466
Ο γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες | REUTERS/Yves Herman

ΝΑΤΟ: Βρισκόμαστε στην «πιο σοβαρή κλιμάκωση» από την έναρξη του πολέμου

Protagon Team Protagon Team 30 Σεπτεμβρίου 2022, 19:36
Ο γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες
|REUTERS/Yves Herman

ΝΑΤΟ: Βρισκόμαστε στην «πιο σοβαρή κλιμάκωση» από την έναρξη του πολέμου

Protagon Team Protagon Team 30 Σεπτεμβρίου 2022, 19:36

Το ΝΑΤΟ κατηγόρησε τον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι προκάλεσε «τη σοβαρότερη κλιμάκωση» στον πόλεμο της Ουκρανίας το τελευταίο διάστημα, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, δια του γενικού γραμματέα του, ότι ο ρώσος πρόεδρος δεν θα καταφέρει να αποθαρρύνει τη Συμμαχία από το να στηρίζει το Κίεβο.

«Εχουμε συνδυαστικά την επιστράτευση στη Ρωσία, μαζί με την ανεύθυνη, επικίνδυνη ρητορική περί πυρηνικών και, σήμερα, την παράνομη προσάρτηση ή απόπειρα προσάρτησης τμημάτων της Ουκρανίας», είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, λίγη ώρα αφότου ο Πούτιν υπέγραψε, σε μια τελετή στο Κρεμλίνο, την προσάρτηση τεσσάρων περιφερειών (Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα, Ζαπορίζια) που όλες μαζί αποτελούν το 15% της Ουκρανίας.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη, δια της βίας προσάρτηση ευρωπαϊκών εδαφών από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, υπενθύμισε ο Στόλτενμπεργκ. Η Ρωσία «οικειοποιήθηκε παράνομα, υπό την απειλή των όπλων», μια έκταση περίπου ίση με την Πορτογαλία.

«Ολα αυτά μαζί είναι η πιο επικίνδυνη κλιμάκωση της σύρραξης από την έναρξή της και ο στόχος του προέδρου Πούτιν είναι να μας αποθαρρύνει να στηρίζουμε την Ουκρανία. Αλλά δεν θα το πετύχει», τόνισε.

«Αυτή η αρπαγή εδαφών είναι παράνομη», επέμεινε. «Οι Σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζουν και δεν θα αναγνωρίσουν αυτά τα εδάφη ως μέρος της Ρωσίας. Καλούμε όλες τις χώρες να απορρίψουν τις κραυγαλέες απόπειρες της Ρωσίας για εδαφική κατάκτηση. Αυτά τα εδάφη είναι ουκρανικά».

Το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί μέρος της σύγκρουσης αλλά στηρίζει αταλάντευτα την ανεξαρτησία, την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και θα συνεχίσει να στηρίζει τη χώρα καθώς αμύνεται απέναντι στη Ρωσία, επανέλαβε ο ίδιος και πρόσθεσε:

«Η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να ξαναπάρει δια της βίας αυτά τα κατεχόμενα εδάφη και θα την στηρίξουμε ώστε να συνεχίσει να απελευθερώνει αυτά τα εδάφη. Αυτές οι περιοχές είναι Ουκρανία, όπως και η Κριμαία (σ.σ. προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014) είναι Ουκρανία».

Εξάλλου, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ προειδοποίησε: «Παρακολουθούμε στενά τι κάνει η Ρωσία (…) και της διαμηνύσαμε με σαφήνεια ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες αν χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα εναντίον της Ουκρανίας».

Ερωτηθείς για την πιθανή ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, έπειτα και από την κατάθεση του σχετικού αιτήματος από το Κίεβο, ο Στόλτενμπεργκ περιορίστηκε να δηλώσει ότι «κάθε δημοκρατία στην Ευρώπη έχει το δικαίωμα να ζητήσει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ». «Εχουμε πει ξανά και ξανά ότι η πόρτα παραμένει ανοιχτή», συμπλήρωσε, σημειώνοντας, όμως, ότι η ένταξη πρέπει να εγκριθεί ομόφωνα και από τις 30 χώρες – μέλη.

Τέλος, ο Στόλτενμπεργκ διαβεβαίωσε ότι οι Σύμμαχοι θα υπερασπιστούν τις υποδομές στρατηγικής σημασίας, μετά το καταγγελόμενο σαμποτάζ στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 στη Βαλτική, στα ανοιχτά του νησιού Μπόρνχολμ της Δανίας.

«Σκάφη και αεροπλάνα της Συμμαχίας βρίσκονται στη ζώνη αυτή και συλλέγουν χρήσιμες πληροφορίες για την έρευνα που είναι σε εξέλιξη ώστε να διαπιστώσουμε ποιος κρύβεται πίσω από αυτές τις επιθέσεις», δήλωσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News