784
Η Φώφη Γεννηματά έγινε δέκτης έντονων διαμαρτυριών από κορυφαία στελέχη του ΚΙΝΑΛ για τις δηλώσεις Μαλέλη | INTIMEnews

Στο ΚΙΝΑΛ μαζεύουν τα σπασμένα Μαλέλη: Δεν θα γίνουμε τσόντα κανενός!

Protagon Team Protagon Team 28 Δεκεμβρίου 2018, 13:22
Η Φώφη Γεννηματά έγινε δέκτης έντονων διαμαρτυριών από κορυφαία στελέχη του ΚΙΝΑΛ για τις δηλώσεις Μαλέλη
|INTIMEnews

Στο ΚΙΝΑΛ μαζεύουν τα σπασμένα Μαλέλη: Δεν θα γίνουμε τσόντα κανενός!

Protagon Team Protagon Team 28 Δεκεμβρίου 2018, 13:22

Η δήλωση του Σταμάτη Μαλέλη με την οποία ο γραμματέας Επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ απέρριψε a priori τη σύμπραξη του Κινήματος σε μία κυβέρνηση Μητσοτάκη «που θα φέρει τον όλεθρο» (όπως χαρακτηριστικά ανέφερε), προκάλεσε αναταραχή στη Χαριλάου Τρικούπη.

Κορυφαία στελέχη του Κινήματος είδαν την επιθετική προαναγγελία Μαλέλη ως «παράθυρο» μετεκλογικής συνεργασίας με τον λαϊκιστή Τσίπρα και τα τηλέφωνα στο γραφείο της (για μία ακόμη φορά εκτεθειμένης) Φώφης Γεννηματά δεν σταμάτησαν να χτυπούν.

Από την ηγεσία του Κινήματος διευκρινίστηκε αρχικά ότι οι επίμαχες δηλώσεις απηχούν προσωπικές απόψεις του γραμματέα Επικοινωνίας, ο οποίος όμως φάνηκε να μην λαμβάνει και πολύ υπόψη την επίσημη θέση του κόμματος όπως αυτή έχει διατυπωθεί σε κάθε ευκαιρία (Κεντρική Επιτροπή κ.α.) από την ίδια τη Φώφη Γεννηματά.

Περί ολέθρου

Το σχοινί περί «ολέθρου» που άφησε να κρέμεται ο Σταμάτης Μαλέλης, έπιασε αμέσως ο Νίκος Παππάς.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής δεν έχασε την ευκαιρία και σχολιάζοντας τις δηλώσεις του γραμματέα Επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ, έσπευσε να… καλωσορίσει «κάθε άποψη που αναδεικνύει τον όλεθρο ενός προγράμματος κομμένου και ραμμένου στα σχέδια του ΔΝΤ».

Στο ίδιο πλαίσιο ο κ. Παππάς χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι στελέχη του προοδευτικού φάσματος «αντιλαμβάνονται αυτόν τον κίνδυνο για την κοινωνία, η οποία έχει μεγάλες πληγές από τα προγράμματα ΔΝΤ», ενώ συνόδευσε το σχόλιό του με την επισήμανση ότι η χώρα «χρειάζεται σταθερή και μακροχρόνια αριστερή διακυβέρνηση»…

Την Παρασκευή ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος, Παύλος Χρηστίδης, επιχείρησε να μαζέψει τα απόνερα της δήλωσης Μαλέλη, μεταφέροντας την ευθύνη για τον ρόλο που θα έχει μετεκλογικά το ΚΙΝΑΛ, στους… πολίτες.

«Οι πολίτες θα καθορίσουν το ρόλο που θα έχει μετά τις εκλογές το ΚΙΝΑΛ και για αυτό θέλουμε ισχυρή εντολή», δήλωσε συγκεκριμένα στο ραδιόφωνο των «Παραπολιτικών», καθώς όπως επανέλαβε, οι πολίτες είναι αυτοί που με την ψήφο τους δίνουν το ρόλο που θα έχουν τα κόμματα.

Στο ΚΙΝΑΛ, υπογράμμισε ο κ. Χρηστίδης η εξουσία δεν είναι αυτοσκοπός, δεν θέλουμε να γίνουμε τσόντα κανενός, ούτε συμπλήρωμα για το συμπλήρωμα.

«Ο δικός μας αγώνας είναι να ανατρέψουμε το σκηνικό του διχαστικού διπόλου ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ που θα οδηγήσει τη χώρα και τους πολίτες σε νέα αδιέξοδα», σημείωσε για να προσθέσει:

«Η σύγχρονη Κεντροαριστερά δεν χωράει στα δήθεν μέτωπα που επιχειρούν να την εντάξουν. Ούτε σε μέτωπα δήθεν προοδευτικά με το ΣΥΡΙΖΑ που τίποτα προοδευτικό δεν έχει να επιδείξει ούτε ως αντιπολίτευση, ούτε ως κυβέρνηση αλλά ούτε και σε μέτωπα δήθεν συστημικής κανονικότητας με τη ΝΔ που κάθε μέρα και περισσότερο επιβεβαιώνει πόσο βαθιά συντηρητική παραμένει».

Οσο για τις προσδοκίες που έχουν στη Χαριλάου Τρικούπη  αναφορικά με την εκλογική επίδοση του Κινήματος στις επόμενες εθνικές εκλογές, ο κ. Χρηστίδης δεν μπήκε σε αριθμολογία ποσοστών (όπως έκανε την Πέμπτη ο Σταμάτης Μαλέλης), λέγοντας πως «εμείς δεν βάζουμε ταβάνι» στις επιδιώξεις και τις φιλοδοξίες που έχουμε ώστε «να ανατρέψουμε την κατάσταση που επκρατεί σήμερα στο πολιτικό σύστημα της χώρας»

Ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ κλήθηκε επίσης να σχολιάσει τη δήλωση Μαλέλη ότι το Κίνημα δεν φοβάται δεύτερες εκλογές με απλή αναλογική.

Στην απάντησή του για το ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών, σε περίπτωση μη επίτευξης αυτοδυναμίας από το πρώτο κόμμα και το κατά πόσο μία τέτοια εξέλιξη δυσχεραίνει τη συγκρότηση κυβέρνησης, ο κ. Χρηστίδης αρκέστηκε να πει ότι το ΚΙΝΑΛ τάσσεται υπέρ των σταθερών κυβερνήσεων που δεν υποκύπτουν σε έκτακτες συνθήκες.

Για αυτό είπε, εμείς θα καταθέσουμε το πρόγραμμά μας πριν και μετά τις εκλογές και οι πολίτες θα αποφασίσουν.

Σε κάθε πρίπτωση όμως, υπογράμμισε, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να διεκδικεί την ιδιότητα του λεγόμενου προοδευτικού πόλου, καθώς στα τέσσερα χρόνια που κυβερνά  έχει χαράξει συντηρητικό δρόμο στο μέτωπο της οικονομίας που δεν έχει καμία σχέση με την προοδευτική πολιτική.

Αυτά που φαντασιώνονται ότι θα κάνουν, εμείς τα έχουμε κάνει ήδη και θα τα κάνουμε και στο μέλλον, ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του εκπροσώπου του Κινήματος Αλλαγής.

Ενόχληση Καμίνη

Ενοχλημένος από τις δηλώσεις Μαλέλη εμφανίστηκε ο δήμαρχος Αθηναίων και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Καμίνης, καθώς όπως είπε, με τέτοιου είδους συζητήσεις χάνεται το πραγματικό ζητούμενο και ο στόχος στον οποίο πρέπει να επικεντρωθούν οι προσπάθειες όλων στο ΚΙΝΑΛ.

«Ακούω όλη αυτή την ιστορία τουλάχιστον από πέρσι το φθινόπωρο, στις εσωκομματικές εκλογές για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής. Αυτό είναι ένα δίλημμα αυτή τη στιγμή, το οποίο είναι άκαιρο. Δεν υπάρχει.

»Το θέμα είναι αν το Κίνημα Αλλαγής μπορεί να διαμορφώσει τον δικό του προγραμματικό λόγο, τη δική του αυτόνομη παρουσία, να είναι μεταξύ των τριών πρώτων κομμάτων, που σε περίπτωση έλλειψης κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας, θα πάρει τη διερευνητική εντολή και θα μπορεί να επιβάλει τους δικούς του όρους.

»Αυτό είναι το ζήτημα. Εκεί πρέπει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας. Από εμάς εξαρτάται να διαμορφώσουμε μια πολιτική αυτόνομης παρουσίας, ενός αυτοδύναμου προγραμματικού λόγου. Και όλα αυτά τα ερωτήματα, όταν θα έρθει η στιγμή, το τονίζω, και αντιστραφούν οι όροι θα απευθύνονται στους άλλους», σημείωσε ο κ. Καμίνης.

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...