442
Το εμβόλιο για τον κορονοϊό της εταιρείας Moderna | REUTERS /Dado Ruvic

Στο 94,5% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της για την Covid, ανακοίνωσε η Moderna

Protagon Team Protagon Team 16 Νοεμβρίου 2020, 14:48
Το εμβόλιο για τον κορονοϊό της εταιρείας Moderna
|REUTERS /Dado Ruvic

Στο 94,5% η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της για την Covid, ανακοίνωσε η Moderna

Protagon Team Protagon Team 16 Νοεμβρίου 2020, 14:48

Το υποψήφιο εμβόλιο για τον κορονοϊό που δημιούργησε η αμερικανική εταιρεία Moderna έχει αποτελεσματικότητα 94,5%, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας.

«Πρόκειται για συναρπαστικά αποτελέσματα. Η αποτελεσματικότητα είναι εξαιρετικά υψηλή», σχολίασε στο CNN ο καθηγητής Λοιμωξιολoγίας και υπεύθυνος για την πανδημία του κορονοϊού στις ΗΠΑ, Αντονι Φάουτσι.

Τα αποτελέσματα γνωστοποιήθηκαν προφορικά στην εταιρεία Moderna την Κυριακή το απόγευμα (ώρα Νέας Υόρκης) από μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και Παρακολούθησης Δεδομένων, μία ανεξάρτητη επιτροπή στις ΗΠΑ, που ανέλυσε τα δεδομένα των κλινικών μελετών του υποψήφιου εμβολίου.

«Ηταν μία από τις σπουδαιότερες στιγμές της ζωής και της καριέρας μου. Είναι εκπληκτικό να έχω αναπτύξει ένα εμβόλιο που έχει τόσο υψηλή αποτελεσματικότητα», είπε ενθουσιασμένος ο δρ Ταλ Ζακς, επικεφαλής της ιατρικής υπηρεσίας της Moderna.

Αν το υποψήφιο εμβόλιο λάβει άδεια κυκλοφορίας, οι εμβολιασμοί θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μετά τις 15 Δεκεμβρίου στις ΗΠΑ, συμπλήρωσε ο δρ Φάουτσι.

Ο ίδιος εκτιμά ότι στην πρώτη φάση θα το λάβουν ομάδες υψηλού κινδύνου και υγειονομικοί, καθώς δεν υπάρχει αρκετό διαθέσιμο απόθεμα.

Ωστόσο, τον Απρίλιο, όπως τόνισε ο ίδιος, αναμένεται να ξεκινήσει ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού, τουλάχιστον στις ΗΠΑ.

H Moderna σχεδιάζει να υποβάλει αίτηση στην Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ για έγκριση του εμβολίου, αμέσως μετά τη συγκέντρωση περισσότερων δεδομένων ασφαλείας. Χρονικά, αυτό υπολογίζεται ότι θα γίνει στο τέλος του μήνα.

Το εμβόλιο της Moderna, όπως και αυτό της Pfizer, χρησιμοποιούν την ίδια τεχνολογία, αυτή του mRNA, και αν τελικά κυκλοφορήσουν, θα είναι και οι πρώτοι εκπρόσωποι μιας νέας γενιάς εμβολίων.

Διανομή και συντήρηση

Το υποψήφιο εμβόλιο της Moderna μπορεί να διατηρηθεί στη συντήρηση ενός απλού ψυγείου (από 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου) για 30 ημέρες, ενώ αυτό της Pfizer μόνο για πέντε ημέρες. Επίσης, μπορεί να μεταφερθεί και να αποθηκευτεί μακροπρόθεσμα σε τυπικές θερμοκρασίας κατάψυξης (-20 βαθμούς Κελσίου για 6 μήνες), ενώ της Pfizer απαιτεί ειδικά ψυγεία στους -70 βαθμούς Κελσίου.

«Πιστεύουμε ότι η επένδυση που έχουμε κάνει πάνω στην τεχνολογία παράδοσης εμβολίων mRNA και την ανάπτυξη της διαδικασίας παραγωγής θα μας επιτρέψει να αποθηκεύσουμε και να μεταφέρουμε το υποψήφιο εμβόλιο μας για την Covid-19 σε θερμοκρασίες που συναντώνται στα ήδη διαθέσιμα φαρμακευτικά ψυγεία και καταψύκτες», σχολίασε ο Χουάν Αντρές, επικεφαλής Τεχνικών Λειτουργιών και υπεύθυνος ποιότητας στη Moderna.

«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που μπορούμε να υποβάλουμε αυτές τις διευρυμένες συνθήκες σταθερότητας για το εμβόλιο mRNA-1273 στις ρυθμιστικές αρχές για έγκριση. Η δυνατότητα αποθήκευσης του εμβολίου μας για έως και 6 μήνες στους -20 βαθμούς Κελσίου και η αποθήκευση για έως και 30 ημέρες σε τυπικές συνθήκες ψύξης μετά την απόψυξη είναι μια σημαντική εξέλιξη, που θα επιτρέψει πιο απλοποιημένες διαδικασίες διανομής και μεγαλύτερη ευελιξία, η οποία θα διευκόλυνε τον εμβολιασμό στον ευρύτερο πληθυσμό στις ΗΠΑ, αλλά και σε όλο τον κόσμο», συμπληρώνει ο ίδιος.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...