430
Ο Μαικλ Φλιν ήταν σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Τραμπ για λιγότερο από ένα μήνα | REUTERS/Carlos Barria/File Photo

Στο αρχείο η υπόθεση του Μάικλ Φλιν – Πανηγυρίζει ο Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 8 Μαΐου 2020, 11:17
Ο Μαικλ Φλιν ήταν σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Τραμπ για λιγότερο από ένα μήνα
|REUTERS/Carlos Barria/File Photo

Στο αρχείο η υπόθεση του Μάικλ Φλιν – Πανηγυρίζει ο Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 8 Μαΐου 2020, 11:17

Με μια αιφνιδιαστική, όσο και πολιτικά βαρύνουσα, απόφαση το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ αποφάσισε να θέσει στο αρχείο την ποινική δίωξη σε βάρος του Μάικλ Φλιν, του πρώην συμβούλου εθνικής ασφάλειας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Κατά του απόστρατου ανώτατου αξιωματικού διεξαγόταν έρευνα για τις σχέσεις του με τη Ρωσία και την ανάμειξη της Μόσχας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης εκτίμησε ότι η έρευνα «δεν είχε νόμιμη βάση» και ότι οι δηλώσεις του, «μολονότι ήταν ανακριβείς, δεν είχαν σημασία».

Δεν είναι σαφές, όπως αναφέρει ο Guardian, πώς θα αντιδράσει ο ομοσπονδιακός δικαστής που χειρίζεται την υπόθεση. Ο Φλιν περίμενε την ανακοίνωση των ποινών εναντίον του, η ημερομηνία της οποίας έπαιρνε συνεχώς αναβολή.

Ο εισαγγελέας Μπράντον Βαν Γκρακ αποσύρθηκε εξίσου αιφνιδιαστικά από την υπόθεση, μετά την εκστρατεία που είχαν ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα σύμμαχοι του προέδρου για να μην συνεχιστεί η δίωξη του 61χρονου Φλιν. Ταυτόχρονα, αποσύρθηκε και από τον χειρισμό άλλων υποθέσεων για λογαριασμό του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ο εισαγγελέας δεν έδωσε καμία εξήγηση για την απόφασή του, πιθανολογείται όμως ότι διαφωνούσε με την αρχειοθέτηση της δίωξης του Φλιν.

Ο Τραμπ – περιττό ίσως να το τονίσει κανένας – δήλωσε «πολύ ευτυχής» για την εξέλιξη και πρόσθεσε ότι «κάποια στιγμή» θα επικοινωνήσει με τον πρώην σύμβουλό του.

Αφού συμμετείχε στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ το 2016, ο Μάικλ Φλιν είχε απόρρητες συνομιλίες με τον Σεργκέι Κίσλιακ, πρεσβευτή της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον.

Ο Τραμπ τον διόρισε σύμβουλό του σε θέματα εθνικής ασφαλείας, θέση στην οποία παρέμεινε μόνο για λίγες ημέρες – ήταν ο πρώτος στενός συνεργάτης που απομακρύνθηκε από το πλευρό του προέδρου Τραμπ.

Στις 24 Ιανουαρίου 2017, ελάχιστες ημέρες μετά την ανάληψη καθηκόντων συμβούλου εθνικής ασφαλείας, ο Φλιν ανακρίθηκε από την ομοσπονδιακή αστυνομία για την υπόθεση της ανάμειξης της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές, αλλά είπε ψέματα τις επαφές του με τον Κίσλιακ. Παραιτήθηκε λίγες ημέρες αργότερα, όταν αποκαλύφθηκε ότι είχε πει ψέματα και στον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς.

Ο Φλιν είχε δηλώσει ένοχος στα τέλη του 2017 για ψευδή κατάθεση στο FBI σχετικά με τις επαφές που είχε με τον πρεσβευτή. Στη συνέχεια ο Φλιν προσπάθησε να ανακαλέσει την παραδοχή ενοχής του.

Η υπόθεση αυτή ήταν μία από τις πρώτες που αποκαλύφθηκαν στο πλαίσιο της έρευνας που είχε αναλάβει ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μόλερ, ο οποίος ερευνούσε την ανάμειξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Είναι η δεύτερη φορά φέτος που εισαγγελείς καριέρας παραιτούνται μετά από παρεμβάσεις του υπουργού Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ. Νωρίτερα, οι εισαγγελείς που χειρίζονταν την υπόθεση του Ρότζερ Στόουν, ενός παλιού και στενού φίλου του Τραμπ, αποσύρθηκαν επίσης όταν το υπουργείο επενέβη και ελάφρυνε την πρότασή τους για την ποινή που θα έπρεπε να του επιβληθεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...