416
«Η δουλεία», πίνακας του Τζον Ράφαελ Σμιθ (1751 – 1812) | Rijksmuseum, Amsterdam

«Συγγνώμη» για τον ρόλο της στο δουλεμπόριο ζήτησε η Lloyd’s του Λονδίνου

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2020, 13:11
«Η δουλεία», πίνακας του Τζον Ράφαελ Σμιθ (1751 – 1812)
| Rijksmuseum, Amsterdam

«Συγγνώμη» για τον ρόλο της στο δουλεμπόριο ζήτησε η Lloyd’s του Λονδίνου

Protagon Team Protagon Team 18 Ιουνίου 2020, 13:11

Συγγνώμη για τον «επαίσχυντο» ρόλο της στο εμπόριο σκλάβων του 18ου και του 19ου αιώνα, ζήτησε η Lloyd’s του Λονδίνου.

Παράλληλα, η ασφαλιστική αγορά συμφώνησε να χρηματοδοτήσει φιλανθρωπικά ιδρύματα και οργανώσεις που προωθούν ευκαιρίες για μαύρους και μειονότητες.

Περίπου 17 εκατ. άνδρες γυναίκες και παιδιά από την Αφρική απομακρύνθηκαν με τη βία από τα σπίτια τους και έγιναν δέσμιοι σε ένα από τα πιο άγρια εμπόρια σε όλο τον κόσμο, μεταξύ του 15ου και του 19ου αιώνα. Πολλοί πέθαναν σε φρικτές συνθήκες.

«Λυπούμαστε για τον ρόλο που διαδραμάτισε η αγορά Lloyd’s στο εμπόριο σκλάβων του 18ου και του 19ου αιώνα –μια φρικτή και επαίσχυντη περίοδο της αγγλικής Ιστορίας, καθώς και της δικής μας», ανέφερε η Lloyd’s.

«Τα πρόσφατα γεγονότα έριξαν φως στην ανισότητα που βιώνουν οι μαύροι εδώ και πολλά χρόνια ως αποτέλεσμα συστηματικού και διαρθρωτικού ρατσισμού που υφίσταται σε πολλούς τομείς της κοινωνίας και πυροδότησε δύσκολες συζητήσεις που έπρεπε να έχουν γίνει από καιρό».

Η κορυφαία στον κόσμο εμπορική ασφαλιστική αγορά, η Lloyd’s -που ξεκίνησε από το καφενείο του Eντουαρτ Λόιντ το 1688- είναι εκεί όπου συμφωνούνται και δίνονται εγγυήσεις για περίπλοκα ασφαλιστήρια που αφορούν από καταστροφές έως ακυρώσεις εκδηλώσεων.

Η Lloyd’s εξελίχθηκε και κυριάρχησε στην αγορά ναυτασφαλειών, που ήταν σημαντικό στοιχείο στις προσπάθειες των Ευρωπαίων, που ήθελαν να δημιουργήσουν αυτοκρατορίες και αναζητούσαν πλούτο και σκλάβους.

Οι σκλάβοι τον 18ο αιώνα περιλαμβάνονταν στις ασφαλιστικές πολιτικές στο γενικό ποσοστό για φορτία πλοίων.

Η Lloyd’s είπε ότι θα επενδύσει σε προγράμματα για την προσέλκυση μειονοτήτων με ιδιαίτερα ταλέντα, θα επανεξετάσει τα αντικείμενα τέχνης που έχει ο οργανισμός για να διασφαλίσει ότι δεν είναι ρατσιστικά και θα παρέχει οικονομική στήριξη για φιλανθρωπικά ιδρύματα και οργανισμούς που προωθούν ευκαιρίες για μειονότητες.

Μετά τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από λευκούς αστυνομικούς στη Μινεάπολη και τις εκτεταμένες αντιρατσιστικές διαδηλώσεις, μία σειρά από εταιρείες και ιδρύματα ανακοινώνουν αλλαγές στην πολιτική τους και τον τρόπο λειτουργίας.

Κολλέγιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ανακοίνωσε ότι θέλει να απομακρύνει από το μπροστινό μέρος του κτιρίου του άγαλμα του αποικιοκράτη του 19ου αιώνα Σέσιλ Ρόουντς, που έχει αποτελέσει στόχο αντιρατσιστικών διαδηλώσεων.

Η Greene King, που αυτοχαρακτηρίζεται ως η κορυφαία στη Βρετανία εταιρία ιδιοκτησίας παμπ και ζυθοποιία, ζήτησε συγγνώμη για τα κέρδη που έβγαλε από το εμπόριο σκλάβων ένας από τους αρχικούς ιδρυτές της.

«Είναι ασυγχώρητο που ένας από τους ιδρυτές μας επωφελήθηκε από τη σκλαβιά και τάχθηκε κατά της κατάργησής της», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Νικ Μακένζι. Δήλωσε ότι η εταιρία θα προχωρήσει σε επενδύσεις για να βοηθήσει την κοινότητα των μαύρων, των Ασιατών και όσων ανήκουν σε μειονότητες και να στηρίξει τη φυλετική ποικιλομορφία στις επιχειρήσεις της.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...