330
Ετοιμος να χτυπήσει δυνατά το χέρι του στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ φαίνεται να είναι ο Μπόρις Τζόνσον | Reuters

Με άμεσους περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία Ευρωπαίων στη Βρετανία απειλεί ο Τζόνσον

Protagon Team Protagon Team 19 Αυγούστου 2019, 17:59
Ετοιμος να χτυπήσει δυνατά το χέρι του στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ φαίνεται να είναι ο Μπόρις Τζόνσον
|Reuters

Με άμεσους περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία Ευρωπαίων στη Βρετανία απειλεί ο Τζόνσον

Protagon Team Protagon Team 19 Αυγούστου 2019, 17:59

Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι θέλει να βάλει τέλος «αμέσως» στην ελεύθερη κυκλοφορία των ευρωπαίων πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο σε περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου, υιοθετώντας μια πιο σκληρή στάση σε σχέση με την προκάτοχό του Τερέζα Μέι.

Η τέως πρωθυπουργός, την οποία διαδέχθηκε ο Τζόνσον στις 24 Ιουλίου, προέβλεπε «μια μεταβατική περίοδο» ακόμη και σε περίπτωση απουσίας μιας συμφωνίας διαζυγίου με την ΕΕ, επιτρέποντας στους ευρωπαίους πολίτες να μεταβαίνουν, να επισκέπτονται ή να σπουδάζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, χωρίς να απαιτούνται ιδιαίτερα διαβήματα.

«Η ελεύθερη κυκλοφορία όπως υφίσταται σήμερα θα τελειώσει στις 31 Οκτωβρίου όταν το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείψει την ΕΕ», δήλωσε τη Δευτέρα εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ, όπως μετέδωσαν το ΑΠΕ-ΜΠΕ και το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Για παράδειγμα, θα εισαγάγουμε αμέσως πιο αυστηρούς κανόνες όσον αφορά την εγκληματικότητα για τα άτομα που εισέρχονται στο Ηνωμένο Βασίλειο», πρόσθεσε η εκπρόσωπος, διευκρινίζοντας πως οι άλλες άμεσες αλλαγές ενόψει της εφαρμογής ενός νέου συστήματος μετανάστευσης «βρίσκονται υπό επεξεργασία».

Είπε πως ο βρετανός πρωθυπουργός θέλει να εισαγάγει ένα πόιντ σύστεμ κατά τα πρότυπα της Αυστραλίας.

Η ένωση 3million που προασπίζεται τα συμφέροντα των περίπου 3,6 εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών που κατοικούν στο Ηνωμένο Βασίλειο, αντέδρασε στην ανακοίνωση αυτή.

«Είναι ανεύθυνο και θα ανοίξει την πόρτα σε γενικευμένες διακρίσεις», έγραψε στο Twitter.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, στα τέλη Ιουλίου, τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Ευρωπαίοι είχαν αποκτήσει καθεστώς «μόνιμου κατοίκου» προκειμένου να εξακολουθήσουν να διαμένουν στη χώρα μετά το Brexit.

Στις αρχές Αυγούστου, ο Τζόνσον είχε ανακοινώσει ένα σχέδιο πιο γρήγορης έκδοσης βίζας για την προσέλκυση «καλύτερων εγκεφάλων» ώστε το Ηνωμένο Βασίλειο «να συνεχίσει να είναι μια επιστημονική υπερδύναμη» μετά το Brexit.

Υποσχέθηκε επίσης να προστατεύσει τα δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών που έχουν εγκατασταθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο ώστε να μπορούν να εξακολουθήσουν να ζουν στη χώρα, ακόμα και στην περίπτωση «μη συμφωνίας».

Η ελευθερία κυκλοφορίας επιτρέπει στους Ευρωπαίους πολίτες να κυκλοφορούν και να διαμένουν ελεύθερα στις χώρες της ΕΕ. Είναι μια από τις τέσσερις βασικές ελευθερίες της ελεύθερης αγοράς, μαζί με την ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων, των αγαθών και των υπηρεσιών.