501
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, στο μέσον, με τον Α/ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, δεύτερο από δεξιά και τον πρεσβευτή της Γαλλίας, Πατρίκ Μεζονέβ, δεύτερο από αριστερά, στη φρεγάτα «Provence» | ΥΠΕΘΑ/ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Στον Πειραιά η γαλλική φρεγάτα «Provence» – Ασκήσεις με το Πολεμικό Ναυτικό

Protagon Team Protagon Team 29 Ιανουαρίου 2022, 10:36
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, στο μέσον, με τον Α/ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, δεύτερο από δεξιά και τον πρεσβευτή της Γαλλίας, Πατρίκ Μεζονέβ, δεύτερο από αριστερά, στη φρεγάτα «Provence»
|ΥΠΕΘΑ/ΔΝΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Στον Πειραιά η γαλλική φρεγάτα «Provence» – Ασκήσεις με το Πολεμικό Ναυτικό

Protagon Team Protagon Team 29 Ιανουαρίου 2022, 10:36

Τη σημασία της άσκησης συνεργασίας της γαλλικής φρεγάτας «Provence» με πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και αεροσκάφη της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στο Αιγαίο, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος επισκέφθηκε την Παρασκευή το πολεμικό σκάφος.

Η «Provence» κατέπλευσε στον Πειραιά την Πέμπτη και θα παραμείνει μέχρι την Δευτέρα 31 Ιανουαρίου.

Τον υπουργό συνόδευσαν ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης. Τον υποδέχθηκε στη φρεγάτα ο πρεσβευτής της Γαλλίας στην Ελλάδα Πατρίκ Μεζονέβ.

Η άσκηση, όπως τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος, «στοχεύει στην ανάπτυξη κοινής στρατηγικής κουλτούρας και στην περαιτέρω ενίσχυση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων Ελλάδος και Γαλλίας, με σκοπό την αντιμετώπιση απειλών και προκλήσεων ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή μας».

Αναφερόμενος στην παρουσία της φρεγάτας στην Ελλάδα και τις κοινές ασκήσεις με το Πολεμικό Ναυτικό, επισήμανε ότι «αποτελούν μία ακόμα έμπρακτη απόδειξη της ισχυρής, διαχρονικής και στρατηγικής σχέσης Ελλάδας και Γαλλίας, στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας».

«Η επίσκεψή σας», επισήμανε, «έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά σημαντικών δραστηριοτήτων της αμυντικής μας συνεργασίας που όλες έλαβαν χώρα φέτος, μέσα στον Ιανουάριο. Αναφέρομαι στην επίσκεψη που πραγματοποιήσαμε μαζί με την γαλλίδα ομόλογό μου, την υπουργό κ. Παρλί, στα ναυπηγεία της “Naval Group” στη Λοριάν στις 13 Ιανουαρίου, εκεί όπου πρόκειται να ναυπηγηθούν οι τρεις νέες φρεγάτες τύπου “[email protected]” του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, που θα ενισχύσουν την θωράκιση της πατρίδος μας, της κυριαρχίας της και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της».

«Και λίγες ημέρες αργότερα», συμπλήρωσε, «με ξεχωριστή ικανοποίηση, υπερηφάνεια και ενθουσιασμό, υποδεχθήκαμε παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τανάγρα, τα έξι πρώτα από τα 24 Rafale, που θα δώσουν στην Πολεμική μας Αεροπορία ακόμη μεγαλύτερη ισχύ και υπεροχή για να αντιμετωπίσει οιαδήποτε πρόκληση ή απειλή».

«Ακολούθησε», πρόσθεσε ο υπουργός, «αμέσως μετά, στις 21 Ιανουαρίου, η επίσκεψη στην Ελλάδα του γάλλου αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας στρατηγού Μπουρκχάρ και η υπογραφή με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Φλώρο, του Κοινού Κειμένου Κατευθυντήριων Οδηγιών για την εμβάθυνση της διμερούς Στρατιωτικής Συνεργασίας».

«Οι τόσο σημαντικοί αυτοί σταθμοί στην αμυντική μας συνεργασία, αντανακλούν την ισχυρή θέληση των χωρών μας τόσο διμερώς, αλλά και ως εταίροι στην ΕΕ και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, να εμβαθύνουν και να διευρύνουν την αμυντική τους Συνεργασία, όπως άλλωστε προβλέπεται στη συμφωνία για την Εγκαθίδρυση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης για τη Συνεργασία στην Άμυνα και την Ασφάλεια, που υπογράφηκε στο Παρίσι τον περασμένο Σεπτέμβριο» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Η «Provence» θα παραμείνει στον Πειραιά μέχρι τις 31 Ιανουαρίου

Για την επίσκεψη της φρεγάτας «Provence» στην Αστυπάλαια πριν δύο μέρες, ο υπουργός τόνισε ότι «πρόβαλε τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας» ενώ συνέχισε λέγοντας ότι το πλήρωμα του πλοίου τίμησε «τον Ιππόλυτο Μπισσόν, αξιωματικό του Γαλλικού Ναυτικού, ο οποίος έχασε εκεί τη ζωή του, το 1827, κατά την διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης».

Μετά τον απόπλου του πλοίου από τον Πειραιά, θα πραγματοποιηθούν κοινές δραστηριότητες επιχειρησιακής εκπαίδευσης πολεμικών πλοίων και μαχητικών αεροσκαφών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και της φρεγάτας «Provence».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News