681
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον ιρακινό ομόλογό του, Φουάντ Χουσεΐν, σε φωτογραφία κατά τη συνάντησή τους στη Βαγδάτη | Τwitter/@GreeceMFA

Στο Ιράκ ο Νίκος Δένδιας – Συνάντηση και με τον ηγέτη των Κούρδων

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2020, 12:40
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με τον ιρακινό ομόλογό του, Φουάντ Χουσεΐν, σε φωτογραφία κατά τη συνάντησή τους στη Βαγδάτη
|Τwitter/@GreeceMFA

Στο Ιράκ ο Νίκος Δένδιας – Συνάντηση και με τον ηγέτη των Κούρδων

Protagon Team Protagon Team 14 Οκτωβρίου 2020, 12:40

Στο Ιράκ, για συναντήσεις με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας, βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κωνσταντίνο Φραγκογιάννη.

Στη Βαγδάτη ο υπουργός Εξωτερικών είχε πρώτα συνάντηση με τον ιρακινό ομόλογό του, Φουάντ Χουσεΐν. Αντικείμενο των συνομιλιών των δύο ΥΠΕΞ, ζητήματα διμερούς ενδιαφέροντος με έμφαση στον οικονομικό τομέα, καθώς και οι εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Μετά το πέρας των συνομιλιών, οι κ.κ. Δένδιας και Φουάντ υπέγραψαν Μνημόνια Κατανόησης (ΜΟU) για πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών και τη συνεργασία στον τομέα της διπλωματικής εκπαίδευσης.

Προξενείο στο Ερμπίλ

Εν συνεχεία, ο υπουργός Εξωτερικών έγινε δεκτός από τον πρόεδρο του Ιράκ, Μπαρχάμ Σαλίχ και τον πρωθυπουργό Μουστατά Αλ Καντίμι.

Μετά τη Βαγδάτη, ο Νίκος Δένδιας θα μεταβεί στο Ερμπίλ, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο και με τον πρωθυπουργό της Περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν, Νεσιρβάν Μπαρζανί και Μαρσούρ Μπαρζανί, καθώς επίσης με τον ιστορικό ηγέτη των Κούρδων στο Ιράκ, Μασούντ Μπαρζανί.

Ο υπουργός Εξωτερικών θα εγκαινιάσει το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Ερμπίλ, παρουσία τοπικών αξιωματούχων.

Η επίσκεψη Δένδια στο Ιράκ εντάσσεται στο πλαίσιο της διπλωματίας των συμμαχιών με τον αραβικό κόσμο (σ.σ. Αίγυπτο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία) για τη σύμπηξη μετώπου κατά των κλιμακούμενων τουρκικών προκλήσεων στη ΝΑ Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής (πρόσφατη εξάλλου είναι η εισβολή τουρκικών στρατευμάτων σε ιρακινό έδαφος εδώ και η επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο υψηλόβαθμών ιρακινών στρατιωτικών στην περιοχή Σιντακάν του Βορειοανατολικού Ιράκ).

«Υπονομευτής της ειρήνης η Τουρκία»

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι «είναι πλέον πιο εμφανές από ποτέ ότι η Τουρκία ενεργεί ως υπονομευτής της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή».

Κάθε κρίση στην περιοχή, όπως «το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η Λιβύη, η Συρία, η Κύπρος, η Νοτιοανατολική Μεσόγειος, αλλά και το Ιράκ, έχουν έναν κοινό παρονομαστή: την Τουρκία, επανέλαβε ο κ. Δένδιας, τονίζοντας ότι η γείτων άλλα λέει και άλλα κάνει, αποδεικνύοντας πως ουσιαστικά δεν θέλει τον διάλογο.

«Η Ελλάδα έχει δηλώσει επανειλημμένα στο υψηλότερο επίπεδο την ετοιμότητά της να ξεκινήσει διάλογο με την Τουρκία στη βάση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας […] καταστήσαμε ωστόσο, επίσης ξεκάθαρο», τόνισε, «ότι διάλογος μεταξύ δύο κυρίαρχων χωρών δεν μπορεί ποτέ να πραγματοποιηθεί σε ένα περιβάλλον επιθετικότητας και απειλών».

Οπως είπε ο κ. Δένδιας, είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον ομόλογό του για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και για τη «διπλωματία των κανονιοφόρων που ακολουθεί η Τουρκία, μια πρακτική, των προηγούμενων αιώνων, που δυστυχώς συνεχίζεται».

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, καθώς και την απόφασή της να ανοίξει τμήμα του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων στα Κατεχόμενα, κινήσεις που, όπως σημείωσε, παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και καταδικάστηκαν ευρέως από τη διεθνή κοινότητα.

Πρώτη επίσκεψη έλληνα ΥΠΕΞ στο Ιράκ εδώ και 22 χρόνια

Κατά την πρώτη επίσκεψη έλληνα υπουργού Εξωτερικών στο Ιράκ σε 22 χρόνια, ο Νίκος Δένδιας επιβεβαίωσε την πλήρη υποστήριξη της Ελλάδος για την εδαφική ακεραιότητα, την πολιτική ενότητα και κυριαρχία του Ιράκ, καθώς και τη στήριξή της για ένα σταθερό Ιράκ, που «ευημερεί ως μέρος μιας σταθερής και ευημερούσας περιοχής με ισορροπημένες σχέσεις με τους γείτονές της βάσει του σεβασμού της κυριαρχίας και του διεθνούς δικαίου».

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας χαρακτήρισε ιστορικούς του δεσμούς των δύο χωρών, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα υπήρξε διαχρονικά φίλος του Ιράκ και του αραβικού κόσμου.

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε εξάλλου στο περιθώριο που υπάρχει για περαιτέρω βελτίωση τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, ιδίως στις επενδύσεις και στο εμπόριο, καθώς υπάρχουν πολλές ελληνικές εταιρείες που είναι πρόθυμες να επενδύσουν και να πραγματοποιήσουν συναλλαγές στο Ιράκ, ενώ υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας σε τομείς όπως οι κατασκευές, η ενέργεια, οι ανανεώσιμες πηγές, τα φαρμακευτικά προϊόντα και ακόμη περισσότερα.

Αναφέρθηκε τέλος στην επέκταση της συνεργασίας στο πλαίσιο πολυμερών σχημάτων με άλλες χώρες της περιοχής, αλλά και στη συνεργασία του Ιράκ με την Ευρωπαϊκή Ενωση, διαβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να υποστηρίξει το Ιράκ στην προώθηση των σχέσεών του με την ΕΕ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...