325
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας | Menelaos Myrillas / SOOC

Στο Μόναχο ο Νίκος Δένδιας για τη Διάσκεψη για την Ασφάλεια

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2020, 08:25
Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας
|Menelaos Myrillas / SOOC

Στο Μόναχο ο Νίκος Δένδιας για τη Διάσκεψη για την Ασφάλεια

Protagon Team Protagon Team 14 Φεβρουαρίου 2020, 08:25

Στο επίκεντρο της διεθνούς διπλωματίας μετατρέπεται από σήμερα Παρασκευή ως την Κυριακή το Μόναχο, όπου διεξάγεται η 56η Διάσκεψη για την Ασφάλεια (MSC), με τη συμμετοχή περισσότερων από 500 αξιωματούχων από όλον τον κόσμο, μεταξύ των οποίων περίπου 40 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας, πανεπιστημιακοί και ειδικοί σε θέματα ασφάλειας και διεθνών σχέσεων.

Την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Κεντρικό θέμα της φετινής διοργάνωσης είναι η «φθίνουσα αντίληψη της έννοιας της Δύσης» («Westlessness»), ενώ θα συζητηθούν ακόμη ανοιχτές διενέξεις, θέματα κυβερνοασφάλειας και δημόσιας υγείας.

Την έναρξη της Διάσκεψης θα κηρύξει ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Μεταξύ των συμμετεχόντων ξεχωρίζουν ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, της Κίνας, Γουάνγκ Γι, του Ιράν, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, της Ιαπωνίας, Τοσιμίτσου Μοτέγκι και της Ινδίας, Σουμπραχμανγιάμ Γιαϊσανκάρ, οι αμερικανοί υπουργοί Αμυνας και Ενέργειας Μαρκ Εσπερ και Νταν Μπρουϊγιέτ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, αλλά και ο ιδρυτής και επικεφαλής του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ.

Το αμερικανικό Κογκρέσο θα συμμετάσχει στη Διάσκεψη με πολυάριθμη αποστολή, επικεφαλής της οποίας θα είναι η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι. Παρών θα είναι και ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μιτ Ρόμνεϊ.

Οι συναντήσεις του Νίκου Δένδια

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Δένδιας θα συμμετάσχει στη Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα την Ασφάλεια στα Βαλκάνια, ενώ στο περιθώριο της Διάσκεψης θα έχει συναντήσεις με τους ομολόγους του από τη Βόρεια Μακεδονία, το Κουβέιτ και τη Λιθουανία, καθώς και με τον υπουργό Επικρατείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Θα συναντηθεί επίσης με τη συμπρόεδρο των Γερμανών Πρασίνων, Αναλένα Μπέρμποκ, και με τον αντιπρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χριστιανικής Ενωσης (CDU/CSU), Γιόχαν Βάντεπουλ. Στο πλαίσιο, ακόμη, συνάντησης του κ. Δένδια με τον ομόλογό του από τη Μογγολία, πρόκειται να υπογραφούν Μνημόνια Συνεργασίας για τον τουρισμό και την άρση των θεωρήσεων εισόδου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...