371
Ο πρώην επικεφαλής του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, Λεωνίδας Αντωνακόπουλος | YouTube

Στο αρχείο η έρευνα για τον Λεωνίδα Αντωνακόπουλο

Protagon Team Protagon Team 20 Μαΐου 2020, 14:41
Ο πρώην επικεφαλής του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, Λεωνίδας Αντωνακόπουλος | YouTube

Στο αρχείο η έρευνα για τον Λεωνίδα Αντωνακόπουλο

Protagon Team Protagon Team 20 Μαΐου 2020, 14:41

Στο αρχείο τέθηκε η διοικητική έρευνα σε βάρος του πρώην επικεφαλής του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, Λεωνίδα Αντωνακόπουλου και δύο ακόμη υπαλλήλων που είχε ξεκινήσει το καλοκαίρι το 2018.

Ο κ. Αντωνακόπουλος και οι δύο στενοί συνεργάτες του, υπάλληλοι του γραφείου του ΕΚ, είχαν βρεθεί στο επίκεντρο έρευνας των ελεγκτικών μηχανισμών της ΕΕ και είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα, ως ύποπτοι για οικονομικές – διοικητικές παρατυπίες.

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτζορι φαν ντε Μπρικ  είχε κάνει τότε λόγο για «σοβαρές υπόνοιες για ύποπτες οικονομικές συνδιαλλαγές των συγκεκριμένων ατόμων», παραπέμποντας σε προκαταρκτική εξέταση της ΟLAF, της ευρωπαϊκής υπηρεσίας καταπολέμησης της απάτης, για την υπόθεση, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα «ότι θα χρειαστεί περαιτέρω ενδελεχής έρευνα».

Ο ίδιος ο κ. Αντωνακόπουλος είχε εξαρχής δηλώσει πως δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό στη διαχείριση των κονδυλίων και των «φακέλων» του γραφείου, χαρακτηρίζοντας «περίεργο» και «ανήθικο» το γεγονός ότι στοχοποιήθηκε μόλις τρεις μήνες πριν από τη συνταξιοδότησή του.

Το χρονικό της υπόθεσης άρχισε να εκτυλίσσεται τον Ιούνιο του 2018 όταν, όπως προέκυψε αργότερα, ο γενικός γραμματέας του Ευρωκοινοβουλίου Κλάους Βέλε ενημερώθηκε ότι το γραφείο της Αθήνας βρίσκεται στο στόχαστρο ελεγκτικών μηχανισμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο γερμανός αξιωματούχος κράτησε μυστική την έρευνα και δεν ενημέρωσε τους έλληνες υπαλλήλους παρά τρεις μήνες αργότερα. Το βράδυ της 26ης Σεπτεμβρίου αρχικά επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Αντωνακόπουλο και τους συνεργάτες του, ανακοινώνοντάς τους ότι στο εξής τίθενται σε καθεστώς διαθεσιμότητας, ενώ το επόμενο πρωί, 27 Σεπτεμβρίου, τα τρία στελέχη του γραφείου ενημερώθηκαν και γραπτά για τις εξελίξεις.

Εκτός από τον κ. Αντωνακόπουλο, στο επίκεντρο του ελέγχου βρέθηκαν το νούμερο 2 του γραφείου και η υπεύθυνη των οικονομικών – διοικητικών υπηρεσιών.

Ενάμιση χρόνο αργότερα και ενώ στο μεταξύ οι τρεις ελεγχόμενοι είχαν προσφύγει στο Δικαστήριο της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, η Διεύθυνση Προσωπικού του Ευρωκοινοβουλίου ανακοίνωσε επισήμως ότι η υπόθεση τίθεται στο αρχείο «χωρίς περαιτέρω συνέχεια στη διοικητική διαδικασία που είχε κινηθεί εναντίον» τους.

Στην επιστολή του προς τον Λεωνίδα Αντωνακόπουλο που συντάχθηκε στο πλαίσιο «φιλικού διακανονισμού που επετεύχθη» κατόπιν της προσφυγής του στο Δικαστήριο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάνει λόγο για «λυπηρές απροσεξίες που διαπράχθηκαν από αδεξιότητα και προκάλεσαν επιβλαβείς επιπτώσεις εις βάρος σας».

Ο κ. Αντωνακόπουλος εξέφρασε την ικανοποίηση του για την κατάληξη της έρευνας και χαρακτήρισε το όλο θέμα «σκευωρία» που όπως υποστήριξε, στήθηκε από υπαλλήλους του ΕΚ.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...