325
Ο Αντονι Μπλίνκεν: στο Παρίσι όπου έζησε ανέμελα τα νεανικά του χρόνια θα προσπαθήσει να κλείσει την πληγή στις αμερικανογαλλικές σχέσεις | Rebecca Droke/Pool via REUTERS/File Photo

Στο Παρίσι ο Μπλίνκεν για την αποκατάσταση των σχέσεων ΗΠΑ και Γαλλίας

Protagon Team Protagon Team 4 Οκτωβρίου 2021, 18:58
Ο Αντονι Μπλίνκεν: στο Παρίσι όπου έζησε ανέμελα τα νεανικά του χρόνια θα προσπαθήσει να κλείσει την πληγή στις αμερικανογαλλικές σχέσεις
|Rebecca Droke/Pool via REUTERS/File Photo

Στο Παρίσι ο Μπλίνκεν για την αποκατάσταση των σχέσεων ΗΠΑ και Γαλλίας

Protagon Team Protagon Team 4 Οκτωβρίου 2021, 18:58

Προς αποκατάσταση βαίνουν – ή τουλάχιστον αυτή είναι η πρόθεση των δύο πλευρών – οι σχέσεις ΗΠΑ και Γαλλίας με την επίσκεψη στο Παρίσι του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν – είκοσι ημέρες από την ανακοίνωση της νέας συμμαχίας ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας (AUKUS), η οποία εξόργισε τη Γαλλία λόγω και της ακύρωσης του μεγάλου συμβολαίου για τα υποβρύχια που θα αγόραζε η Αυστραλία.

Δύο ιστορικοί σύμμαχοι που οδηγήθηκαν σε ρήξη, με το Παρίσι να ανακαλεί τον πρεσβευτή του από την Ουάσινγκτον, πρέπει να βρουν μια λύση. Και οι δύο είναι πρόθυμοι.

Την Τρίτη ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν θα δεχτεί τον αμερικανό ομόλογό του Αντονι Μπλίνκεν, επαναλαμβάνοντας, αυτή τη φορά σε ένα περισσότερο επίσημο πλαίσιο, μια πρώτη συνάντηση που είχαν στις 23 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Μία ημέρα νωρίτερα οι δύο πρόεδροι, ο Τζο Μπάιντεν και ο Εμανουέλ Μακρόν, είχαν τηλεφωνική επικοινωνία στην οποία έριξαν τους τόνους, με τον αμερικανό ηγέτη μάλιστα να κατανοεί την ανάγκη να προχωρήσει η ΕΕ στα βήματα για τη δημιουργία ενός ευρωστρατού. Επιπλέον, ο Μπάιντεν παραδεχόταν, όπως επισήμανε το προσεκτικά διατυπωμένο ανακοινωθέν, ότι η απουσία διαβουλεύσεων μεταξύ των συμμάχων πριν από τις ανακοινώσεις της AUKUS είχε αρνητικές επιπτώσεις. Μέσα στον Οκτώβριο θα συναντηθούν και από κοντά.

Υπήρξαν και άλλες διαβουλεύσεις, σημειώνει ο Monde, πριν από αυτό το ταξίδι του Μπλίνκεν σε μια πόλη που γνωρίζει καλά. Το τραύμα στις διμερείς σχέσεις θα πάρει λίγο χρόνο μέχρι να επουλωθεί πλήρως.

Τρία είναι τα πλέον επείγοντα ζητήματα, σημειώνει η γαλλική εφημερίδα. Πρόκειται για τις εξελίξεις στον Ινδικό και τον Ειρηνικό, το ζήτημα της ευρωπαϊκής άμυνας και τη μάχη κατά της τρομοκρατίας στο Σαχέλ, όπου η αμερικανική στρατιωτική στήριξη θα ενισχυθεί.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο ζήτημα (που απασχολεί και την Ελλάδα), οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν τις κινήσεις που γίνονται στην Ευρώπη πάνω σε αυτό το πλαίσιο. Ο Εμανουέλ Μακρίον αναφέρθηκε σε αυτό το ζήτημα την περασμένη εβδομάδα, όταν υποδέχτηκε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Παρίσι, υπενθυμίζει η γαλλική εφημερίδα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...