651
Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ1 και στη νέα εκπομπή της Ολγας Τρέμη «10» | ΕRT/WebTV

Στουρνάρας: Αν συνεχίσει έτσι η κυβέρνηση, ο λογαριασμός βγαίνει

Protagon Team Protagon Team 19 Νοεμβρίου 2019, 07:52
Ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ1 και στη νέα εκπομπή της Ολγας Τρέμη «10»
|ΕRT/WebTV

Στουρνάρας: Αν συνεχίσει έτσι η κυβέρνηση, ο λογαριασμός βγαίνει

Protagon Team Protagon Team 19 Νοεμβρίου 2019, 07:52

Την πεποίθησή του ότι η οικονομία θα ανακάμψει ταχύτατα και θα επιτύχει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, εξέφρασε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος και πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Σε συνέντευξή του τη Δευτέρα στην ΕΡΤ1 στη νέα εκπομπή εκπομπή «10» της Ολγας Τρέμη, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι «αν συνεχίσει όπως έχει ξεκινήσει αυτή η κυβέρνηση, τότε ο λογαριασμός βγαίνει». Επισήμανε ακόμη ότι οι επενδύσεις ανακάμπτουν, όπως και το διαθέσιμο εισόδημα, και η ανάπτυξη του 2020 τοποθετείται περί το 2,4%-2,5%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, προσέθεσε ακόμη ο διοικητής της ΤτΕ, μετά το 2015 εφάρμοσε πιο συνετή πολιτική την οποία επέτεινε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις του με την κυβέρνηση Τσίπρα και τον τέως Πρωθυπουργό, είπε ότι «η προηγούμενη κυβέρνηση με θεώρησε πολιτικό αντίπαλο, πριν που ήμουν υπουργός Οικονομικών και μετά διοικητής της ΤτΕ, και έτσι δεν είχαμε τις σχέσεις που θα έπρεπε». Οπως πρόσθεσε, για αυτό δεν ευθύνεται ο ίδιος.

«Η προηγούμενη κυβέρνηση με θεώρησε πολιτικό αντίπαλο, χωρίς να έχω πολιτικές βλέψεις. Εκφράζω την κοινή λογική, με ρεαλισμό. Είχα προειδοποιήσει ότι αν μπούμε σε περιπέτεια με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το 2014, θα έμπαινε σε περιπέτεια η χώρα. Οι κεντρικοί τραπεζίτες οφείλουν να μιλούν και να εξηγούν στον κόσμο. Γι΄ αυτό το λόγο είναι ανεξάρτητοι και έχουν εξαετή θητεία. Ο κεντρικός τραπεζίτης οφείλει να βλέπει μακριά σε αντίθεση με τις κυβερνήσεις που βλέπουν πιο βραχυπρόθεσμα», επισήμανε.

Για το 2015 και σε ερώτημα αν φοβήθηκε ότι η Ελλάδα θα αποχωρούσε από την Ευρωζώνη, ο κ. Στουρνάρας απάντησε καταφατικά και επισήμανε ότι οι πληροφορίες της ΤτΕ ήταν ότι προετοιμαζόταν κάποιο σχέδιο μετάβασης σε νέο νόμισμα.

Υπογράμμισε ακόμη ότι τον Ιούλιο του 2015, «η ΤτΕ είχε υποβάλει Εκθεση Νομισματικής Πολιτικής στην οποία προειδοποιούσε ότι αν δεν βρεθεί συμφωνία με τους εταίρους, η χώρα κινδύνευε με έξοδο από το ευρώ και ενδεχομένως και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είχαμε πληροφορίες ότι προετοιμαζόταν σχέδιο μετάβασης σε εναλλακτικό νόμισμα. Η διαπραγμάτευση του 2015 δεν ήταν η δέουσα. Η θετική μεταστροφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έγινε και διότι βοήθησαν αρχηγοί όπως ο Ολάντ, αλλά κυρίως επειδή ο Αλέξης Τσίπρας συνειδητοποίησε την πραγματικότητα: ότι η διαπραγμάτευση δεν πήγαινε πουθενά».

«Ημουν υποχρεωμένος να μεριμνήσω για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της χώρας», υπογράμμισε και τόνισε ότι «οι κεντρικοί τραπεζίτες πρέπει να μιλούν».

Αναφορικά με το σχέδιο «Ηρακλής», για τα δάνεια προς τις τράπεζες, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι αποτελεί μία δοκιμασμένη λύση λόγω της εμπειρίας από την Ιταλία και καλύπτει περίπου τα 30 δισ. ευρώ από τα συνολικά 75 δισ. ευρώ στο τραπεζικό σύστημα. Η ΤτΕ, πρόσθεσε, έχει προτείνει το δικό της σχέδιο το οποίο θα βρεθεί ξανά στο τραπέζι μόλις ξεκινήσουν οι συναλλαγές μέσω του «Ηρακλή». Πρόσθεσε ότι «είχε μπει στο συρτάρι από την προηγούμενη κυβέρνηση».

Τα κόκκινα δάνεια, είπε ακόμη, είναι η μεγαλύτερη κληρονομιά της κρίσης, μεγαλύτερη ίσως ακόμα και από το δημόσιο χρέος. Σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ, το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν προήλθε από τις τράπεζες καθώς οι ισολογισμοί τους δεν ξεπέρασαν το 1%-1,5% του ΑΕΠ όταν σε άλλες χώρες έφτανε έως και το 7%.

Επιπλέον, διέψευσε τη φημολογία για συγχωνεύσεις τραπεζών λέγοντας με νόημα ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί και ότι είναι μόνο τέσσερις οι συστημικές τράπεζες.

Τέλος, σε ό,τι αφορά την υπόθεση Novartis, έκανε λόγο για μια «πρόχειρη και επιπόλαιη σκευωρία», λέγοντας ότι φάνηκε από τις υποθέσεις που μπήκαν στο αρχείο ότι δεν ήξεραν τι έκαναν. «Δεν βλέπω σκάνδαλο Novartis στην Ελλάδα», είπε.

Οπως τόνισε, στην περίοδο 2010 – 2014 η φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα έπεσε από τα 5,5 δις ευρώ κάτω από 2 δις. ευρώ και το μερίδιο της Novartis υποχώρησε κατά 30%. «Ο Φρουζής είχε έρθει στο γραφείο μου με τον προϊστάμενο της Novartis στο εξωτερικό και μου είχαν πει ότι η Novartis είναι οριακά στην Ελλάδα. Τους είχαμε κουρέψει τα ομόλογα, τις τιμές των φαρμάκων και δεν τους πληρώναμε. Πού λοιπόν είναι το σκάνδαλο με τη Novartis;», είπε ο κ. Στουρνάρας. «Διασύρθηκα για δύο χρόνια και εγώ και η οικογένειά μου. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι η αλήθεια και να αποδοθεί δικαιοσύνη», είπε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...