749
H αποφασιστικότητα του ουκρανού μαχητή δεν αφήνει αμφιβολία. Από αυτό το όρυγμα θα βγει νικητής ή θα τον βγάλουν οι συμπολεμιστές του νεκρό... | REUTERS/Gleb Garanich

Στο Κίεβο, όπως στο Στάλινγκραντ, μάχη μέχρις εσχάτων

Protagon Team Protagon Team 20 Μαρτίου 2022, 19:55
H αποφασιστικότητα του ουκρανού μαχητή δεν αφήνει αμφιβολία. Από αυτό το όρυγμα θα βγει νικητής ή θα τον βγάλουν οι συμπολεμιστές του νεκρό...
|REUTERS/Gleb Garanich

Στο Κίεβο, όπως στο Στάλινγκραντ, μάχη μέχρις εσχάτων

Protagon Team Protagon Team 20 Μαρτίου 2022, 19:55

Το Κίεβο απλώνεται σε μία έκταση 840 τετραγωνικών χιλιομέτρων, χωρίζεται από τον ποταμό Δνείπερο και τους παραποτάμους του, περιβάλλεται από έλη, έχει 500.000 κτίρια κάθε είδους, εκατοντάδες στενούς δρόμους, και 3,6 εκατ. κατοίκους, από τους οποίους παραμένουν στην πόλη τα δύο εκατομμύρια, άνδρες στην πλειοψηφία τους.

Από τα βορειοδυτικά και τα ανατολικά, δεκάδες χιλιάδες ρώσοι στρατιώτες, εκατοντάδες τανκς, τεθωρακισμένα οχήματα και πυροβολικό προχωρούν με πολύ αργό ρυθμό προς την ουκρανική πρωτεύουσα, που ετοιμάζεται για «τη μητέρα όλων των μαχών».

Οπως σημειώνουν στρατιωτικοί αναλυτές στους New York Times, αν η σύγκρουση Ουκρανών και Ρώσων φτάσει στα στενά του Κιέβου, θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη αστική μάχη των τελευταίων 80 χρόνων, αντίστοιχη του Στάλινγκραντ και του Βερολίνου.

Σε αυτή την περίπτωση, οι συγκρούσεις σώμα σώμα και πόρτα-πόρτα θα είναι αιματηρές, άγριες και οι νεκροί χιλιάδες.

Εδώ και ένα μήνα, οι Ουκρανοί προετοιμάζουν την άμυνά τους, χτίζοντας χαρακώματα, αντιαρματικά εμπόδια και εκπαιδεύοντας τους εθελοντές-πολίτες.

«Η μάχη για το Κίεβο θα ξεπεράσει οτιδήποτε έχουμε δει μετά τον Β’  Παγκόσμιο Πόλεμο. Αν πραγματικά θέλουν, οι Ρώσοι μπορούν να το ισοπεδώσουν. Ομως, το πολιτικό και οικονομικό κόστος για τη ρωσική ηγεσία θα είναι τρομακτικό», λέει χαρακτηριστικά ο Ντέιβιντ Κιλκάλεν, συνταγματάρχης εν αποστρατεία του αυστραλιανού στρατού, που έχει μελετήσει διεξοδικά τον αστικό πόλεμο.

Ουκρανοί στρατιώτες προσπαθούν να ζεσταθούν, βόρεια του Κιέβου – REUTERS/Gleb Garanich

Το πιο πρόσφατο μέτρο σύγκρισης είναι η μάχη για την απελευθέρωση της Μοσούλης, στο Ιράκ, από τους τζιχαντιστές, το 2016-17. Η πόλη εκτεινόταν σε 180 τετραγωνικά χλμ και είχε πληθυσμό 750.000. Χρειάστηκαν εννέα μήνες για να ηττηθεί το ISIS, πέντε χρόνια και 50 δισ. δολάρια για να ξαναχτιστεί.

Ρωσία και Ουκρανία συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός και τελικά το Κίεβο ίσως γλιτώσει την καταστροφή. Παρ’ όλη την σαφή τους υπεροχή οι Ρώσοι δεν έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο γύρω από την πόλη. Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ξεκινήσει τον ανταρτοπόλεμο στα προάστια και είναι πολύ πιο ευέλικτες σε σχέση με τις δυσκίνητες ρωσικές δυνάμεις. Οι συγκρούσεις στους δρόμους του Ιρπίν, πόλη-προάστιο του Κιέβου, είναι σφοδρές.

Κατεστραμμένη πολυκατοικία στο Κίεβο – REUTERS/Marko Djurica

Οι Ρώσοι φαίνεται ότι προς το παρόν σχεδιάζουν να περικυκλώσουν την πόλη και την βομβαρδίζουν με βαρέα όπλα, προκαλώντας μεγάλες απώλειες αμάχων.

Δεν έχουν σημειώσει όμως πρόοδο στην κατάκτηση εδαφών ούτε, περιέργως, στον αέρα, κάτι που προκαλεί έκπληξη στους δυτικούς αναλυτές.

Οι Ουκρανοί, στρατιώτες και εθελοντές πολίτες, οργανώνονται σε μικρές, ευέλικτες ομάδες και στήνουν ενέδρες στους Ρώσους.

Μία τραυματισμένη γυναίκα φεύγει από τη γειτονιά της, στο Κίεβο, μετά από ρωσικό βομβαρδισμό / Press service of the State Emergency Service of Ukraine/Handout via REUTERS

Η περίπτωση της Τατιάνα Τσορνόβολ, 41χρονης έφεδρης, που ηγείται δύο ολιγομελών μονάδων, είναι χαρακτηριστική. Οπως λέει στους New York Times, στόχος των ομάδων της είναι να καταστρέψουν ρωσικά τανκς και οχήματα. Μετακινούνται με τα δικά τους αυτοκίνητα, παραμονεύουν τους Ρώσους στα προάστια του Κιέβου και πλήττουν τανκς με αντιαρματικά όπλα ουκρανικής κατασκευής, που μεταφέρουν στα πορτ-μπαγκάζ.

«Δεν πρόκειται να συνθηκολογήσουμε. Ολα πάνε πολύ καλύτερα από ό,τι περιμέναμε», λέει η ίδια.

Αντίστοιχη είναι η τακτική εκατοντάδων ομάδων μέσα και γύρω από το Κίεβο. Χιλιάδες είναι οι έφεδροι και οι εθελοντές που έμειναν πίσω για να υπερασπιστούν την ουκρανική πρωτεύουσα.

Δορυφορική φωτογραφία που δείχνει ένα σουπερμάρκετ στο Χόστομελ, έξω από το Κίεβο, στις φλόγες – Maxar Technologies/Handout via REUTERS

Αν οι Ρώσοι κάνουν το λάθος και μπουν με τα τανκς στο Κίεβο, θα τα οδηγήσουν στα στενά όπου θα τα συντρίψουν, λένε οι Ουκρανοί, ενώ αν μπει πεζικό, οι μάχες θα γίνουν σώμα με σώμα σε όλη την πόλη.

Παράλληλα, τα έλη γύρω και μέσα στην πόλη γεμίζουν λάσπη, καθώς λιώνουν τα χιόνια, κάτι που δυσκολεύει πολύ την πρόσβαση των Ρώσων. Οι ουκρανοί στρατηγοί βασίζονται στην ιδιαίτερη μορφολογία του Κιέβου για να αμυνθούν.

Χιλιάδες κάτοικοι του Κιέβου έχουν βρει καταφύγιο  στους υπόγειους σταθμούς και στα βαγόνια του Μετρό, εδώ και ένα μήνα – REUTERS/Thomas Peter

Οι αναλυτές δεν είναι σίγουροι αν οι Ρώσοι τελικά θα επιλέξουν να εξαπολύσουν επίθεση εναντίον του Κιέβου. Αν όμως, το περικυκλώσουν, θα επιχειρήσουν να κόψουν κάθε δίοδο ανεφοδιασμού της πόλης,  κάτι που θα σημαίνει ότι θα τελειώσουν τα τρόφιμα και άλλες προμήθειες. Αλλά για να το περικυκλώσουν, πρέπει πρώτα να κερδίσουν πολλές μάχες στα προάστια, δρόμο με δρόμο, και τότε, οι απώλειες σε ρωσικές ζωές θα είναι μεγάλες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...