί με όλες τις γυναίκες το βασικό συμπέρασμα από την περιπέτειά της: «Αυτό που σε σοκάρει περισσότερο είναι το άγνωστο. Αν φροντίζουμε οι γυναίκες να κάνουμε εξετάσεις, να πληροφορούμαστε για το τι σημαίνει αυτό που μπορεί να μας συμβεί, νομίζω γίνεται πιο εύκολος ο δρόμος μας».