305
Μια στιγμιαία στιγμή αμηχανίας για τον γραμματέα του Pd - και τώρα τι; | REUTERS/Alessandro Bianchi

Σβήνει με μια παραίτηση το πολιτικό αστέρι του Ματέο Ρέντσι…

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2018, 15:34
Μια στιγμιαία στιγμή αμηχανίας για τον γραμματέα του Pd - και τώρα τι;
|REUTERS/Alessandro Bianchi

Σβήνει με μια παραίτηση το πολιτικό αστέρι του Ματέο Ρέντσι…

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2018, 15:34

Υπό παραίτηση φαίνεται ότι τελεί ο γραμματέας του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος (Pd) Ματέο Ρέντσι, λόγω του αρνητικού εκλογικού αποτελέσματος της Κυριακής που έφερε το κόμμα του κάτω από το 20%, σχεδόν με τις μισές ψήφους από το Κίνημα Πέντε Αστέρια.

Η παραίτηση του Ρέντσι ανακοινώθηκε από πρακτορεία ειδήσεων, όπως το ιταλικό Ansa (που μετέδωσε ότι είναι «έτοιμος να παραιτηθεί»), όμως δεν επιβεβαιώθηκε εξαρχής από στενούς συνεργάτες του που δήλωναν άγνοια.

Επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται για το απόγευμα της Δευτέρας.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια εξέλιξη λίγο ως πολύ αναμενόμενη με βάση τα δημοκοπικά αποτελέσματα.

Οι εκλογές βρίσκουν την άλλοτε κραταιά Κεντροαριστερά τραυματισμένη και στα χαμηλότερα ποσοστά των τελευταίων δεκαετιών. Μια φάση εσωστρέφειας και αναζήτησης απαντήσεων που την έχουν περάσει και άλλο κόμματα που βρέθηκαν στην ίδια θέση αναμένεται να ανοίξει σύντομα για το Pd.

«Είναι σαφές ότι είναι μια πολύ καθαρή ήττα, ένα αποτέλεσμα κάτω από τις προσδοκίες μας», έλεγε μετά τα πρώτα αποτελέσματα ο Μαουρίτσιο Μαρτίνα, στέλεχος του κόμματος.

Ολη τη νύχτα ο Ρέντσι έμεινε με κομματικά στελέχη – δεν υπήρχε εξάλλου κανένα έδαφος για πανηγυρισμούς.

Πριν από πέντε χρόνια, στις προηγούμενες εκλογές, ο Ματέο Ρέντσι ήταν το ανερχόμενο όνομα της ιταλικής πολιτικής σκηνής που έβλεπε από το δημαρχείο της Φλωρεντίας το πρωθυπουργικό μέγαρο.

Μεθόδευσε την άνοδό του στην ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος και αργότερα στην πρωθυπουργία, ζήτησε από τον λαό να εγκρίνει σημαντικές αλλαγές στο σύνταγμα, αλλά οι ψηφοφόροι είπαν «όχι».

Ο Ρέντσι επέστρεψε στο κόμμα, εισέπραξε όμως αυτή την Κυριακή μια ήττα. Το 18,77% είναι απογοητευτικό παρά το ότι φέρνει το Pd στη δεύτερη θέση σε απόλυτο αριθμό ψήφων πίσω από το Κίνημα Πέντε Αστέρια.

Αφήνει τους Δημοκρατικούς εκτός νυμφώνος εξουσίας καθώς το Pd δεν έχει συμμάχους αρκετά ισχυρούς για να σχηματίσει κυβέρνηση. Εχοντας αποκλείσει από την αρχή κάποιες συνεργασίες, όπως αυτή με το Κίνημα ή σχεδόν αδύνατες πολιτικά, όπως με τη Κεντροδεξιά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...