254
Τα περισσότερα καφέ και μπαρ επιτρέπουν το κάπνισμα και στους εσωτερικούς χώρους | SOOC

Στο ΣτΕ κατά του αντικαπνιστικού νόμου προσφεύγουν καφέ και μπαρ

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2019, 14:10
Τα περισσότερα καφέ και μπαρ επιτρέπουν το κάπνισμα και στους εσωτερικούς χώρους
|SOOC

Στο ΣτΕ κατά του αντικαπνιστικού νόμου προσφεύγουν καφέ και μπαρ

Protagon Team Protagon Team 18 Οκτωβρίου 2019, 14:10

Με περίπου 35.000 μέλη, αλλά χωρίς να έχει κάνει γνωστό εάν υπάρχει η σύμφωνη γνώμη όλων, το ΠΑΣΚΕΔΙ σχεδιάζει, όπως ανακοίνωσε, να καταθέσει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), ζητώντας ουσιαστικά τη μερική εφαρμογή του νόμου στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Οπως ξεκαθαρίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του σωματείου Νίκη Κωνσταντίνου, οι προτάσεις και τα αιτήματα δεν αφορούν τα εστιατόρια για τα οποία θεωρούν ότι πρέπει να εφαρμόζεται καθολική απαγόρευση του καπνίσματος, αλλά τα καφέ, τα μπαρ και τα αργιλάδικα.

«Ζητάμε εξαίρεση κάποιων χώρων από την ολική απαγόρευση, συγκεκριμένων χώρων που θα δηλωθούν και θα πληρούν τις προδιαγραφές, ώστε να μπορούν οι πελάτες μας καπνιστές να απολαύσουν και αυτοί τις υπηρεσίες μας. Δεν γίνεται σε εμάς που ανοίξαμε επιχειρήσεις πριν από 10-15 χρόνια να αλλάζουν τόσο δραματικά οι όροι εργασίας και να μην αποζημιωθούμε. Δεν μπορεί ένας επιχειρηματίας να δώσει 200.000-300.000 ευρώ για να κάνει μια επιχείρηση και τελικά επιχειρήσεις που είναι ‘παίρνω και φεύγω’ το προϊόν να συνεχίσουν να δουλεύουν κι εμείς να κλείσουμε. Υπάρχουν καταναλωτές καπνιστές, οι οποίοι δεν πρόκειται να κόψουν το τσιγάρο επειδή δεν τους αφήνουν στο δικό μας χώρο να καπνίζουν, απλά δεν θα τον επισκεφτούν. Οι επιχειρηματίες θα κλείσουν; Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα», λέει η κ. Κωνσταντίνου και προσθέτει ότι ο κύκλος εργασιών διευρύνεται από καπνιστές.

«Αυτό είναι σοβαρό πρόβλημα, η κατανάλωση στα δικά μας τα μαγαζιά γίνεται συνήθως από τους καπνιστές πελάτες μας. Εμάς ποιος θα μας αποζημιώσει; Τα αργιλάδικα που πήραν άδειες από τους δήμους συγκεκριμένα να λειτουργούν με αυτό το προϊόν τι θα κάνουν» διερωτάται η ίδια.