351
Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος Μανώλης Παναγιωτάκης με τον πρώην υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη | INTIMEnews

Στον ΣΥΡΙΖΑ ήξεραν για τη ΔΕΗ, αλλά έκαναν ό,τι δεν έβλεπαν για προεκλογικούς λόγους

Protagon Team Protagon Team 2 Σεπτεμβρίου 2019, 11:55
Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος Μανώλης Παναγιωτάκης με τον πρώην υπουργό Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη
|INTIMEnews

Στον ΣΥΡΙΖΑ ήξεραν για τη ΔΕΗ, αλλά έκαναν ό,τι δεν έβλεπαν για προεκλογικούς λόγους

Protagon Team Protagon Team 2 Σεπτεμβρίου 2019, 11:55

Οχι μόνο ήταν ενήμερη για την τραγική κατάσταση της ΔΕΗ η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά -για κυρίως προεκλογικούς λόγους- αγνοούσε και τις προειδοποιήσεις που υπήρχαν για τον κίνδυνο της χρεοκοποίας με τον οποίο βρέθηκε αντιμέτωπη η Επιχείρηση.

Μία τέτοια προειδοποίηση ήταν αυτή από την οικονομική διευθύντρια της ΔΕΗ, Αλεξάνδρα Κονίδα, τον Μάιο του 2019 με αποδέκτες τον τέως διευθύνοντα σύµβουλο της ∆ΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη και τον πρώην αναπληρωτή διευθύνοντα σύµβουλο ∆ηµήτρη Τζαννίνη, καθώς και άλλα τέσσερα διευθυντικά στελέχη της εταιρείας.

Το σχετικό έγγραφο (ενημερωτικό σημείωμα) έφερε στο φως το «Πρώτο Θέμα» και σε αυτό επισημαίνονται οι παράγοντες που οδήγησαν στην αύξηση κατά 250 εκατ. ευρώ του ενεργειακού ισοζυγίου κατά το α’ τρίµηνο του 2019 και οι οποίοι καθιστούσαν επιτακτική την αλλαγή κατεύθυνσης για τη ∆ΕΗ.

Αλλά και στις 21 Σεπτεµβρίου 2018, η κυρία Κονίδα, απευθυνόµενη και πάλι στον κ. Παναγιωτάκη τού προωθούσε σηµείωµα της Credit Suisse όπου συνοψίζονταν όλα τα θέµατα στα οποία η διοίκηση θα έπρεπε να ρίξει βάρος προκειµένου να πείσει υποψήφιους επενδυτές να αναχρηµατοδοτήσουν το οµόλογο ύψους 350 εκατ. ευρώ που έληξε τον περασµένο Απρίλιο. Κυρίαρχο σηµείο της αναφοράς ήταν η δυνατότητα µετακύλισης αυξήσεων στα τιµολόγια των τελικών καταναλωτών.

Αν δεν µπορούµε να είµαστε πειστικοί ως προς  την αύξηση τιµολογίων και τα υπόλοιπα θέµατα που αναφέρονται στο σηµείωµα της διεθνούς επενδυτικής τράπεζας, τότε καθίσταται πολύ δύσκολο έως αδύνατο το εγχείρηµα της εξόδου στις αγορές κεφαλαίου, υπογράμμιζε, σε μία προφητική επισήμανση, καθώς η ΔΕΗ όχι µόνο δεν κατάφερε να βγει στις αγορές, αλλά χρειάστηκε γενναίες ταµειακές ενισχύσεις ύψους 550 εκατ. ευρώ από τα κρατικά ταµεία µε τη µορφή προκαταβολών για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από το ∆ηµόσιο ώστε να καλυφθούν οι αυξηµένες απαιτήσεις των δανείων της.

Οι νέες αποκαλύψεις έρχονται να ενισχύσουν τη θέση όσων χαρακτηρίζουν επιβεβλημένη τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνση ακόμα και ποινικών ευθυνών για την απαξίωση της Επιχείρησης. Δεν ήταν τυχαίες άλλωστε οι δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη (εδώ) και Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη (εδώ).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...