364
Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας | Intimenews/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Στουρνάρας: Στην Ελλάδα η κρίση οφειλόταν στον δημόσιο τομέα και την πλήρωσαν οι τράπεζες

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουνίου 2019, 12:56
Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας
|Intimenews/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Στουρνάρας: Στην Ελλάδα η κρίση οφειλόταν στον δημόσιο τομέα και την πλήρωσαν οι τράπεζες

Protagon Team Protagon Team 5 Ιουνίου 2019, 12:56

Εμφαση στην ανάγκη να απαλλαγούν οι τράπεζες από το βάρος των κόκκινων δανείων έδωσε ο Γιάννης Στουρνάρας, ενώ αναφέρθηκε στους χειρισμούς όλων των εμπλεκόμενων πλευρών στην ελληνική κρίση.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, στην  εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στην Κρήτη TV και τον δημοσιογράφο Γιώργο Σαχίνη μίλησε ακόμη για την οικονομία, την πολιτική, την κατάσταση στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Στην Ελλάδα η κρίση δεν οφειλόταν στον τραπεζικό τομέα. Οφειλόταν στον δημόσιο τομέα. Οι τράπεζες πλήρωσαν την κρίση. Ωστόσο κάναμε το σωστό. Και το καλό είναι πως, ακόμα και εκείνοι που παλιά φώναζαν, έλαβαν μέτρα και είχαν και αυτοί μια θετική συμβολή», είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξης.

Αναφερόμενος στο πώς κρίνει το ΔΝΤ και τι λέει για πρώτη φορά ως αποτίμηση της δεκαετούς κρίσης και τους χειρισμούς των ελληνικών κυβερνήσεων, ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως «ουδείς είναι αλάνθαστος. Όλοι κάνουμε λάθη. Και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έκανε λάθη. Η συμβολή του βεβαίως και ήταν καθοριστική -και με την τεχνογνωσία του και με τη συμβολή του- διότι οι ευρωπαϊκές χώρες ήθελαν το ΔΝΤ τότε να είναι μέρος της λύσης του προβλήματος. Τώρα αν έκανε κάτι λάθος είναι σε ό,τι αφορά την υπερβολική εμμονή σε πολιτικές λιτότητας, θεωρώ εγώ».

Πρόσθεσε ότι «όπως υπήρχε λαϊκισμός στην Ελλάδα, έτσι υπήρχε και στη Γερμανία. Θυμίζω τα δημοσιεύματα που έγιναν και από τις δύο πλευρές. Αισθάνθηκα μάλιστα πως ορισμένες ακραίες φωνές στο κέντρο της Ευρώπης ίσως να ήθελαν την τιμωρία της Ελλάδας».

Σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια, ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι «δεν μηδενίζονται από τη μια μέρα στην άλλη. Εγώ θα έλεγα να γίνουν παράλληλα δύο πράγματα: μείωση των κόκκινων δανείων στον ευρωπαϊκό Νότο, αλλά να συναινέσουν και οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά, σε μια προώθηση της εγγύησης καταθέσεων. Τέτοιου είδους πολιτικές θέλουμε.

» Δεν πρέπει να ξεφεύγουμε από λογικές δημοσιονομικές πολιτικές και εννοώ να μην είναι λογικές τέτοιες που να οδηγούν σε απόκλιση του δημόσιου χρέους και σε αύξησή του, αλλά σε μείωσή του. Σε μια χώρα που έχει 180% δημόσιο χρέος δεν μπορείς να κάνεις πολιτικές που θα το ανεβάσουν, αλλά θα το μειώσουν. Από εκεί και πέρα, εκτός από το τι πρέπει να κάνουν οι χώρες-μέλη, πρέπει και στο κέντρο της Ευρωζώνης να προωθηθούν τέτοιες πολιτικές».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...