620
Παρότι δεν επιβεβαιώνεται επισήμως από την κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός θα συζητήσει με τον βασιλιά Κάρολο και το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα | ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Στο Λονδίνο ο Πρωθυπουργός για την οικονομία -Ραντεβού και με τον Κάρολο

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2022, 09:37
Παρότι δεν επιβεβαιώνεται επισήμως από την κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός θα συζητήσει με τον βασιλιά Κάρολο και το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα
|ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Στο Λονδίνο ο Πρωθυπουργός για την οικονομία -Ραντεβού και με τον Κάρολο

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2022, 09:37

Καθώς κινούμαστε σε μια περίοδο με έντονο προεκλογικά άρωμα και σημαντικά νομοσχέδια για την κυβέρνηση  (Yυγεία, Aσφαλιστικό, ΕΥΠ) που θα κορυφωθούν με την ψήφιση του Προϋπολογισμού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την Δευτέρα επαφές με επενδυτές στο Λονδίνο αλλά και με τον βασιλιά Κάρολο.

Σε ό,τι αφορά το ευρύτερο πλαίσιο στο εσωτερικό πεδίο, κυβερνητικές πηγές επεσήμαιναν ότι ο Πρωθυπουργός επανέλαβε στην Πάτρα την Τετάρτη ότι έχουμε ακόμη ορισμένους μήνες ως τις εκλογές οι οποίες θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Μητσοτάκης έθεσε ήδη τα βασικά διλήμματα: «Πάμε μπροστά ή πίσω» και «Τσίπρας ή Μητσοτάκης». Παράλληλα, μελετώντας τις δημοσκοπήσεις συνεργάτες του υπογράμμιζαν ότι ένα σημαντικό τμήμα της κοινής γνώμης εκφράζεται θετικά για τον Πρωθυπουργό, σε ποσοστό που υπερβαίνει τα ποσοστά της πρόθεσης ψήφου που αποτυπώνονται στις μετρήσεις για τη Νέα Δημοκρατία.

Ως εκ τούτου στόχος της ΝΔ είναι να προσεγγίσει το επόμενο διάστημα αναποφάσιστους πολίτες που δηλώνουν μεν ότι έχουν θετική γνώμη για τον Μητσοτάκη αλλά λένε παράλληλα ότι δεν θα ψηφίσουν τη Νέα Δημοκρατία. Το εγχείρημα είναι πάντοτε δύσκολο καθώς το κεντρώο ακροατήριο είναι αυτό που παραδοσιακά εμφανίζεται πιο δύσπιστο και συχνά αποφασίζει την τελευταία στιγμή.

Σε όλη την περίοδο έως τις εκλογές ο κ. Μητσοτάκης θα περνάει το μήνυμα ότι η ΝΔ αντιμετωπίζει την πρώτη κάλπη σαν να είναι η τελική κάλπη και θα συνεχίσει να κινείται στο ίδιο μοντέλο περιοδειών, συνοδευόμενος σε κάθε περιοχή από Υπουργούς.

Οι επαφές στο Λονδίνο
Στο Λονδίνο ο κ. Μητσοτάκης θα είναι την Δευτέρα κεντρικός ομιλητής στο συνέδριο που οργανώνουν το Χρηματιστήριο Αθηνών και η Morgan Stanley. Eίναι το πρώτο δια ζώσης τέτοιο συνέδριο από την προ πανδημίας εποχή και οι δύο ημέρες του είναι αφιερωμένες στην Ελλάδα και στις επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται.

Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος και του θετικού κλίματος για την ελληνική οικονομία, όπως λένε κυβερνητικές πηγές, είναι ότι θα μετάσχουν περί τους 240 επενδυτές, ενώ η λίστα των συμμετεχόντων συνεχώς διευρύνεται. Στο συνέδριο έχουν προγραμματιστεί περισσότερες από 300 συναντήσεις επενδυτών.

Αρμόδιες πηγές ανέφεραν ότι στην κορυφή της ατζέντας της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στο Λονδίνο είναι «η Ελλάδα ως προορισμός που βρίσκεται στο ραντάρ διεθνούς φήμης επενδυτών, ως χώρα που έχει αφήσει πίσω της τις ημέρες της επιτήρησης και της εποπτείας και πλέον πετυχαίνει υψηλούς αριθμούς ανάπτυξης τηρώντας τη δημοσιονομική ισορροπία, ως ένα κράτος-μέλος της Ε.Ε. που αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή σε μια γεωπολιτική περίοδο γεμάτη αβεβαιότητες». 

Ο κ. Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον Αλέξη Πατέλη, επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, θα έχει συναντήσεις με σημαντικούς επενδυτές που είτε έχουν επενδύσει είτε ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα. Παράλληλα θα έχει την ευκαιρία, τονίζουν οι ίδιες πηγές, «να μιλήσει για τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας σε ένα δύσκολο και αβέβαιο διεθνές περιβάλλον».

Συνάντηση με τον βασιλιά Κάρολο
Το απόγευμα της Δευτέρας ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον βασιλιά Κάρολο Γ’ . Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επισκεφθεί τον περασμένο Δεκέμβριο, κατόπιν πρόσκλησης του τότε διαδόχου του θρόνου, την έπαυλη Dumfries House στη Σκωτία και είχε ξεναγηθεί στο ιστορικό κτίριο και στο κτήμα.
«Ο Κάρολος πάντα εκδηλώνει το ενδιαφέρον του για την Ελλάδα» ανέφεραν αρμόδιοι παράγοντες της κυβέρνησης. Στο επίκεντρο της προηγούμενης συνάντησης είχε βρεθεί η στρατηγική που είχε εφαρμόσει το Ιδρυμα του Καρόλου για την αποκατάσταση της έπαυλης Dumfries House και, παράλληλα, στα σχέδια της κυβέρνησης για την αξιοποίηση του Τατοΐου, για την οποία ο Κάρολος έχει εκδηλώσει προσωπικό ενδιαφέρον. Οπως σε κάθε συνάντηση τους, παρότι αυτό δεν ανακοινώνεται επίσημα, ο Πρωθυπουργός θα θέσει στον βασιλιά Κάρολο το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα.

To βράδυ της Δευτέρας, τέλος, ο κ. Μητσοτάκης είναι προσκεκλημένος του καθηγητή Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και διευθυντή του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του London School of Economics Κέβιν Φέδερστοουν για μια συζήτηση με αφορμή την επέτειο των 25 χρόνων από την ίδρυση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του LSE.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...