642
Ο Κίριλ Πέτκοφ, πρωθυπουργός της Βουλγαρίας από το 2021 και συμπρόεδρος του κόμματος «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» (PP), ελπίζει πως η χώρα θα μπορούσε να αποφύγει νέες εκλογές παρά την κρίση με τη Μόσχα και την αμφισβήτηση του στο εσωτερικό | REUTERS/Johanna Geron

Στο ναδίρ οι σχέσεις Ρωσίας – Βουλγαρίας

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουλίου 2022, 16:18
Ο Κίριλ Πέτκοφ, πρωθυπουργός της Βουλγαρίας από το 2021 και συμπρόεδρος του κόμματος «Συνεχίζουμε την Αλλαγή» (PP), ελπίζει πως η χώρα θα μπορούσε να αποφύγει νέες εκλογές παρά την κρίση με τη Μόσχα και την αμφισβήτηση του στο εσωτερικό
|REUTERS/Johanna Geron

Στο ναδίρ οι σχέσεις Ρωσίας – Βουλγαρίας

Protagon Team Protagon Team 1 Ιουλίου 2022, 16:18

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ απέρριψε το ρωσικό τελεσίγραφο να ανακαλέσει την απόφαση για απέλαση 70 ρώσων διπλωματικών υπαλλήλων έως το μεσημέρι της Παρασκευής, κατονομάζοντας, παράλληλα τον υπουργό Οικονομικών της χώρας ως πιθανό διάδοχό του.

Η βαλκανική χώρα, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και άλλοτε στενός σύμμαχος της Ρωσίας, βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες εν μέσω πολιτικής αναταραχής, με το κοινοβούλιο της να υπερψηφίζει την περασμένη εβδομάδα πρόταση δυσπιστίας απέναντι στον κυβερνητικό συνασπισμό και τον Πέτκοφ να ανακοινώνει τις ρωσικές απελάσεις λόγω ανησυχιών περί κατασκοπείας, σύμφωνα με το Reuters.

Η Μόσχα ανταπάντησε εκδίδοντας τελεσίγραφο την Πέμπτη, το οποίο περιλάμβανε απειλή για κλείσιμο της ρωσικής πρεσβείας στη χώρα εάν η Σόφια δεν ανακαλούσε τις απελάσεις, μια κίνηση την οποία η ΕΕ καταδίκασε ως αδικαιολόγητη.

Ο Πέτκοφ, από την πλευρά του, έκανε λόγο για απαράδεκτη συμπεριφορά της Ρωσίας. «Δεν θα επιτρέψουμε στη Βουλγαρία να πάρει τον λάθος δρόμο… Δεν θα επιτρέψουμε σε ξένους διπλωμάτες να δίνουν τελεσίγραφα στο βουλγαρικό κράτος (για να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις) έως το μεσημέρι», δήλωσε.

Διερευνητική εντολή στο PP

Εξάλλου, ανακοινώνοντας ότι το κεντρώο κόμμα του, το PP, θα προτείνει ο υπουργός Οικονομικών Ασεν Βασίλεφ να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας, ο Πέτκοφ κάλεσε τους εταίρους του στον συνασπισμό να στηρίξουν την προσπάθεια του κόμματος να πατάξει τη εκτεταμένη διαφθορά και να εργαστεί για την ενίσχυση των εισοδημάτων.

Η διπλωματική διαμάχη με τη Ρωσία προκάλεσε ρωγμές στην κυβέρνηση αφού ένας εταίρος –οι Σοσιαλιστές– δήλωσε ότι δεν θα στηρίξει μια νέα κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Πέτκοφ. Οι Σοσιαλιστές, που παραδοσιακά ήταν πιο φιλικοί απέναντι στη Μόσχα, είπαν ότι τους εξόργισε η απόφαση του Πέτκοφ να απελάσει τους Ρώσους. Νωρίτερα την Παρασκευή, κάλεσαν το κοινοβούλιο να ψηφίσει για να ανακληθούν οι απελάσεις και να διασωθούν οι διπλωματικές σχέσεις με τη Μόσχα.

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το κεντροδεξιό GERB, ανέφερε ωστόσο ότι τάσσεται υπέρ των απελάσεων.

Ο Πέτκοφ ελπίζει ότι το κόμμα του μπορεί να παραμείνει στην εξουσία και να αποφευχθούν νέες εκλογές, προτείνοντας κάποιον άλλο για τη θέση του πρωθυπουργού. Υστερα από την πρόταση για τον Βασίλεφ, οι Σοσιαλιστές δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι για διαπραγματεύσεις.

Ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ θα δώσει αργότερα την Παρασκευή διερευνητική εντολή στο PP να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. Το κόμμα, που θα έχει επτά ημέρες για να καταλήξει σε λεπτομερείς προτάσεις, είπε ότι θα προτείνει ένα νέο υπουργικό συμβούλιο μόνο εάν συγκεντρώσει απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Μια γυναίκα κυματίζει μια ρωσική σημαία από ένα αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια διαδήλωσης ενάντια στην απόφαση της βουλγαρικής κυβέρνησης να απελάσει 70 ρώσους διπλωματικούς υπαλλήλους, μπροστά από τη ρωσική πρεσβεία στη Σόφια της Βουλγαρίας / REUTERS/Stoyan Nenov
«Aμεσα το ερώτημα κλεισίματος της ρωσικής πρεσβείας στη Βουλγαρία», λέει η ρωσίδα πρεσβευτής

Η πρεσβευτής της Ρωσίας στη Βουλγαρία δήλωσε από την πλευρά της ότι θα ζητήσει από τη Μόσχα να κλείσει την πρεσβεία της στη βαλκανική χώρα αφού η έκκλησή της προς τη Σόφια να ανακαλέσει την απόφασή της για απέλαση 70 ρώσων διπλωματικών υπαλλήλων αγνοήθηκε. Σε δήλωσή της προς τον βουλγαρικό λαό, η πρεσβευτής Ελεονόρα Μιτροφάνοβα ανέφερε, επίσης, ότι το κλείσιμο της ρωσικής πρεσβείας θα οδηγήσει αναπόφευκτα και στο κλείσιμο της βουλγαρικής πρεσβείας στη Μόσχα.

«Δυστυχώς η έκκλησή μας προς το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών αγνοήθηκε», σημείωσε ακόμη η ίδια, και πρόσθεσε:  «Σκοπεύω άμεσα να θέσω το ερώτημα του κλεισίματος της ρωσικής πρεσβείας στη Βουλγαρία στην ηγεσία της χώρας μου, κάτι που αναπόφευκτα θα σημαίνει και το κλείσιμο της βουλγαρικής διπλωματικής αποστολής στη Μόσχα».

Η ευθύνη για τις όποιες επακόλουθες σοβαρές συνέπειες βαρύνει την απερχόμενη κυβέρνηση του Πέτκοφ, υπογράμμισε η Μιτροφάνοβα.

Περίπου 60 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά από τη ρωσική πρεσβεία στη Σόφια την Παρασκευή για να διαδηλώσουν κατά της απόφασης της κυβέρνησης να απελάσει τους Ρώσους διπλωματικούς υπαλλήλους. Υποστηρικτές του Πέτκοφ σχεδιάζουν διαδήλωση την Κυριακή στο αεροδρόμιο της Σόφιας, όταν οι 70 Ρώσοι διπλωματικοί υπάλληλοι και οι οικογένειές τους αναμένεται να αποχωρήσουν από τη χώρα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News