670
| Aris Oikonomou / SOOC

Στρατηγική επόμενης ημέρας στο Μαξίμου για να ανακόψουν τη φθορά

Protagon Team Protagon Team 20 Φεβρουαρίου 2021, 13:40
|Aris Oikonomou / SOOC

Στρατηγική επόμενης ημέρας στο Μαξίμου για να ανακόψουν τη φθορά

Protagon Team Protagon Team 20 Φεβρουαρίου 2021, 13:40

Σε πρώτη ανάγνωση, η δημοσκόπηση της Alco που παρουσίασε την Παρασκευή το Open, δεν μας κάνει σοφότερους. Η ΝΔ συνεχίζει να απολαμβάνει έναν εντυπωσιακά μεγάλο δημοσκοπικό προβάδισμα, μολονότι έχουν περάσει 19 εξαιρετικά δύσκολοι μήνες στην εξουσία, στους οποίους η κυβέρνηση βρέθηκε εν μια νυκτί σε ένα εχθρικό γεωπολιτικό περιβάλλον, έχοντας να αντιμετωπίσει την «τέλεια καταιγίδα» τριών κρίσεων: πανδημία της Covid-19, οικονομική ύφεση και τουρκική προκλητικότητα.

Η διαφορά της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στο 14,5% είναι σε κάθε περίπτωση εντυπωσιακή. Όπως επίσης εντυπωσιακό είναι το 38% που εκτιμάται στην πρόθεση ψήφου: η εκλογική επιρροή της κυβερνητικής παράταξης είναι πολύ κοντά στην εκλογική της επίδοση το 2019. Αντιθέτως ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να είναι καθηλωμένος: το 23,5% είναι χαμηλότερο από την έρευνα της ίδιας εταιρείας τον Ιανουάριο, γεγονός που σημαίνει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν εισπράττει την αναπόφευκτη φθορά της κυβέρνησης (που έχασε μία μονάδα σε έναν μήνα).

Όμως υπάρχει και δεύτερη ανάγνωση. Η κυβερνητική φθορά, μπορεί να είναι μικρή και να μην την εκμεταλλεύεται προς το παρόν ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έχει αρχίσει να γίνεται αισθητή. Δεν είναι τυχαίος ο τίτλος του ρεπορτάζ της Ελένης Ευαγγελοδήμου στα «Νέα Σαββατοκύριακο»: «Αγωνία για να συγκρατηθεί η φθορά». Υπάρχει δηλαδή αναγνώριση ενός πολιτικού προβλήματος, το οποίο οδηγεί και τις κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στο προσεχές διάστημα, καθώς όσο θα προχωρούν οι εμβολιασμοί θα αλλάζει και το σκηνικό και οι πολίτες θα αναμένουν να δουν απτά αποτελέσματα σε τομείς όπως η ανεργία, η καθημερινότητα, η οικονομία.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που δεν μπορεί παρά να προβληματίζει το πρωθυπουργικό επιτελείο είναι η πτώση της δημοτικότητας του κ. Μητσοτάκη. Με βάση τη δημοσκόπηση της Alco, ο κ. Μητσοτάκης από το 45% που έπαιρνε τον Ιανουάριο στο ερώτημα «ποιον εμπιστεύεστε περισσότερο ως πρωθυπουργό», απώλεσε τέσσερις μονάδες και έπεσε στο 41%. Ναι μεν ο Αλέξης Τσίπρας και πάλι αδυνατεί να καρπωθεί κάποια ωφέλη —παραμένει καθηλωμένος στο 21% και άνοδο απολαμβάνει ο… «κανένας» με 33%— αλλά το 41% του κ. Μητσοτάκη είναι το χειρότερο του 12μηνου.

Τι συνέβη; Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι ο Πρωθυπουργός πληρώνει δημοσκοπικά το περιβόητο γεύμα στην Ικαρία, το οποίο πέρα από «φάουλ» όπως ο ίδιος ομολόγησε λίγες ημέρες μετά στον ΣΚΑΪ, έδωσε και την ευκαιρία στην αντιπολίτευση να βρει μια ρωγμή στην πολιτική ηγεμονία του Πρωθυπουργού.

Αυτό το «σύνδρομο της Ικαρίας» προσπαθούν τώρα να διορθώσουν στο Μαξίμου με στρατηγική της επόμενης ημέρας.

Τα «Νέα» σημειώνουν από την πλευρά τους πως «ενώ από την κυβέρνηση σχολιάζουν για τον ΣΥΡΙΖΑ ότι “ψαρεύει σε θολά νερά, χωρίς πειστικές προτάσεις…”, η αγωνία της να συγκρατήσει τη φθορά και να διατηρήσει την κοινωνική συνοχή και το πολιτικό κεφάλαιο, που θεωρεί ότι έχτισε στους 18 μήνες εξουσίας, οδηγεί τις κινήσεις και τις πολιτικές της επόμενης μέρας. Την ώρα που το πρωθυπουργικό επιτελείο εξετάζει προσεκτικά πρωτίστως τα ποιοτικά χαρακτηριστικά στις φανερές ή κρυφές μετρήσεις κοινής γνώμης, προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει στην – επικοινωνιακά δοκιμασμένη – συνταγή του… “δεν μένω κλεισμένος στο Μέγαρο Μαξίμου”, μελετώντας πιο στοχευμένα ανοίγματα. Το δείχνουν τόσο η προτεραιοποίηση στη νομοθέτηση μεταρρυθμίσεων – στην Παιδεία, για παράδειγμα – όσο και οι διά ζώσης συναντήσεις και «αυτοψίες» του Πρωθυπουργού – στην αγορά, σε πληττόμενες περιοχές, σε νοσοκομεία για “σινιάλα” στήριξης στους επιστήμονες και τους υγειονομικούς της πρώτης γραμμής, όπως αναμένεται να τα στείλει και εντός της νέας εβδομάδας με νέα επίσκεψή του, κατά πληροφορίες, ή παρέμβαση που θα αφορά την ενίσχυση νοσοκομείου αναφοράς για τον κορονοϊό εκτός Αττικής».

Στόχος του πρωθυπουργικού επιτελείου είναι κυρίως η προσέγγιση των νέων.

«Αν υπάρχει μία κατηγορία την οποία μελετά προσεκτικά ο Πρωθυπουργός και στην οποία το Μαξίμου επενδύει πολλά είναι η νεολαία – τόσο οι μικρότερες ηλικίες ως 24 ετών όσο και οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας, οι 25-35 ετών. Η προσέγγιση στους κόλπους της νεολαίας, που ποτέ δεν αποτέλεσε παραδοσιακό κοινό της κεντροδεξιάς παράταξης, είχε ξεκινήσει προεκλογικά και πλέον εντείνεται με στοχευμένες κινήσεις – επικοινωνιακές και ουσιαστικές», γράφουν «Τα Νέα». Και σημειώνουν ότι ο «ισχυρότερος πονοκέφαλος» της κυβέρνησης είναι οι δείκτες της ανεργίας —άλλη μία «καυτή πατάτα» για το υπουργείο Εργασίας και τον Κωστή Χατζηδάκη…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...