377
Ο διοικητής της ΤτΕ στην επιτροπή της Βουλής για τον επαναδιορισμό του | Intime/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Στουρνάρας: Υφεση 6% φέτος με το βασικό σενάριο

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2020, 14:26
Ο διοικητής της ΤτΕ στην επιτροπή της Βουλής για τον επαναδιορισμό του
|Intime/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Στουρνάρας: Υφεση 6% φέτος με το βασικό σενάριο

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2020, 14:26

Την εκτίμηση ότι η ύφεση στην Ελλάδα το 2020, εξαιτίας της πανδημίας, θα κυμανθεί από 4,5% έως 9,5% του ΑΕΠ έκανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, απευθυνόμενος τη Δευτέρα σε βουλευτές.

Ο κ. Στουρνάρας προσήλθε στην κοινοβουλευτική επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης ως προτεινόμενος για επαναδιορισμό στη θέση του διοικητή της ΤτΕ.

Επιπλέον, ο διοικητής της ΤτΕ προέβλεψε ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2021 με αύξηση του ΑΕΠ κατά 5,5%.

Η πανδημία, επισήμανε ακόμη ο κ. Στουρνάρας, δημιουργεί αβεβαιότητα, διότι «όσο δεν υπάρχει εμβόλιο και φάρμακο, ο φόβος που φωλιάζει στις ψυχές μας, δημιουργεί συνθήκες στασιμότητας, και ενδεχομένως, εάν συνεχιστεί και φόβους στασιμοπληθωρισμού».

Για την Ελλάδα, σημείωσε, η αντιμετώπιση της πανδημίας υπήρξε μεγάλη επιτυχία, και θέτει τα θεμέλια για μια όσο πιο περιορισμένη ύφεση γίνεται. Σημείωσε μάλιστα ότι η στάση της κυβέρνησης που φάνηκε να ακούει τους ειδικούς και να κινείται γρήγορα, στέλνει ένα θετικό μήνυμα για το τι θα συμβεί από εδώ και στο εξής. Και βέβαια η τύχη παίζει ένα σημαντικό ρόλο, πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας.

Ο διοικητής της ΤτΕ επανέλαβε ότι όσο δεν υπάρχει εμβόλιο και φάρμακο, «μόνο σενάρια» μπορούμε να κάνουμε για τις επιπτώσεις και ειδικότερα για την ύφεση που αναμένεται να έχει εύρος από 4,5% έως 9,5%, με «το βασικό σενάριο» να είναι στο 6% για το 2020.

Για το 2021 προβλέπεται ανάκαμψη 5,5%, είπε ο κ. Στουρνάρας, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι εκτιμήσεις θα αλλάζουν κάθε φορά που θα δημοσιοποιούνται νέα στοιχεία.

Εξάλλου, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι φέτος θα έχουμε σημαντική πιστωτική επέκταση, την οποία υπολογίζουμε σε τουλάχιστον 15 δισεκατομμύρια ευρώ. Τόνισε μάλιστα ότι από πλευράς ρευστότητας και κεφαλαίων, οι τράπεζες είναι απόλυτα καλυμμένες για να συμβάλλουν στη διατήρηση του παραγωγικού ιστού της οικονομίας. Βεβαίως, πρόσθεσε, οι τράπεζες οφείλουν να δανειοδοτούν φερέγγυους δανειολήπτες (με βάση τα στοιχεία που έχουν έως 31/12/2019).

Εισηγούμενος τον επαναδιορισμό του κ. Στουρνάρα, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι ο διοικητής συνέβαλε ουσιαστικά στη διαφύλαξη χρηματοπιστωτικής σταθερότητας όταν κυβερνητικές επιλογές κλόνισαν την εμπιστοσύνη καταθετών και επενδυτών και έθεσαν σε κίνδυνο τη τραπεζική ευστάθεια.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός εξέφρασε την πεποίθηση ότι στη νέα εξαετία του, ο κ. Στουρνάρας θα συνεχίσει να συντρέχει στην προσπάθεια της χώρας και θα στηρίξει τη γενική πολιτική της κυβέρνησης όπως προβλέπεται από το καταστατικό της ΤτΕ.