409
Ο Μαργαρίτης Σχοινάς στο πρόσφατο Φόρουμ των Δελφών | EPA

Σχοινάς: Ηρθε η ώρα να περάσει η Ευρώπη στα χέρια της γενιάς του Erasmus

Protagon Team Protagon Team 17 Μαρτίου 2019, 16:29
Ο Μαργαρίτης Σχοινάς στο πρόσφατο Φόρουμ των Δελφών
|EPA

Σχοινάς: Ηρθε η ώρα να περάσει η Ευρώπη στα χέρια της γενιάς του Erasmus

Protagon Team Protagon Team 17 Μαρτίου 2019, 16:29

Οι ευρωεκλογές είναι η ευκαιρία για να περάσει η Ευρώπη στα χέρια της γενιάς του Erasmus, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, σε εκδήλωση που έγινε το Σάββατο στο Ιδρυμα Ευγενίδου με θέμα «Οι ευρωεκλογές σε μία Ευρώπη που αλλάζει»

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Ελληνικός Οργανισμός Πολιτικών Επιστημόνων με τη συμμετοχή επίσης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Μάρδα, του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργου Κύρτσου και διακεκριμένων καθηγητών στα ευρωπαϊκά θέματα.

Ολοι επέκριναν «τα ελλείμματα» και «τις ανισότητες» που παραμένουν στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, το «μαύρο κουτί» του Eurogroup, τις «χαμένες ευκαιρίες» που θα μπορούσαν να αποτρέψουν το Brexit και το «λάθος» να επικρατεί στις ευρωπαϊκές εκλογές η εθνική ατζέντα. Ωστόσο, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η γενική παραδοχή είναι ότι «η Ευρώπη είναι το καλύτερο μέρος του κόσμου για να ζει κανείς».

Επικαλούμενος ρήση του Ομπάμα, ο Μαργαρίτης Σχοινάς είπε ότι «η ΕΕ είναι το σχέδιο που δικαιώθηκε από την ιστορία», καθώς απολαμβάνουμε ειρήνη τα τελευταία 63 χρόνια, ευημερία, με οκτώ φορές υψηλότερο επίπεδο ζωής, ενώ η ΕΕ αποτελεί παγκόσμιο παίκτη ήπιας ισχύος, προστατεύοντας τις μειονότητες, την αγορά εργασίας, τα δωρεάν συστήματα υγείας και εκπαίδευσης.

Μίλησε για την ανθεκτικότητα της ΕΕ παρά τις «πολυκρίσεις» -το Προσφυγικό, την τρομοκρατία, το Brexit , την άνοδο του λαϊκισμού- και μάλιστα για την ικανότητά της να επιτύχει ιστορικό ρεκόρ απασχόλησης, λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή «έχουν δουλειά 239 εκατ. Ευρωπαίοι».

Με το βλέμμα στο μέλλον, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «βρισκόμαστε σε ένα παράθυρο ευκαιρίας» και ότι υπάρχει «κοινή συμφωνία των 27 να πορευτούμε όλοι μαζί», για να αντιμετωπίσουμε «τα μεγάλα εργοτάξια»: να διορθώσει η ΕΕ τις ατέλειες της ΟΝΕ -με πραγματική οικονομική διακυβέρνηση και γνήσια τραπεζική ένωση- να υπάρξει μια ευρωπαϊκή συνεκτική πολιτική του Μεταναστευτικού, να ελέγχει τα ευρωπαϊκά σύνορα, να αλλάξει τους όρους του ευρωπαϊκού ασύλου, για να μην υφίστανται την πίεση μόνον οι χώρες της πρώτης γραμμής. Η ΕΕ πρέπει επίσης να καλύψει τον ζωτικό χώρο που αφήνουν οι εταίροι της στη Δύση, στο εμπόριο, την ασφάλεια, τις διεθνείς σχέσεις.

Ο κ. Σχοινάς ζήτησε, «να αντισταθούμε σ΄ αυτούς που έχουν στην ατζέντα τους την καταστροφή της Ευρώπης και προσπαθούν με την παραπληροφόρηση να κλονίσουν την πορεία προς τις εκλογές». Είναι οι ίδιοι, είπε, που επιχείρησαν να κλονίσουν την προεδρική εκλογή στις ΗΠΑ και που χρηματοδότησαν την καμπάνια του Brexit. «Η Ευρώπη πρέπει να αντεπιτεθεί».

Καταλήγοντας και απευθυνόμενος προς το ακροατήριο των νεαρών πολιτικών επιστημόνων, είπε ότι οι ευρωεκλογές «είναι μια ευκαιρία να περάσει η Ευρώπη στα χέρια της γενιάς του Erasmus. Είναι η ώρα της γενιάς σας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News