572
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος (δεξιά) με τον υφυπουργό Αλκιβιάδη Στεφανή στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας | INTIMEnews

Σχέδιο ανασυγκρότησης της Εθνοφυλακής προανήγγειλε στη Βουλή ο Νίκος Παναγιωτόπουλος

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2019, 14:03
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος (δεξιά) με τον υφυπουργό Αλκιβιάδη Στεφανή στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας
|INTIMEnews

Σχέδιο ανασυγκρότησης της Εθνοφυλακής προανήγγειλε στη Βουλή ο Νίκος Παναγιωτόπουλος

Protagon Team Protagon Team 19 Σεπτεμβρίου 2019, 14:03

Την κατάθεση σχεδίου νόμου για την ανασυγκρότηση της Εθνοφυλακής και τους εφέδρους προανήγγειλε κατά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής,  ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Η προαναγγελία του υπουργού έρχεται περίπου δύο μήνες μετά τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για αναβαθμισμένο ρόλο και λειτουργία της Εθνοφυλακής.

Σύμφωνα με τα εν λόγω ρεπορτάζ, σε πρώτη φάση θα συγκροτηθούν Τάγματα Εθνοφυλακής σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με τα μέλη τους να έχουν και την ανάλογη εκπαίδευση.

Κατά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή, ο κ. Παναγιωτόπουλος προανήγγειλε επίσης, τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου που θα απλοποιεί τις διαδικασίες για συμβάσεις και προμήθειες στρατιωτικού υλικού ήσσονος σημασίας και κόστους.  Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, δεν μπορούν να υπάρχουν οι ίδιες δικλείδες ασφαλείας σε έναν διαγωνισμό για φρεγάτες και έναν που θα αφορά κάποιο φθηνό ανταλλακτικό για αεροπλάνα ή μερικά αντίσκηνα…

Αναφορικά με την αμυντική θωράκιση της χώρας, αποκάλυψε ότι εκτός από την αναβάθμιση των F-16 στην κατηγορία viper από την ΕΑΒ και την υποστήριξη των υπαρχόντων Μιράζ, το υπουργείο διαπραγματεύεται την αγορά μίας φρεγάτας τύπου Μπελαρά από τη Γαλλία με σύστημα αντιεροπορικής άμυνας βασισμένο σε προηγμένα ηλεκτρονικά μέσα.

Πρόκειται, είπε, για «όπλο που ενισχύει πάρα πολύ τις δυνατότητές μας στο Αιγαίο», ενημερώνοντας την Επιτροπή ότι στην παρούσα φάση συζητείται ακόμα το ζήτημα των απαιτήσεων της ελληνικής πλευράς.

Η σχετική αναφορά του υπουργού Εθνικής Αμυνας

«Προχωράμε στην αναβάθμιση των F-16 στην κατηγορία viper. Θα έχει ένα επιπλέον εξαιρετικά σημαντικό αντίκτυπο, θα γίνει μέσα από τις δυνατότητες της ΕΑΒ. Είναι το πρόγραμμα που θα καταστήσει την ΕΑΒ λειτουργική, αποτελεσματική και θα της δώσει τη δυνατότητα στο μέλλον να προσελκύσει και άλλες τέτοιες δουλειές αναβάθμισης οπλικών συστημάτων από άλλες χώρες.

Επεξεργαζόμαστε τώρα και το πακέτο των offset που αφορά υποπρογράμματα που έρχονται και ενισχύουν τις υποδομές της ΕΑΒ.

Ακομα ενισχύουμε την υποστήριξη των υπαρχόντων Μιράζ, έχει επιτευχθεί συμφωνία με τις τρεις γαλλικές εταιρείες που εμπλέκονται, τα προβλήματα που υπήρχαν φαίνονται πως μπαίνουν σε μια τροχιά επίλυσης. Ασφαλώς θέλουμε και τα αεροσκάφη ΜΙΡΑΖ στην καλύτερη δυνατή υπηρεσιακή ετοιμότητα. Είναι όπλο που ενισχύει πάρα πολύ τις δυνατότητές μας στο Αιγαίο.

Υπάρχει και το θέμα των φρεγατών τύπου Μπελαρά. Θέλουμε να αποκτήσουμε μια νέα φρεγάτα που θα παρέχει και το πλεονέκτημα της άμυνας της περιοχής με σύστημα αντιεροπορικής άμυνας βασισμένο σε προηγμένα ηλεκτρονικά μέσα. Η γαλλική πλευρά έχει αποδεχθεί το αίτημα μας, υπάρχει το ζήτημα της χρηματοδότησης που βαίνει προς επίλυση. Σε αυτό το ζήτημα έρχεται και το θέμα των απαιτήσεων της ελληνικής πλευράς, δεν θα πάρουμε αυτό που μας δίνουν οι Γάλλοι αλλά αυτό που θέλουμε εμείς να μας δώσουν οι Γάλλοι με βάση τις απαιτήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων».

«Βαρύ το κόστος για όποιον τολμήσει να μας επιτεθεί»

Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Αμυνας διεμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ότι όποιος επιχειρήσει να επιβουλευτεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας θα έχει μεγάλο κόστος.

«Το υπουργείο ενισχύει εντατικά την αμυντική διπλωματία με στόχο την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας. [Λόγω ακριβώς] της ετοιμότητας και του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν συμφέρει σε κανέναν να σκεφτεί οποιαδήποτε επιβουλή εναντίον των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Το κόστος θα είναι μεγαλύτερο από το όφελος που επιδιώκει να προσπορίσει», ξεκαθάρισε.

«Αυτή είναι η έννοια της αποτροπής. Ισχυρή αποτρεπτική ισχύς και εμπέδωση ασφαλείας στη χώρα και τους πολίτες», τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος, διαβεβαιώνοντας για την ετοιμότητα και το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Οσον αφορά τα ελληνοτουρκικά, ο υπουργός ενημέρωσε την κοινοβουλευτική επιτροπή ότι στα τέλη Οκτωβρίου θα έχει στις Βρυξέλλες κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ στο Συμβούλιο των Υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...