450
Μπάιντεν και Πούτιν χαμογελαστοί κατά τη συνάντησή τους, πριν από 10 χρόνια | REUTERS/Alexander Natruskin

Ναυτικές κινήσεις στη Μαύρη Θάλασσα παρά το τηλεφώνημα-έκπληξη του Μπάιντεν στον Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 14 Απριλίου 2021, 15:33
Μπάιντεν και Πούτιν χαμογελαστοί κατά τη συνάντησή τους, πριν από 10 χρόνια
|REUTERS/Alexander Natruskin

Ναυτικές κινήσεις στη Μαύρη Θάλασσα παρά το τηλεφώνημα-έκπληξη του Μπάιντεν στον Πούτιν

Protagon Team Protagon Team 14 Απριλίου 2021, 15:33

Το μπαλάκι στο Κρεμλίνο πέταξε ο Τζο Μπάιντεν, με το τηλεφώνημά του στον Βλαντίμιρ Πούτιν, που εξέπληξε εξίσου αμερικανούς και ρώσους διπλωμάτες και αναλυτές.

Μέχρι τώρα βέβαια, ο αμερικανός πρόεδρος έχει δείξει πως δεν μασά τα λόγια του και δεν διστάζει να προχωρήσει σε ενέργειες που δεν περίμεναν οι αντίπαλοί του.

Τηλεφωνώντας στον Πούτιν, την Τρίτη, για να προτείνει να συναντηθούν σε μία τρίτη χώρα, εντός των επόμενων μηνών ώστε «να οικοδομήσουμε μια σταθερή και προβλέψιμη σχέση με τη Ρωσία», ξάφνιασε το Κρεμλίνο, που ανακοίνωσε την Τετάρτη, ότι θα «μελετήσει» την πρότασή του.

«Είναι ακόμη πρόωρο να μιλήσουμε γι’ αυτή τη συνάντηση με συγκεκριμένο τρόπο. Είναι μια νέα πρόταση που θα μελετηθεί», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας.

Εκτός από το τηλεφώνημα όμως, ο Μπάιντεν έστειλε και δύο αμερικανικά πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα, για να δείξει στους Ρώσους ότι «δεν αστειεύεται» για το θέμα της Ουκρανίας.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Novosti, η Ουάσιγκτον ενημέρωσε την Αγκυρα για την διέλευση δύο αμερικανικών πολεμικών πλοίων μέσω του Βοσπόρου στην Μαύρη Θάλασσα, στην οποία θα παραμείνουν από τις 14-15 Απριλίου έως τις 4-5 Μαΐου.

Το αμερικανικό πολεμικό σκάφος Monterey, πλέει στον Βόσπορο, καθ’ οδόν προς τη Μαύρη Θάλασσα – REUTERS/Murad Sezer

Η παρουσία των δύο αμερικανικών πλοίων στην περιοχή αποτελεί ηχηρό μήνυμα την ώρα που κλιμακώνεται η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία, μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των φιλορώσων αυτονομιστών. Εξ ου και προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Μόσχας, η οποία προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι τα πολεμικά τους πλοία πρέπει να μείνουν μακριά από την Κριμαία, «για το καλό τους».

Την ίδια στιγμή, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι στέλνει 15 πολεμικά πλοία για άσκηση στη Μαύρη Θάλασσα.

Ενα από τα ρωσικά πολεμικά που ανοίγονται στη Μαύρη Θάλασσα – REUTERS/Sergey Pivovarov

Παράλληλα, μιλώντας με ασυνήθιστα σκληρή γλώσσα, ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, χαρακτήρισε την παρουσία των αμερικανικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα, ως «πρόκληση σχεδιασμένη να δοκιμάσει τα νεύρα της Ρωσίας».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αντίπαλός μας και κάνουν οτιδήποτε που μπορεί να υπονομεύσει την θέση της Ρωσίας στη διεθνή σκηνή. Δεν βλέπουμε κανένα άλλο στοιχείο στην προσέγγισή τους. Αυτά είναι τα συμπεράσματά μας», είπε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, που επικαλείται πηγή στο υπουργείο Εξωτερικών, το Κρεμλίνο προειδοποίησε την Ουάσινγκτον πως θα δράσει «με αποφασιστικότητα», αν οι Ηνωμένες Πολιτείες προχωρήσουν σε οποιαδήποτε νέα «μη φιλικά μέτρα», όπως επιβολή κυρώσεων.

Σύμφωνα με το RIA, τη δήλωση αυτή έκανε ο σύμβουλος του προέδρου Πούτιν σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Γιούρι Ουσάκοφ, ο οποίος κάλεσε τον αμερικανό πρεσβευτή στη Μόσχα για συνομιλίες μετά τη τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους δύο προέδρους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...