771
Ενα κτίριο στο Αρκαλοχώρι που υπέστη σοβαρές ζημιές | ΙΝΤΙΜΕnews/Image Online

Στον χορό των μετασεισμών το Αρκαλοχώρι – ζημιές στο 80% των κτιρίων

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2021, 15:48
Ενα κτίριο στο Αρκαλοχώρι που υπέστη σοβαρές ζημιές
|ΙΝΤΙΜΕnews/Image Online

Στον χορό των μετασεισμών το Αρκαλοχώρι – ζημιές στο 80% των κτιρίων

Protagon Team Protagon Team 27 Σεπτεμβρίου 2021, 15:48

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο δήμος Μινώα Πεδιάδας μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, και τις εκτεταμένες ζημιές που υπέστησαν εκατοντάδες κτίρια στο Αρκαλοχώρι και τις γύρω περιοχές.

Ο χορός των Ρίχτερ στο Αρκαλοχώρι συνεχίζεται, με νέο ισχυρό μετασεισμό στις 14:02 μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και  συνολικά έξι πάνω από 4 Ριχτερ.

Στην περιοχή βρέθηκε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης που προήδρευσε σύσκεψης του έκτακτου συντονιστικού οργάνου πολιτικής προστασίας, παρουσία του περιφερειάρχη Κρήτης, του δημάρχου Μινώα Πεδιάδας, τοπικών φορέων και αρχών.

«Προχωράμε βήμα – βήμα», δήλωσε ο κ. Στυλιανίδης με πρώτο σήμερα τη μέριμνα για τη διαμονή και διατροφή για τους πληγέντες, και ανακοίνωσε την εγκατάσταση σκηνων όπου θα μπορούν να φιλοξενηθούν έως και 2.500 άτομα, «ώστε να εξυπηρετηθούν όλες οι οικογένειες και όλοι οι άνθρωποι που δεν πρέπει να μπουν στα σπίτια τους απόψε».

Με ζημιές το 80% των σπιτιών. Σύμφωνα με την πρόεδρο της δημοτικής κοινότητας Χρυσούλα Γκεγκέρογλου, το 80% των σπιτιών στο Αρκαλοχώρι έχει υποστεί σοβαρές ζημιές.

«Η κατάσταση είναι άσχημη διότι πέρα από το ψυχολογικό όλων, είναι και αυτό που πρέπει ν αντιμετωπίσουμε αυτή την στιγμή με τα γκρεμισμένα σπίτια και κάθε είδους καταστροφή. Ο κόσμος ανησυχεί και φοβάται γιατί αν όχι όλα αλλά τα περισσότερα σπίτια έχουν υποστεί ζημιές. Ήδη στήνεται ο πρώτος χώρος ώστε να μείνουν προσωρινά οι σεισμόπληκτοι στο εκθεσιακό κέντρο Αρκαλοχωρίου. Έχουν ενεργοποιηθεί όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ κοντά μας είναι κι όλοι οι βουλευτές του νομού, ο περιφερειάρχης όλοι», είπε η κυρία Γκεγκέρογλου και κάλεσε τους περίπου 4.800 κατοίκους του χωριού να μην πάνε σπίτι τους.

Ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι οι τραυματίες είναι 12, για τους οποίους θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας τους.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης στην ενημέρωση για τον καταστροφικό σεισμό

«Ήρθαμε αμέσως στην περιοχή που υπέστη τη σεισμική δόνηση, την παρακολουθούμε. Ζήσατε κι εσείς εδώ ότι είχαμε δύο σεισμικές δονήσεις ενώ βρισκόμαστε εδώ και προσπαθούσαμε να συντονίσουμε όλες τις υπηρεσίες των τοπικών Αρχών. Φαίνεται ότι πρέπει να γίνει μια περιοδεία στη γύρω περιοχή, γιατί σε χωριά γύρω από το Αρκαλοχώρι τα προβλήματα είναι περισσότερα, γιατί τα σπίτια ήταν πιο παλιά, δεν είχαν ενταχθεί σε αντισεισμικό κώδικα», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Στυλιανίδης, ενημερώνοντας ότι τα κλιμάκια των μηχανικών του υπουργείου Υποδομών έχουν πιάσει ήδη δουλειά.

«Παρακολουθούμε με τους επιστήμονές μας τη σεισμική ακολουθία, υπάρχει συνεχής έλεγχος από την Ομάδα Σεισμικού Κινδύνου και μας ενημερώνει, γι αυτό το φαινόμενο που είναι σε εξέλιξη. Δεν θέλω να υποκαταστήσω κανέναν επιστήμονα, δεν είναι δουλειά μου, γι αυτό φέραμε και μαζί μας και τον κ. Λέκκα. Η προσπάθεια είναι να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο που θα μείνει εκτός σπιτιών. Θα προσφέρουμε στέγη και τροφή έτσι ώστε κανείς να μην βρεθεί σε δύσκολη θέση. Πάνω απ’ όλα οι ανθρώπινες ζωές», ήταν το μήνυμα του υπουργού Πολιτικής Προστασίας που εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του 62χρονου που έχασε τη ζωή του στα χαλάσματα της εκκλησίας του Προφήτη Ηλία.

Ερωτηθείς για το διάστημα που θα μείνουν οι άνθρωποι στις σκηνές είπε: «Κανείς δεν μπορεί να το πει, διότι πρώτοι πρέπει να μας το πουν οι επιστήμονες».

Κανείς, πρόσθεσε, δεν μπορεί να προεξοφλήσει αν το σεισμικό φαινόμενο θα σταματήσει αύριο, μεθαύριο. «Εμείς ως Πολιτεία, ως υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας θα είμαστε συνεχώς εδώ για να συμπαρασταθούμε στον κόσμο».

Λέκκας: Σε εξέλιξη το φαινόμενο

Από την πλευρά του πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας είπε: «Έχουμε να κάνουμε με μία ιδιόρρυθμη ακολουθία. Όλοι θεωρούσαμε ότι πηγαίνουμε σε απομείωση, όμως δεν μπορούμε να προδιαγράψουμε τα φυσικά φαινόμενα, δυστυχώς, και διαψευστήκαμε για ακόμη μία φορά. Έχουμε έναν σεισμό της τάξης των 5,8 βαθμών στο νότιο τμήμα του ρήγματος. Ήταν αναπάντεχος ο σεισμός, που ταλαιπώρησε πραγματικά τα κτίρια, και βέβαια πολλούς μετασεισμούς. Θεωρώ ότι δεν μπορούμε να κάνουμε ακόμα εκτίμηση για τη μετασεισμική ακολουθία. Έχουμε σεισμούς 4,3 – 4,6 και 4,8 βαθμών. Το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη. Το βράδυ, στις 10:00, θα συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και εκεί θα δούμε με όλα τα επιστημονικά δεδομένα πού ακριβώς πάει το φαινόμενο. Ένα φαινόμενο που εκ των πραγμάτων είναι ένα ιδιότυπο φαινόμενο».

Τσελέντης: Ηταν ο κύριος σεισμός κατά 98,8%

Ο σεισμός στο Αρκαλοχώρι ήταν κατά 98,8% ο κύριος σεισμός, γιατί το ρήγμα από τον οποίο προήλθε δεν μπορεί να δώσει σεισμό μεγαλύτερο των 6 Ρίχτερ, τόνισε με τη σειρά του ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου καθηγητής Aκης Τσελέντης.

«Δεν περιμέναμε αυτόν το σεισμό των 5,8 Ρίχτερ», συμπλήρωσε και όπως εξήγησε, επειδή ήταν πολύ επιφανειακός -μόλις 1Ο χλμ- θα έχει πλούσια μετασεισμική ακολουθία και θα υπάρξουν αρκετές ζημιές σε παλιά κτίρια στην περιοχή κοντά στο επίκεντρο, για αυτό οι κάτοικοι πρέπει να είναι προσεκτικοί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...