780
Νίκος Αναστασιάδης και Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μάτι υπό το βλέμμα του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα. Ανάμεσά τους ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη | INTIMEnews

Στο Μάτι με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ο Πρωθυπουργός

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2023, 11:36
Νίκος Αναστασιάδης και Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μάτι υπό το βλέμμα του Προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα. Ανάμεσά τους ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη
|INTIMEnews

Στο Μάτι με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ο Πρωθυπουργός

Protagon Team Protagon Team 1 Φεβρουαρίου 2023, 11:36

Δεκτός από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, έγινε το πρωί της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου ο απερχόμενος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης (καθώς στις επικείμενες προεδρικές εκλογές δεν θα είναι υποψήφιος, έχοντας συμπληρώσει δύο συνεχόμενες θητείες, μετά τη σχετική τροποποίηση του Συντάγματος το 2019).

Αμέσως μετά την υπογραφή από την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, και τον υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Πρόδρομο Προδρόμου, της διακρατικής συμφωνίας για την αμοιβαία ακαδημαϊκή αναγνώριση πανεπιστημιακών τίτλων σπουδών (φωτογραφία πάνω), οι κ.κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Αναστασιάδης μετέβησαν στο Μάτι, στον χώρο όπου βρίσκονται σε εξέλιξη τα έργα για τη δημιουργία Πάρκου Μνήμης με δωρεά της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εκεί θα παραστούν στην τελετή κατάθεσης του θεμελίου λίθου για την ανέγερση του κτιριακού συγκροτήματος στο πάρκο που διαμορφώνεται στην περιοχή (φωτογραφίες κάτω από τις ετοιμασίες για την τελετή).

Κατά την έναρξη της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου έγινε ο παρακάτω διάλογος:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αγαπημένε μου Νίκο (Αναστασιάδη), σήμερα είναι μία πολύ συγκινητική στιγμή για μένα αλλά και για την πατρίδα μας, καθώς σε υποδέχομαι σε αυτόν τον χώρο -ο οποίος σου είναι τόσο οικείος- για τελευταία φορά με την ιδιότητά σου ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Θέλω από καρδιάς και πιστεύω διερμηνεύοντας τα αισθήματα όλων των Ελληνίδων, όλων των Ελλήνων, αλλά και του Ελληνισμού συνολικά, να σε ευχαριστήσω για τις υπηρεσίες που προσέφερες στην πατρίδα σου.

Δέκα χρόνια Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ήρθες στα πράγματα εν μέσω μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης. Το γνωρίζουμε καλά, εξάλλου, διότι και εμείς περάσαμε αντίστοιχες, ενδεχομένως και βαρύτερες, περιπέτειες από εσάς. Κατάφερες, όμως, όχι μόνο να ανορθώσεις την οικονομία αλλά και να προχωρήσεις συνολικά την πατρίδα σου σε πολλά διαφορετικά επίπεδα και νομίζω ότι έχεις κάθε λόγο να είσαι υπερήφανος για αυτό.

Δυστυχώς, παραμένουν ζητήματα τα οποία δεν κατάφερες και δεν καταφέραμε να λύσουμε, με σημαντικότερο τη μεγάλη εθνική πληγή του Κυπριακού προβλήματος. Γνωρίζω, όμως, ότι και ως τέως Πρόεδρος πια της Δημοκρατίας, όταν με το καλό ολοκληρωθεί η θητεία σου, η καρδιά σου θα είναι πάντα εκεί, στο πώς θα πετύχουμε μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού.

Ενας στόχος, ένας σκοπός για τον οποίο αγωνίστηκες καθ’ όλη σου τη σταδιοδρομία και πριν γίνεις Πρόεδρος και είμαι σίγουρος ότι θα είναι μέσα στην καρδιά σου για πάντα.

Και πάλι, καλώς ήρθες, είμαι σίγουρος ότι θα σε υποδεχθώ σε αυτό το γραφείο πολλές φορές ακόμα με την ιδιότητα, πια, όχι απλά του τέως Προέδρου αλλά ενός προσωπικού φίλου και σου εύχομαι από καρδιάς ό,τι καλύτερο.

Νίκος Αναστασιάδης: Φίλε Πρωθυπουργέ, Κυριάκο μου, έτσι μάθαμε να μιλούμε μεταξύ μας, είναι και για μένα ειλικρινά μια στιγμή τρομερά ευαίσθητη, γιατί πλησιάζει το τέλος μιας πολιτικής διαδρομής που κράτησε 43 τόσα χρόνια, με το επιστέγασμα της τελευταίας δεκαετίας.

Αυτό που θα ήθελα να μεταφέρω είναι την ευγνωμοσύνη του Κυπριακού Ελληνισμού, του ιδίου προσωπικά προς την κυβέρνηση, προς τη δική σου Κυβέρνηση, Κυριάκο μου, αλλά και προς τις εκάστοτε Ελληνικές Κυβερνήσεις, γιατί μέσα από τη στενή συνεργασία κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε –και νομίζω αντιμετωπίσαμε– αρκετούς κινδύνους από τον τουρκικό αναθεωρητισμό και μέσα από τη διπλωματία, την καλή γειτονία που διδάξαμε πως χτίζεται μέσα από τις τριμερείς, τετραμερείς, πολυμερείς συμμαχίες που έχουμε χτίσει, θεωρώ πως θωρακίσαμε αρκετά την Κυπριακή Δημοκρατία, για να μπορεί από θέση ισχύος να διαπραγματεύεται μια λύση που να είναι λειτουργική και συνεχώς βιώσιμη, αλλά και να συνάδει και με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Κάτι που θα διασφαλίζει όχι μόνο τους Ελληνοκύπριους, αλλά και τους Τουρκοκύπριους, συμβάλλοντας, έτσι, στην επικράτηση της ειρήνης, αλλά και της προκοπής του συνόλου του Κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Οπως καλά ξέρεις, ένας δεύτερος λόγος της σημερινής παρουσίας μου είναι και η εμπράκτως ελάχιστη ένδειξη αλληλεγγύης προς τον Ελληνισμό, προς τον Ελλαδικό Ελληνισμό, με τη θεμελίωση των οικισμών, των κοινωνικών κατοικιών στο Μάτι.

Επαναλαμβάνω, αυτό είναι μια απλή ένδειξη, γιατί πολλαπλάσια ήταν και κατά τον ίδιο τρόπο και η αλληλεγγύη της Ελλάδας προς την Κύπρο, είτε με θυσίες, με αίμα, είτε και με υλικές ενέργειες που στήριξαν την Κυπριακή Δημοκρατία.

Και αυτά λέγοντας, θέλω να πω ένα: Θα συνεχίσω να είμαι ένας Ελληνας που αγωνιά για την τύχη της Κύπρου μας, για την τύχη της Ελλάδας μας.

Θα είμαι παρών όχι στην εξουσία, αλλά στους όποιους αγώνες κληθούμε να αναλάβουμε.

Σας ευχαριστώ.

Ακολούθως όπως προαναφέρθηκε, υπεγράφη η Διακρατική Συμφωνία Ελλάδας – Κύπρου για την Αμοιβαία Αναγνώριση Τίτλων Σπουδών που στόχο έχει την προώθηση και διευκόλυνση της συνεργασίας στον τομέα της αμοιβαίας ακαδημαϊκής αναγνώρισης τίτλων σπουδών που απονέμονται από Πανεπιστημιακά Ιδρύματα ή φορείς Ανώτερης Εκπαίδευσης στην Κυπριακή Δημοκρατία και Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ελληνική Δημοκρατία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News