1058
|

Στον ανακριτή ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος – πώς τον συνέλαβαν

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2019, 10:04

Στον ανακριτή ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος – πώς τον συνέλαβαν

Protagon Team Protagon Team 19 Απριλίου 2019, 10:04

Είναι ένα σοκ. Ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος είναι ένας δικηγόρος-σύμβολο, πρωταγωνιστής στις μεγαλύτερες δικαστικές υποθέσεις των τελευταίων δεκαετιών, ένα δημόσιο πρόσωπο. Τώρα οδηγείται στον ανακριτή Ευαγγελο Νικόπουλο, με τις κατηγορίες της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και της απόπειρας εκβίασης κατά του Αριστείδη Φλώρου, ο οποίος βρίσκεται ήδη στις φυλακές μετά την καταδίκη του σε 21 χρόνια κάθειρξη για την υπόθεση της Energa.

Εν ολίγοις ο κ. Λυκουρέζος συνελήφθη στο πλαίσιο της έρευνας για τη λεγόμενη Μαφία των Φυλακών

Ο 85χρονος ποινικολόγος πέρασε τη νύχτα στη ΓΑΔΑ και όπως ανέφερε ο ΣΚΑΪ είναι σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση.

Βρισκόταν το απόγευμα της Πέμπτης σε εστιατόριο της οδού Πανεπιστηµίου, στην καρδιά της Αθήνας, όταν άνδρες της Αντιτροµοκρατικής Υπηρεσίας έλαβαν στα χέρια τους το ένταλµα σύλληψης σε βάρος του. Οι άντρες τον περίµεναν διακριτικά έξω από το εστιατόριο και στη συνέχεια τον πλησίασαν, του γνωστοποίησαν την ιδιότητά τους και του επέδειξαν το ένταλµα του ειδικού εφέτη ανακριτή.

Ενταλμα σύλληψης έχει εκδοθεί και για έναν δεύτερο δικηγόρο, τον Θεόδωρο Παναγόπουλο, ο οποίος επίσης διώκεται για τα ίδια αδικήματα, δηλαδή της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και της απόπειρας εκβίασης.

Στο ρεπορτάζ της στο kathimerini.gr, η Ιωάννα Μάνδρου ξετυλίγει το κουβάρι της δαιδαλώδους αυτής υπόθεσης: Αλ. Λυκουρέζος και ο  Θ. Παναγόπουλος ήταν δικηγόροι του Γιώργου Αντωνόπουλου στην υπόθεση της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος του, η οποία είχε γίνει τον Νοέμβριο του 2014 έξω από το σπίτι του στη Πεντέλη. Ως ηθικός αυτουργός της απόπειρας ανθρωποκτονίας του Γ. Αντωνόπουλου, έχει καταδικασθεί σε πρώτο βαθμό σε 13 χρόνια κάθειρξη με αναστολή ο Αριστείδης Φλώρος.

Ο Γ. Αντωνόπουλος, σε καταθέσεις που είχε δώσει στις Αρχές είχε αναφέρει πως θεωρεί τον Αριστείδη Φλώρο ως τον ηθικό αυτουργό της δολοφονικής επίθεσης εναντίον του – ισχυρισμό που αρνείται ο Φλώρος, ο οποίος έδωσε πρόσφατα μαραθώνια κατάθεση στον ανακριτή για το συγκεκριμένο θέμα. Στην κατάθεση αυτή ο έγκλειστος επιχειρηματίας φέρεται να αναφέρει πως οι δύο συλληφθέντες δικηγόροι, δηλαδή οι Λυκουρέζος και Παναγόπουλος, του ζήτησαν χρήματα, προκειμένου ο πελάτης τους, δηλαδή, ο Γ. Αντωνόπουλος, να πάρει πίσω τις καταθέσεις του, σύμφωνα με τις οποίες θεωρούσε τον Αρ. Φλώρο ως ηθικό αυτουργό της απόπειρας δολοφονίας εναντίον του.

Από την άλλη, συγκλονιστικά ήταν και τα όσα είχε καταθέσει για τη συγκεκριμένη υπόθεση πρόσφατα στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, στη δίκη για τη δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, ο καθηγητής Ποινικού Δικαίου του ΕΚΠΑ και ποινικολόγος, Ηλίας Αναγνωστόπουλος, ο οποίος έχει δώσει κατάθεση για το ίδιο θέμα και στον ανακριτή που ερευνά την υπόθεση της μαφίας των φυλακών.

Το άγνωστο email

Ενα άγνωστο παρασκήνιο από τις διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν της δίκης για την απόπειρα δολοφονίας του Γ. Αντωνόπουλου αποκαλύπτει η «Καθημερινή» σε ρεπορτάζ του Γιάννη Σουλιώτη, όπου γίνεται λόγο για ένα email.

Γράφει η «Καθημερινή»: Το email συνέταξε και κοινοποίησε την 3η Σεπτεμβρίου 2017 στους συνηγόρους του ο κατηγορούμενος σήμερα για τη «μαφία» του Κορυδαλλού δικηγόρος. Σε αυτό, ο Γ.Α. τους ενημερώνει για την απόφασή του να μην παραστεί ως πολιτική αγωγή στη δίκη για την ένοπλη επίθεση εναντίον του, με κατηγορούμενο τον Αρη Φλώρο και διατυπώνει την αντίθεσή του για το γεγονός ότι οι συνήγοροί του ζήτησαν χρήματα –ως αμοιβή τους– από τον καταδικασμένο για την υπόθεση Energa επιχειρηματία.

«Ενημερώθηκα ότι κατά την τελευταία συνάντηση με τον Ζαφειρόπουλο ετέθη το ζήτημα της αμοιβής από τον Φλώρο, αμοιβή η οποία προσδιορίστηκε στις 200.000 ευρώ, συναρτήθηκε δε η στάση που θα κρατήσω στη δίκη με την προηγούμενη καταβολή αυτής της αμοιβής χωρίς ποτέ πριν να έχω ερωτηθεί και να έχω δώσει τη συγκατάθεσή μου», γράφει ο 65χρονος δικηγόρος και συνεχίζει «οι πάντες θα θεωρήσουν ότι πίσω από τις δικηγορικές αμοιβές κρύπτονται δικές μου αξιώσεις, τις οποίες, αν και τις αποποιήθηκα, τις επαναφέρω με τη μορφή δικηγορικών αμοιβών».

Στο ίδιο email ο 65χρονος δικηγόρος ενημέρωσε τους συνηγόρους του για την απόφασή του να μην παραστεί ως πολιτική αγωγή στη δίκη για την εναντίον του επίθεση με κατηγορούμενο ως ηθικό αυτουργό τον Αριστείδη Φλώρο. «Δεν παρίσταμαι καθόλου ως πολιτικώς ενάγων, δηλώνοντας ότι επιθυμώ να απομακρυνθώ από την ιστορία αυτή, η οποία μου προκαλεί ταραχή και ψυχική καταπόνηση. Εξεταζόμενος δε ως μάρτυρας επιβεβαιώνω αυτά που προκύπτουν από το αποδεικτικό υλικό, δηλαδή την ενοχή των Αλβανών, ενώ για τη συμμετοχή ή όχι του Φλώρου δηλώνω ότι δεν έχω αποδείξεις με την έννοια που ο όρος έχει στην ποινική δικονομία».

Ο κ. Αναγνωστόπουλος, ο οποίος είχε εκπροσωπήσει μαζί με τον Μιχ. Ζαφειρόπουλο για ένα διάστημα τον Αριστείδη Φλώρο, ανέφερε στην κατάθεσή του στο δικαστήριο:

«Στις 30 Αυγούστου 2017 με ειδοποίησε ο Μιχαλης Ζαφειρόπουλος ότι θα συναντούσε τον Αλ. Λυκουρέζο και τον Γ. Αντωνόπουλο για να συζητήσουν την υπόθεση. Είπα ότι δεν θα πάω γιατί είμαι καινούργιος στην υπόθεση αλλά και γιατί δεν καταλαβαίνω το νόημα της συνάντησης. Δεν ήταν τροχαίο να τα βρουν. Εμοιαζε αφύσικο. Το ραντεβού ήταν για τις 18.30 και θα με ενημέρωνε μετά. Με πήρε την επόμενη ημέρα και μου είπε ότι κάναμε μια συζήτηση που δεν έβγαλε πουθενά. Μου είπε ότι τα χρήματα που ζητούνται είναι παράλογα. Του λέω: “200-300 χιλιάδες;” Μου λέει: “Μιλάμε για πολλά!”. Του λέω “ένα εκατ.;” Και μου λέει: “Βάλε”. Του λέω “δύο;” Μου λέει: “καλά είσαι”! Μου είπε ότι τα ζήτησε ο Λυκουρέζος παρουσία του Παναγοπουλου ο οποίος δεν μίλησε».

Ακόμη, στην κατάθεσή του ο κ. Αναγνωστόπουλος ανέφερε πως πριν τη δικάσιμο η οποία είχε οριστεί για τις 4 Σεπτεμβρίου 2017 τηλεφώνησε στον Αλ. Λυκουρέζο με τον οποίο και είχε την εξής συνομιλία.

«Του είπα ότι είμαι κι εγώ στην υπόθεση. Του είπα ότι την Δευτέρα θα ζητήσουμε μια αναβολή επειδή δεν είμαι έτοιμος και ρώτησα αν θα είχε πρόβλημα να συμφωνήσει. Μου είπε: “Δεβ φταις εσύ που τα πράγματα δεν έχουν προχωρήσει μέχρι σήμερα. Αν δεν υπάρξει κίνηση καλής θελήσεως και δεν αλλάξει κάτι μέσα στο Σαββατοκύριακο, εμείς θα αντιλέξουμε στο αίτημα αναβολής”».

Σε δηλώσεις του, χθες, σε τηλεοπτικό σταθμό ο δικηγόρος Θ. Παναγόπουλος ανέφερε ότι έχει σκοπό να εμφανιστεί ο ίδιος στον ανακριτή και υποστήριξε ότι δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση. Ο ίδιος ανέφερε πως ενώπιόν του ποτέ δεν ζητήθηκαν χρήματα και πως δεν είχε ποτέ κάποια προσωπική επαφή ή επικοινωνία με τον αδικοχαμένο Μιχάλη Ζαφειρόπουλο. «Ξέρω ότι έχω την συμπαράσταση όλων των συναδέλφων. Όλος ο κόσμος, ο νομικός μας κόσμος και όχι μόνον, ξέρει ποιος είμαι. Ειλικρινά επαφίεμαι πλέον στο Θεό, πουθενά αλλού», ανέφερε ο κ. Παναγόπουλος. Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο συνήγορος του Αλέξανδρου Λυκουρέζου, Θρασύβουλος Κονταξής, τόνισε πως το ένταλμα σε βάρος του γνωστού δικηγόρου στερείται κάθε λογικής αιτιολογίας, καθώς είναι επώνυμο πρόσωπο με γνωστά στοιχεία και μόνιμο τόπο διαμονής.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...