313
| weather.com

Ενας… «Malakas» πλήττει τον Ειρηνικό

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2016, 08:54

Ενας… «Malakas» πλήττει τον Ειρηνικό

Protagon Team Protagon Team 14 Σεπτεμβρίου 2016, 08:54

Λίγες μέρες μετά τον σούπερ τυφώνα «Μεράντι» που έπληξε τις Φιλιππίνες και τη Ταϊβάν, άλλο ένα κακό απειλεί την ευρύτερη περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού μέχρι και την Ιαπωνία: έρχεται ο «Μαλάκας»!

Ευτυχώς για τα εκατομμύρια που μένουν εκεί, προς το παρόν είναι απλά μια τροπική καταιγίδα με ένα παράξενο – και φυσικά δημοφιλές – όνομα για τα 17 εκατ. ελληνόφωνων αυτού του κόσμου.

typhoon-malakasΗ τροπική καταιγίδα «Μalakas» σχηματίστηκε στον δυτικό Ειρηνικό – είναι άλλωστε η εποχή τους – και τις τελευταίες ημέρες κινείται δυτικά-βορειοδυτικά προς τις Φιλιππίνες. (Στην εικόνα φαίνεται η πορεία της).

Οταν εντοπίστηκε βρισκόταν αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα από το νησιωτικό κράτος και την πρωτεύουσα Μανίλλα, αλλά εντός της Τετάρτης 14 Σεπτεμβρίου, αναμενόταν να ενισχυθεί και να αναβαθμιστεί σε τυφώνα που ενδέχεται, την Πέμπτη πια, να φθάσει και την κατηγορία τέσσερα.

Από αργά την Τετάρτη οι μετεωρολογικές συνθήκες θα επιτρέψουν στον τυφώνα πλέον «Malakas» να ενισχυθεί και άλλο. Στη συνέχεια θα κινηθεί βορειότερα, προς μικρά νησιωτικά συμπλέγματα αλλά και την Ιαπωνία.

Την οργή του «Μαλάκας» μάλλον θα γνωρίσουν τα νησιά Ισιγάκι και Ριούκιου, ακόμα και η Οκινάουα, μας εξηγεί το weather.com, με όλες τις μετεωρολογικές λεπτομέρειες.

Γενικά όμως ο «Μαλάκας» δεν αναμένεται να απειλήσει μεγάλες κατοικημένες περιοχές καθώς μάλλον θα έχει εξασθενήσει όταν θα φτάσει ως τις ακτές της Ιαπωνίας.

Αντίθετα από ό,τι θα περίμενε κανένας, την καταιγίδα δεν τη βάφτισε ο αθυρόστομος πρόεδρος των Φιλιππίνων, και ναι, προφέρεται «Μαλάκας».

Εχει πάρει το όνομά της από τον γενάρχη της μυθολογίας των Φιλιππίνων, ένα πρόσωπο περίπου αντίστοιχο με τον Αδάμ. Το όνομά του για την ακρίβεια είναι Σι Μαλάκας και αναφέρεται στον πρωτάνθρωπο ο οποίος ζούσε στη Γη με τη σύντροφό του Σι Μαγάνδα, το αντίστοιχο της Εύας – οι ίδιοι αρχετυπικοί μύθοι διατρέχουν όλη τη Γη ανεξάρτητα από θρησκείες. Οι ντόπιοι πιστεύουν ότι ο Σι Μαλάκας γεννήθηκε μαζί με τη Σι Μαγάνδα ξεπηδώντας από ένα καλάμι.

Σύμφωνα με τη λαϊκή σοφία των Φιλιππινέζων το «Μαλάκας» σημαίνει «δυνατός».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...