369
Η Λαίδη Νταϊάνα γράφει καθισμένη στο γραφείο της, στο παλάτι του Κένσινγκτον | Tim Graham Photo Library via Getty Images

Στο σφυρί τα πονεμένα γράμματα της Λαίδης Νταϊάνα

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2023, 12:03
Η Λαίδη Νταϊάνα γράφει καθισμένη στο γραφείο της, στο παλάτι του Κένσινγκτον
|Tim Graham Photo Library via Getty Images

Στο σφυρί τα πονεμένα γράμματα της Λαίδης Νταϊάνα

Protagon Team Protagon Team 5 Φεβρουαρίου 2023, 12:03

Στο Λονδίνο, στις 16 Φεβρουαρίου, 32 χειρόγραφες επιστολές της αείμνηστης Πριγκίπισσας της Ουαλίας θα δημοπρατηθούν για 90.000 λίρες. Αυτά τα γράμματα είναι της περιόδου 1995-1996 –εποχής «μεγάλων δεινών», όπως είχε πει η ίδια– και απευθύνονται σε δύο φίλους της. Επίσης, η Νταϊάνα εκφράζει τον φόβο της ότι οι τηλεφωνικές συνομιλίες της δεν παρέχουν ασφάλεια και συγχρόνως κατηγορεί τη βασιλική οικογένεια της Αγγλίας για αδιαφορία.

Εχουν περάσει περισσότερα από 25 χρόνια από τον θάνατο της «πριγκίπισσας του λαού», όπως τη βάφτισαν τα βρετανικά ταμπλόιντ, αλλά η περιέργεια για λεπτομέρειες του βίου της δεν έχει εκλείψει. Κάθε άλλο μάλιστα. Εξάλλου, με τέτοια πράγματα τρέφονται και οι δημοπρασίες του είδους. Κοσμήματα, ενδύματα, οχήματα, κ.λπ. είδη της μακαρίτισσας έχουν ήδη εκποιηθεί, έτσι ήρθε η ώρα των επιστολών.

Οι επιστολές είναι, βέβαια, χειρόγραφες. Το επιστολόχαρτο είναι του παλατιού του Κένσινγκτον, δηλαδή του κτιρίου όπου ζούσε η Νταϊάνα. Οι παραλήπτες τους ήταν δύο άνθρωποι, οι ίδιοι που αποφάσισαν την τωρινή δημοπράτησή τους, οι φίλοι της Νταϊάνα Σούζι και Τάρεκ Κάσεμ. Οίκος της δημοπρασίας είναι ο Lay’s Auctioneers.

Μία από τις επιστολές της δημοπρασίας. Η Νταϊάνα απευθύνεται στη φίλη της Σούζι Κάσεμ (Lay’s Auctioneers London)

«Θα θέλαμε να δώσουμε και σε άλλους ανθρώπους την ευκαιρία να αποκτήσουν ένα αναμνηστικό πριγκίπισσας και, με αυτόν τον τρόπο, να υποστηρίξουν τους σκοπούς που ήταν σημαντικοί για εκείνη» είπαν οι Κάσεμ. Ταυτόχρονα δήλωσαν προνομιούχοι που γνώρισαν την Νταϊάνα εκ του σύνεγγυς και υποσχέθηκαν να δωρίσουν τα έσοδα της δημοπρασίας στις φιλανθρωπικές οργανώσεις τις οποίες υποστήριζε η πριγκίπισσα.

Η αξία των επιστολών είναι δεδομένη: η Νταϊάνα έγραψε στη φίλη της Σούζι ότι δεν θα είχε συμφωνήσει ποτέ να χωρίσει με τον Κάρολο αν ήξερε πόσα δεινά θα της προκαλούσε τέτοια απόφαση. Η απομόνωσή της από το υπόλοιπο παλάτι επίσης θίγεται στα γράμματα. Γιατί τους τα έγραψε όλ’ αυτά; Επειδή ήθελε τη στήριξή τους στα βάσανά της, σαν απλός άνθρωπος.

Στα γράμματα αναφέρονται διάφορα για την πίεση που ένιωθε από τον χωρισμό, αλλά και από το περιβάλλον: «Περνάω πολύ δύσκολη στιγμή, η πίεση είναι σοβαρή και έρχεται από όλες τις πλευρές. Μερικές φορές είναι πολύ δύσκολο να κρατήσω το κεφάλι μου ψηλά». Οι γραφολόγοι γνωμάτευσαν ότι η Νταϊάνα πάλευε με αντικρουόμενα συναισθήματα όταν έγραφε αυτά τα γράμματα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...