233
|

Στο μεταίχμιο των 600 μονάδων το ΧΑ υπό το βάρος τραπεζικού sell off διαρκείας

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2018, 13:37

Στο μεταίχμιο των 600 μονάδων το ΧΑ υπό το βάρος τραπεζικού sell off διαρκείας

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2018, 13:37

Η πανωλεθρία των μαζικών ρευστοποιήσεων στα τραπεζικά χαρτιά συνεχίζεται για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, απειλώντας να ρίξει τον γενικό δείκτη τιμών ακόμα και κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των 600 μονάδων.

Στη μία μετά το μεσημέρι ο γ.δ. βρισκόταν στις 602 μονάδες καταγράφοντας απώλειες  της τάξης του 2,44%.

Την πτώση, όπως προαναφέρθηκε, οδηγεί ο τραπεζικός κλάδος, όπου σήμερα έντονες πιέσεις δέχεται και ο τίτλος της Alpha Bank. Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για τη μόνη τραπεζική μετοχή που παρέμεινε στο MSCI Greece, οι απώλειες για την Alpha ανέρχονται στο 6,71%.

Ακολουθούν η Τράπεζα Πειραιώς στο -4,12% που υποχωρεί σε νέο ιστορικό χαμηλό, Εθνική και  Eurobank με απώλειες άνω του 2,80%.

Στο κλίμα πλήρους απαξίωσης των τραπεζικών τίτλων ήρθε να προστεθεί και η αρνητική εικόνα των ελληνικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να έχει εκτοξευθεί στο 4,67% από 4,55% (υψηλό ημέρας 4,68%), τη στιγμή που το ιταλικό 10ετές ομόλογο, παρά τις αντιπαραθέσεις μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών για τον προϋπολογισμό του 2019, διαμορφώνεται στο 3,65% (υψηλό ημέρας 3,71%).

Και σαν να μην έφθαναν τα παραπάνω, το κλίμα επιδεινώθηκε περαιτέρω λόγω του κύματος ρευστοποιήσεων που σάρωσε τα πάντα στον τραπεζικό κλάδο και στις ευρωπαϊκές αγορές.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο Stoxx Europe 600 σημειώνει τη χειρότερη επίδοση εδώ και πέντε εβδομάδες, με απώλειες που ενδοσυνεδριακά έφθασαν το 2,8%, ενώ σε νέα ιστορικά χαμηλά βυθίστηκαν τόσο ο τραπεζικός δείκτης στο Μιλάνο όσο και η μετοχή της Deutsche Bank στη Φρανκφούρτη.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...