272
Ο Κιρ Ντούλια στο φιλμ «2001: A Space Odyssey» | IMDb

Στο σφυρί «διαστημικά» τεμάχια, του σινεμά αλλά και της NASA

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουλίου 2020, 21:01
Ο Κιρ Ντούλια στο φιλμ «2001: A Space Odyssey»
|IMDb

Στο σφυρί «διαστημικά» τεμάχια, του σινεμά αλλά και της NASA

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουλίου 2020, 21:01

Μια δημοπρασία αντικειμένων που έχουν σχέση με τον κινηματογράφο αλλά και με την εξερεύνηση του Διαστήματος θα γίνει στο Μπέβερλι Χιλς στις 17 και 18 Ιουλίου.

Το τεμάχιο με τον αριθμό 90 είναι η διαστημική στολή που φορούσε ο ηθοποιός Κιρ Ντούλια στο φιλμ «2001: A Space Odyssey» του 1968, σκηνοθεσίας Στάνλεϊ Κιούμπρικ, υποδυόμενος τον ρόλο του δρος Ντέιβιντ Μπόουμαν.

Πρόκειται για ένα «πολυπόθητο κομμάτι», όπως γράφουν τα διεθνή Μέσα. Και αυτό διότι, πέρα από την οσκαρική αύρα της ταινίας, η οποία όσο να ΄ναι χαρίζει και στη στολή μια κάποια αξία, το συνολάκι επέζησε του καταστροφικού κανόνα του σκηνοθέτη.

Ο Κιούμπρικ, λέει, κατέστρεφε τα πράγματα που χρησιμοποιούσε στα γυρίσματα των ταινιών του, επειδή ήθελε να μονοπωλεί τη χρήση τους. Δεν ήθελε επ’ ουδενί τα δικά του αντικείμενα να «παίζουν» και σε άλλα φιλμ, ξένα, άλλων κινηματογραφιστών.

Επειδή ο Κιούμπρικ είχε ισχυρό το αίσθημα της ιδιοκτησίας.

Η στολή του Ντούλια-Μπόουμαν θα χτυπηθεί με το σφυρί του δημοπράτη για ένα ποσόν περί τα 200 χιλιάδες δολάρια ή και ακόμη περισσότερα, όπως εκτιμάται τώρα. Επειδή χρησιμοποιήθηκε και σε μία χαρακτηριστική σκηνή, εκείνη της καταστροφής του κακού υπολογιστή που σκοτώνει τους αστροναύτες.

Το δημοπρατούμενο τεμάχιο βρίσκεται αποθηκευμένο σε ειδικό χώρο εδώ και δύο δεκαετίες. Το συγκεκριμένο φιλμ είχε κερδίσει το αμερικανικό κινηματογραφικό βραβείο για τα εφέ του.

Στην ίδια δημοπρασία θα πωληθούν περί τα 900 τεμάχια. Μερικά από αυτά δεν αφορούν το σινεμά αλλά την πραγματική πορεία του ανθρώπου προς το Διάστημα.

Ετσι δημοπρατούνται το πιλοτικό χειριστήριο του κανονικού αστροναύτη Νιλ Αρμστρονγκ, του Apollo 11 (για 100 χιλιάδες έως και 200 χιλιάδες δολάρια), και ένα γάντι διαστημικής στολής της ίδιας αποστολής, που εκτιμάται ότι θα πιάσει 10 χιλιάδες έως και 20 χιλιάδες δολάρια.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...