530
Η είσοδος του εμβολιαστικού κέντρου της Πάτρας (φωτογραφία αρχείου) | Menelaos Michalatos /SOOC

Στον «πάγο» η τρίτη δόση εμβολίου στους άνω των 60 ετών

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 15 Σεπτεμβρίου 2021, 15:57
Η είσοδος του εμβολιαστικού κέντρου της Πάτρας (φωτογραφία αρχείου)
|Menelaos Michalatos /SOOC

Στον «πάγο» η τρίτη δόση εμβολίου στους άνω των 60 ετών

Γιάννης Δεβετζόγλου Γιάννης Δεβετζόγλου 15 Σεπτεμβρίου 2021, 15:57

Πιθανότατα μεταθέτει για αργότερα μέσα στο έτος την εφαρμογή της απόφασής της για την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών (εδώ). Σύμφωνα με πληροφορίες του Protagon, οι επιστήμονες, στη συνεδρίαση που έκαναν την Τρίτη, αποφάσισαν για λόγους προτεραιότητας και επάρκειας εμβολίων, αλλά και έλλειψης επιστημονικών δεδομένων, να μην εφαρμοστεί, τουλάχιστον από τις αρχές Οκτωβρίου.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, όπως συζητήθηκε στη σύσκεψη της Τρίτης, σημαντική για την εφαρμογή του μέτρου θα είναι η άδεια χορήγησης της τρίτης δόσης από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ), ενώ εκφράστηκαν ανησυχίες και για την επάρκεια εμβολίων στις μικρότερες ηλικίες, από τη στιγμή που ανοίξει η πλατφόρμα για τα ραντεβού στους άνω των 60 ετών.

Την ίδια στιγμή, και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στην επιτροπή συζητήθηκαν όλα τα πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα και όπως αναφέρθηκε, προκύπτει από τουλάχιστον τρεις μελέτες που έγιναν στις ΗΠΑ, ότι η ανοσία με τα υπάρχοντα εμβόλια για τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα, ενδέχεται να είναι ισχυρή ακόμη και 12 μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Ωστόσο, αυτές οι μελέτες δεν έχουν ακόμη δημοσιευτεί σε κάποια επιστημονική επιθεώρηση υψηλού κύρους για να επιβεβαιωθεί η εγκυρότητά τους, και έτσι, αποφάσισαν να τηρήσουν στάση αναμονής από τη μία, αλλά επιχειρησιακή ετοιμότητα από την άλλη, σε περίπτωση που προκύψει άμεση ανάγκη για μαζική χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου.

Είναι γεγονός ότι η χορήγηση της τρίτης δόσης δεν έχει ακόμη τη συναίνεση του συνόλου της επιστημονικής κοινότητας ως προς την αναγκαιότητά της. Κάτι που φυσικά δεν αποκλείεται να γίνει στο άμεσο μέλλον, καθώς έχουμε δει πολλές φορές να συμβαίνει το ίδιο και με άλλα επιστημονικά ζητούμενα που βρίσκονται υπό διερεύνηση κατά την εξέλιξη αυτής της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης.

Τι γίνεται σε άλλες χώρες

Βρετανοί αξιωματούχοι της Υγείας συνέστησαν την Τρίτη να χορηγηθεί η τρίτη δόση του εμβολίου σε όλες τις ευάλωτες ομάδες, στο υγειονομικό προσωπικό της πρώτης γραμμής και σε άτομα άνω των 50 ετών.

Στη Γαλλία, ξεκίνησε να χορηγείται ενισχυτική δόση σε ορισμένες κατηγορίες του πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

Στο Ισραήλ, η τρίτη δόση είναι διαθέσιμη για όλους, από την ηλικία των 12 ετών και πάνω, πέντε μήνες μετά τον εμβολιασμό τους.

Αρνητικός ο ΠΟΥ

«Η χορήγηση τρίτης, ενισχυτικής, δόσης εμβολίου για τον κορονοϊό στο σύνολο του πληθυσμού δεν δικαιολογείται στην παρούσα φάση, δεδομένου ότι τα εμβόλια παραμένουν πολύ αποτελεσματικά έναντι της σοβαρής νόσησης, ακόμη και απέναντι στην παραλλαγή Δέλτα», εκτιμούν εμπειρογνώμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Μάλιστα, ο γενικός διευθυντής του οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, έχει εκφράσει σημαντικές ενστάσεις για τη χορήγηση της τρίτης δόσης το τελευταίο διάστημα, σε μία στιγμή που ο παγκόσμιος επιστημονικός διάλογος φουντώνει.

«Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους, βοηθώντας τις φτωχότερες χώρες να έχουν πρόσβαση σε περισσότερες δόσεις», δήλωσε ο ίδιος πρόσφατα.

Ο ΠΟΥ υποστηρίζει ότι πριν από τη χορήγηση της 3ης δόσης σε χώρες υψηλού εισοδήματος, θα πρέπει να ολοκληρωθεί ο πλήρης εμβολιασμός των πιο ευάλωτων ατόμων παγκοσμίως.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ειδικοί επιστήμονες προχώρησαν σε δημοσίευση στη βρετανική επιθεώρηση The Lancet, στην οποία αναφέρουν πως «τα εμβόλια αυτά, η ποσότητα των οποίων είναι περιορισμένη, θα σώσουν περισσότερες ζωές εάν χορηγηθούν σε ανθρώπους που κινδυνεύουν σημαντικά να προσβληθούν από σοβαρή μορφή της λοίμωξης Covid-19 και ακόμη δεν έχουν εμβολιαστεί».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...