439
Ο Νίκος Χαρδαλιάς συγκάλεσε νέα έκτακτη σύσκεψη στο στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας | INTIMEnews

Χαρδαλιάς: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οκτώ περιοχές λόγω «Ιανού»

Protagon Team Protagon Team 17 Σεπτεμβρίου 2020, 10:43
Ο Νίκος Χαρδαλιάς συγκάλεσε νέα έκτακτη σύσκεψη στο στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας
|INTIMEnews

Χαρδαλιάς: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οκτώ περιοχές λόγω «Ιανού»

Protagon Team Protagon Team 17 Σεπτεμβρίου 2020, 10:43

Τα Ιόνια νησιά πλησιάζει η κακοκαιρία –με χαρακτηριστικά μεσογειακού κυκλώνα– «Ιανός» και ήδη στη Ζάκυνθο είναι αισθητή η ενί σχυση των ανέμων (στο βίντεο κάτω, οι άνεμοι σύμφωνα με το μοντέλο Cosmo της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας). Κλειστή λόγω θυελλωδών ανέμων είναι η ακτοπλοϊκή γραμμή Ζακύνθου – Κυλλήνης, ενώ κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία στο νησί την Παρασκευή. Η απόφαση ελήφθη από τον δήμαρχο Ζακύνθου, Νικήτα Αρετάκη, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του έκτακτου Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Οπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρφαλιάς, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι Περιφερειακές ενότητες Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Μεσσηνίας, Ιθάκης, Κεφαλλονιάς και Ζακύνθου.

«Μέχρι το βράδυ», πρόσθεσε ο κ. Χαρδαλιάς, «θα έχουμε την εικόνα για Κόρινθο και Αττική, το δεύτερο κύμα της καταιγίδας».

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του στο Μega, ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Κώστας Συνολάκης, συνέστησε να γίνουν από τώρα εκκενώσεις σε παράκτιες περιοχές.

Οπώς είπε, σε μέρη νησιωτικά όπως η Ζάκυνθος ή περιοχές με λιμνοθάλασσα όπως η Αμφιλοχία, αναμένεται σημαντική αύξηση της στάθμης της θάλασσας και θα πρέπει να μετακινηθούν από τώρα όσοι μένουν σε παράκτιες περιοχές που θα χτυπηθούν από την κακοκαιρία.

«Να γίνουν εκκενώσεις, τουλάχιστον στις παράκτιες περιοχές, γιατί θα βγει η θάλασσα στον δρόμο» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Συνολάκης.

Σύμφωνα με το meteo.gr, κύρια χαρακτηριστικά του «Ιανού» θα είναι οι έντονες βροχοπτώσεις, ιδιαίτερα στο Ιόνιο και τα νότια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, οι καταιγίδες κατά τόπους και οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι, ιδιαίτερα σε θαλάσσια τμήματα, όπου ενδέχεται να φτάσουν σε επίπεδα θύελλας.

  • Δείτε ΕΔΩ ζωντανά την κίνηση του «Ιανού»

Οι περιοχές που αναμένεται να χτυπήσει πρώτα ο «Ιανός» είναι οι εξής:

Ζάκυνθος
Κεφαλονιά
Ιθάκη
Ηλεία
Μεσσηνία

Στη συνέχεια, η κακοκαιρία αναμένεται να κινηθεί ανατολικά και να πλήξει την Παρασκευή:

Αχαΐα
Αρκαδία
Αργολίδα
Βοιωτία
Αιτωλοακαρνανία
Φωκίδα
Αττική
Εύβοια

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, συγκάλεσε νέα έκτακτη σύσκεψη, στις 11.00, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας (κτίριο Φάρος), για το συνεχή συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων Πολιτικής Προστασίας, ενόψει του ακραίου καιρικού φαινομένου.

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν, επίσης, από πλευράς Πολιτικής Προστασίας, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γεώργιος-Μάριος Καραγιάννης και ο διευθυντής της αρμόδιας Διεύθυνσης Σχεδιασμού – Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου.

Επιπλέον, θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, του Λιμενικού Σώματος, του ΕΚΑΒ, της Περιφέρειας Αττικής, της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), των παραχωρησιούχων διαχείρισης Εθνικού Οδικού Δικτύου, της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Αττικής, της Ενωσης εταιρειών κινητής τηλεφωνίας και των ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...