240
Πανοραμική εικόνα του οικισμού Δελφίνια Χαλκιδικής, που επλήγη από μπουρίνι τον Ιούλιο του 2019 | Intime/ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Σχεδόν διπλάσια το 2019 τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 27 Απριλίου 2020, 15:31
Πανοραμική εικόνα του οικισμού Δελφίνια Χαλκιδικής, που επλήγη από μπουρίνι τον Ιούλιο του 2019
|Intime/ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Σχεδόν διπλάσια το 2019 τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 27 Απριλίου 2020, 15:31

Αυξημένα κατά 40%, σε σχέση με τον μέσο όρο της προηγούμενης 20ετίας, ήταν τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ελλάδα, το 2019, σύμφωνα με το Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Οπως αναφέρουν οι ερευνητές Κώστας Λαγουβάρδος και Κατερίνα Παπαγιαννάκη, το 2019 ήταν μία χρονιά με ισχυρά καιρικά φαινόμενα, τα οποία προκάλεσαν ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό θυμάτων και σημαντικές καταστροφές.

Συγκριμένα:

– Καταγράφηκαν 33 έντονα καιρικά γεγονότα, εκ των οποίων τα 15 είχαν πολύ σοβαρές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις.

– Τα 13 από αυτά τα 33 γεγονότα αφορούσαν κακοκαιρίες, στις οποίες είχαν δοθεί ονόματα.

– Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο ήταν η Αττική (14 φορές), τα Δωδεκάνησα (οκτώ), τα Χανιά (επτά) και η Χαλκιδική (έξι).

– Εχασαν τη ζωή τους από την κακοκαιρία 32 άνθρωποι: Οι 11 εξαιτίας ισχυρών ανέμων (επτά στη Χαλκιδική, τρεις στην Αιτωλοακαρνανία και ένας στα Δωδεκάνησα), εννέα λόγω πλημμύρας (τρεις στην Αττική-Κερατέα, τέσσερις στο Ηράκλειο-Μεσσαρά, ένας στη Ρόδο, ένας στα Χανιά) και οκτώ από χαμηλές θερμοκρασίες (εκ των οποίων έξι πρόσφυγες στον Εβρο).

– Εκ των 32 θυμάτων, τα τέσσερα προέκυψαν από πτώση κεραυνού (Ηλεία, Μαγνησία, Μεσσηνία, Κορινθία). Αυτός είναι και ο μεγαλύτερος αριθμός θυμάτων από κεραυνό μέσα σε ένα έτος από το 2001, οπότε καταγράφονται συστηματικά τα θύματα κεραυνικών πληγμάτων.

– Τα κυριότερα καιρικά φαινόμενα που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτών των 33 γεγονότων ήταν οι ισχυρές βροχές-πλημμύρες (65% των συνολικών φαινομένων), οι χιονοπτώσεις (12%) και οι ανεμοστρόβιλοι και ανεμοθύελλες (10%).

– Τα περισσότερα γεγονότα σημειώθηκαν φθινόπωρο και χειμώνα, κυρίως τον Ιανουάριο (21%) και τον Νοέμβριο (18%).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News