690
Ο Χρήστος Στυλιανίδης επιχειρηματολογεί κατά τη διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης για την κακοκαιρία | ΑΠΕ-ΜΠΕ

Blame game: Φταίει η Αττική Οδός ΑΕ, λέει ο Στυλιανίδης – Τι αναφέρει η εταιρεία

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2022, 17:25
Ο Χρήστος Στυλιανίδης επιχειρηματολογεί κατά τη διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης για την κακοκαιρία
|ΑΠΕ-ΜΠΕ

Blame game: Φταίει η Αττική Οδός ΑΕ, λέει ο Στυλιανίδης – Τι αναφέρει η εταιρεία

Protagon Team Protagon Team 24 Ιανουαρίου 2022, 17:25

Ευθεία επίθεση στην Αττική Οδό ΑΕ εξαπέλυσε το απόγευμα της Δευτέρας ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, καθώς όπως είπε, παρά τις δεσμεύσεις της διοίκησής της προς τον ίδιο σε συναντήσεις που είχαν τις προηγούμενες ημέρες, δεν κατάφερε να κρατήσει την Αττική Οδό, τον πλέον νευραλγικό οδικό άξονα του Λεκανοπεδίου, ανοικτή, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τεράστια μποτιλιαρίσματα και να εγκλωβιστούν επί πολλές ώρες εν μέσω πολικού ψύχους αμέτρητοι οδηγοί με τα αυτοκίνητά τους.

Λίγο νωρίτερα, πάντως, και καθώς ένα νέο blame game μεταξύ κεντρικής κυβέρνησης, Τροχαίας (άλλωστε υπάρχει και Τροχαία Αττικής Οδού) και τοπικής αυτοδιοίκησης άρχισε να εξελίσσεται, η Αττική Οδός ΑΕ είχε εξηγήσει με ανακοίνωσή της ότι «δημιουργήθηκαν έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα εξαιτίας οχημάτων που ακινητοποιήθηκαν είτε λόγω μηχανικής βλάβης, είτε φόβου και έλλειψης εμπειρίας των οδηγών τους, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία και να δημιουργηθούν μεγάλες ουρές»

«Στην Αττική Οδό των 70 χιλιομέτρων επιχειρούν 35 εκχιονιστικά μηχανήματα ή ένα κάθε δύο χιλιόμετρα και υπάρχει επάρκεια αλατιού. Εκφράζουμε τη λύπη μας για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και την ταλαιπωρία των οδηγών», επισημάνθηκε επίσης στην ανακοίνωση της εταιρείας.

♦ Όλα τα παραπάνω οδήγησαν την Εισαγγελία Πρωτοδικών να διατάξει προκαταρκτική έρευνα για τους εγκλωβισμένους οδηγούς στην Αττική Οδό (περισσότερα εδώ).

«Η εισήγησή μου προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη θα είναι να αναζητηθούν ευθύνες», είπε ο κ. Στυλιανίδης κατά την έκτακτη ενημέρωση για την κακοκαιρία «Ελπίδα». Κι αυτό διότι όπως περιέγραψε ο ίδιος, η κατάσταση στην Αττική Οδό ήταν το σημαντικότερο πρόβλημα εκείνη τη στιγμή στη χώρα.

Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι τα φαινόμενα θα περιοριστούν αύριο, Τρίτη, όμως «και την Τετάρτη, ίσως να έχουμε να αντιμετωπίσουμε τον παγετό».

Ελπίζουμε τις επόμενες ώρες να δώσουμε λύση στο πρόβλημα της Αττικής Οδού, τόνισε ο ίδιος, την ώρα που οδηγοί εγκατέλειπαν τα οχήματά τους και βάδιζαν μέσα στο χιόνι για να πάνε με τα πόδια πια στο σπίτι τους.

Παίρνοντας τον λόγο ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ανέφερε ότι 3.900 αστυνομικοί επιχειρούν αυτή τη στιγμή με 830 οχήματα και μέχρι τις 5.00 το απόγευμα, το τηλεφωνικό κέντρο της άμεσης δράσης δέχθηκε 400 κλίσεις για βοήθεια.

Αναφορικά με την Αττική Οδό, είπε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση αντιδρόμησης προς την Ελευσίνα και το αεροδρόμιο και τις επόμενες ώρες αναμένεται να απεγκλωβιστούν οι οδηγοί. Τα υπόλοιπα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στη Λεωφόρο Κατεχάκη και άλλους δρόμους, οφείλονται κυρίως στην έλλειψη αντιολισθητικών αλυσίδων από τους οδηγούς.

Οσοι χρειάζονται επείγουσα μεταφορά σε νοσοκομεία, να επικοινωνούν με την πυροσβεστική, προκειμένου να τους εξασφαλίσει τη μεταφορά με ασφάλεια, όπως γίνεται μέχρι τώρα, είπε ο κ. Οικονόμου.

Επίσης, απηύθυνε έκκληση να περιοριστούν οι κινήσεις των πολιτών στις απολύτως αναγκαίες, λόγω της σφοδρότητας του καιρικού φαινομένου και της επιδείνωσης που αναμένεται τις νυχτερινές ώρες, ενώ απηύθυνε παράκληση στους πολίτες να μην μετακινούνται αν στα οχήματά τους δεν έχουν αντιολισθητικές αλυσίδες και δεν τις τοποθετούν στα σημεία των οδών που επιβάλλεται.

Επιπλέον, υπογράμμισε πως είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθούν ανοικτοί για το επόμενο διάστημα οι βασικοί οδικοί άξονες που οδηγούν στα νοσοκομεία.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης ανέφερε ότι η «νύχτα θα είναι δύσκολη, γι’ αυτό 250 άτομα με 63 εκχιονιστικά μηχανήματα, φορτηγά, γερανούς, και άλλα μηχανοκίνητα, θα επιχειρούν όλο το βράδυ για τον καθαρισμό των δρόμων από το χιόνι».

Η Περιφέρεια Αττικής θα βρίσκεται όλο το βράδυ με εκχιονιστικά και αλατιέρες στους δρόμους, προκειμένου να πάμε με ασφάλεια στην επόμενη ημέρα, όπως τόνισε ο περιφερειάρχης.

Αναφορικά με το ρεύμα, περισσότερες από 1.000 μικροβλάβες αντιμετωπίστηκαν στο δίκτυο της ΔΕΗ, όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιος Μάνος, ενώ έχουν ανακληθεί όλες οι άδειες του προσωπικού, προκειμένου τα προβλήματα να λύνονται άμεσα.

Στην Αττική σημαντικές επισκευές χρειάζονται στο δίκτυο της Νέας Μάκρης, της Παλλήνης και των Σπάτων, όπως ανέφερε ο κ. Μάνος.

Ολοκληρώνοντας την ενημέρωση ο διευθυντής της ΕΜΥ Θεόδωρος Κολυδάς, ανέφερε ότι τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι το κύμα που συνεχίζεται με μεγάλες εντάσεις θα διαρκέσει μέχρι και τα μεσάνυχτα ή ίσως και τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης.

Το κύμα θα έχει συνολικά πάνω από 16 ώρες διάρκεια, όπως είπε ο κ. Κολυδάς και σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις που έκανε η ΕΜΥ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...