660
Στιγμιότυπο από τα επεισόδια που έγιναν την Πέμπτη πέριξ του ΑΠΘ | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ

Στο Αυτόφωρο οι συλληφθέντες στα επεισόδια στο ΑΠΘ, εν μέσω πολιτικής αντιπαράθεσης

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2022, 09:33
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 27/05/2022, 13:16
Στιγμιότυπο από τα επεισόδια που έγιναν την Πέμπτη πέριξ του ΑΠΘ
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΧΗΡΑΣ ΑΧΙΛΛΕΑΣ

Στο Αυτόφωρο οι συλληφθέντες στα επεισόδια στο ΑΠΘ, εν μέσω πολιτικής αντιπαράθεσης

Protagon Team Protagon Team 27 Μαΐου 2022, 09:33
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 27/05/2022, 13:16

Ποινική δίωξη για διατάραξη κοινής ειρήνης, απείθεια, απόπειρα πρόκλησης σωματικής βλάβης, φθορές, οπλοκατοχή, παράβαση των νόμων περί διαδηλώσεων και ναρκωτικών, κατά περίπτωση, άσκησε ο εισαγγελέας στα τρία άτομα που συνελήφθησαν στα επεισόδια που σημειώθηκαν στο ΑΠΘ, μετά τη λήξη της πορείας που πραγματοποίησαν φοιτητές και ομάδες του αντιεξουσιαστικού χώρου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, διαμαρτυρόμενοι για την παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στα πανεπιστήμια.

Τα τρία άτομα, δύο 22χρονοι και ένας 21χρονος, παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο Αυτόφωρο Μονομελές πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης.

Ενόψει της μεταγωγής τους στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από τα Δικαστήρια.

Το κέντρο της Θεσσαλονίκης ήταν όλη την ημέρα θέατρο επεισοδίων και «κλεφτοπολέμου» μεταξύ κουκουλοφόρων, αντιεξουσιαστών και αστυνομίας, στη σκιά των αντιδράσεων για την επικείμενη παρουσία της ΟΠΠΙ (πανεπιστημιακής αστυνομίας) στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αλλά και την παρουσία της τακτικής Αστυνομίας στους χώρους του ιδρύματος, προκειμένου να διασφαλιστεί η κατασκευή βιβλιοθήκης στους χώρους όπου επί δεκαετίες υπήρχε μια «κατάληψη» στη Βιολογική Σχολή.

Ο απολογισμός των επεισοδίων ήταν ένας τραυματίας φοιτητής, ένας τραυματίας αστυνομικός και εννέα προσαγωγές, εκ των οποίων οι τρεις μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Οπως έγινε γνωστό, ομάδα περίπου 1500 ατόμων που αποσπάστηκε από την πορεία που ολοκληρώθηκε στην Καμάρα, κατευθύνθηκε στο εσωτερικό του πανεπιστημίου, έξω από το Τμήμα της Δασολογίας.

 

Τα συγκεκριμένα άτομα άρχισαν να πετούν βεγγαλικά, πέτρες και βόμβες μολότοφ στις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απάντησαν με εκτεταμένη χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου – λάμψης.

Νωρίτερα, όταν τα άτομα εισήλθαν στο ΑΠΘ, άρχισαν να πετούν βεγγαλικά και πέτρες στις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες στην προσπάθειά τους να τους απωθήσουν, έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Καβγάς ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Οπως αναμενόταν, τα όσα συνέβησαν αποτέλεσαν καμβά πολιτικής αντιπαράθεσης, μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

«Η κυβέρνηση παίζει με τη φωτιά, στήνοντας προβοκάτσιες κατά των φοιτητών και της νέας γενιάς, με μόνο στόχο την περαιτέρω απαξίωση του δημοσίου πανεπιστημίου προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων. Το μόνο δηλαδή που ενδιαφέρει την κυρία Κεραμέως και τον κ. Μητσοτάκη» ανέφερε η Κουμουνδούρου, η οποία απαίτησε «από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., πολιτική και επιχειρησιακή, να πει ποιοι είναι οι αστυνομικοί που ρίχνουν χειροβομβίδα κρότου – λάμψης με ευθεία βολή από το ένα μέτρο κατά φοιτητών, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό ενός εκ των διαδηλωτών στο κεφάλι, και πώς θα τιμωρηθούν».

Η ΝΔ απάντησε στον ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλοντάς τον ότι καλύπτει την ανομία και ζητώντας του να τοποθετηθεί για την πολύπαθη βιβλιοθήκη στη Βιολογική Σχολή.

«Αντί να μιλάει για προβοκάτσιες και να καλύπτει την ανομία, ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να απαντήσει ευθέως: Ο χώρος του ΑΠΘ βρισκόταν υπό κατάληψη επί 34 χρόνια και τον φύλαγαν οι αστυνομικοί για να μην γκρεμιστεί ξανά με βαριοπούλες. Πρέπει να γίνει βιβλιοθήκη ή όχι; Στο όνομα ποιας ακαδημαϊκής ελευθερίας μπορεί οποιαδήποτε ομάδα να κατέχει ακαδημαϊκό χώρο, ανεξάρτητα από τη βούληση της πανεπιστημιακής κοινότητας; Ξέρουμε, φυσικά, όπως και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία, ότι απάντηση δεν πρόκειται να πάρουμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ στήριζε και συνεχίζει να στηρίζει την ανομία και τις ομάδες βίας», ανέφεραν από την Πειραιώς.

Η ασφάλεια φοιτητών και καθηγητών στα ΑΕΙ αποτελεί έμπρακτη προτεραιότητα της κυβέρνησης, σημειώθηκε από την πλευρά του γραφείου Τύπου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σχετικά με τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο ΑΠΘ.

Συγκεκριμένα, από το υπουργείο τονίστηκε:

«Η ασφάλεια φοιτητών και καθηγητών στα ΑΕΙ αποτελεί έμπρακτη προτεραιότητα της κυβέρνησης. Ας γνωρίζουν όλοι ότι στο ΑΠΘ το έργο κατασκευής της βιβλιοθήκης θα ολοκληρωθεί και η Ελληνική Αστυνομία θα κάνει ό,τι χρειαστεί για αυτόν τον σκοπό, υπερασπίζοντας το συμφέρον φοιτητών καθηγητών και όλων των φορολογουμένων πολιτών.

Ολες οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να τοποθετηθούν με ευθύνη απέναντι στην κοινωνία και τους νέους ανθρώπους: Είναι υπέρ της ασφάλειας, της ελευθερίας στα πανεπιστήμια ή υπέρ της διάλυσης και των καταστροφών από τους μπαχαλάκηδες;

Στα ΑΕΙ, η Αστυνομία θα παρεμβαίνει πάντα στο πλαίσιο της νομιμότητας, όταν παραβιάζεται ο νόμος και κάποιοι επιχειρούν να τρομοκρατούν φοιτητές και καθηγητές που επιθυμούν το αυτονόητο: Την κανονική και ασφαλή λειτουργία του πανεπιστημίου».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...