699
Νεοϋορκέζοι απολαμβάνουν τον ήλιο στο Σέντραλ Πάρκ. Ούτε λόγος για μάσκα, φυσικά και με την άδεια του CDC | REUTERS/Caitlin Ochs

Στις ΗΠΑ ξεκίνησαν τα πάρτι, σε άλλες χώρες η πανδημία αγριεύει

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2021, 21:44
Νεοϋορκέζοι απολαμβάνουν τον ήλιο στο Σέντραλ Πάρκ. Ούτε λόγος για μάσκα, φυσικά και με την άδεια του CDC
|REUTERS/Caitlin Ochs

Στις ΗΠΑ ξεκίνησαν τα πάρτι, σε άλλες χώρες η πανδημία αγριεύει

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2021, 21:44

Τα εστιατόρια και τα μπαρ γεμίζουν και πάλι, οι κρατήσεις για τις καλοκαιρινές διακοπές αυξάνονται καθημερινά, οι διοργανώσεις αθλητικών γεγονότων πραγματοποιούνται δίχως τις απαραίτητες αποστάσεις και χωρίς μάσκα.

Αυτό βέβαια φαίνεται να γίνεται με την ασφάλεια των εμβολίων για τον κορονοϊό, καθώς η πλειοψηφία των Αμερικάνων έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου, όπως γράφει η Washington Post. Ετσι, τα νέα κρούσματα και οι θάνατοι βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο του έτους.

Η πανδημία υποχωρεί αργά από τη ζωή των πολιτών στις ΗΠΑ, καθώς αίρονται περιοριστικά μέτρα και ανοίγουν δραστηριότητες και επιχειρήσεις.

Οπαδοί των Φίνιξ Σανς στο ματς με τους Λέικερς εντοπίζουν στην κερκίδα τον προπονητή των Αριζόνα Κάρντιναλς (ομάδα αμερικανικού ποδοσφαίρου), Κλιφ Κίνγκσμπερι (αριστερά) και προσπαθούν να βγάλουν σέλφι μαζί του. Χωρίς μάσκες είναι πιο εύκολο να βρεις σελέμπριτις / Mark J. Rebilas-USA TODAY Sports

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στη Βρετανία, η οποία μόλις χθες ανακοίνωσε ότι λόγω της αυξημένης εμβολιαστικής κάλυψης, τις τελευταίες 28 ημέρες δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος από λοίμωξη Covid-19 στη χώρα, ενώ έχουν μειωθεί δραματικά οι νέες μολύνσεις.

Ωστόσο, η πανδημία δεν φαίνεται να υποχωρεί σε άλλες χώρες, σχολιάζει η αμερικανική εφημερίδα. Η εμφάνιση πιο μολυσματικών μεταλλάξεων του κορονοϊού σε χώρες όπως η Βραζιλία και η Ινδία, τις έχουν μετατρέψει σε εκατόμβες νεκρών.

Παράλληλα, η καθυστέρηση της επιχείρησης εμβολιασμού σε πολλά μέρη του κόσμου, έχει συμβάλει στην πρόκληση νέων, θανατηφόρων κυμάτων της πανδημίας.

Ο αριθμός των κρουσμάτων παγκοσμίως είναι ήδη υψηλότερος από το περασμένο έτος. Και σύντομα θα είναι μεγαλύτερος και ο αριθμός των νεκρών από την λοίμωξη Covid, εκτιμά η Washington Post.

Η νοτιοανατολική Ασία, που κάποτε αποτελούσε τον προμαχώνα αντίστασης του κορονοΐου, αντιμετωπίζει πλέον έξαρση των κρουσμάτων, ειδικά στην Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ.

Μπορεί να μην προστατεύει όσο η μάσκα, οι ταϊλανδέζες χορεύτριες ωστόσο προτιμούν τη νάιλον ασπίδα προσώπου. Τόσο μακιγιάζ… REUTERS/Soe Zeya Tun

Η Μαλαισία καταγράφει τις περισσότερες νέες μολύνσεις ανά εκατομμύριο πληθυσμού από οποιαδήποτε μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους χώρα της Ασίας, ξεπερνώντας την Ινδία, η οποία παραμένει στο επίκεντρο το παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

Στην Αφρική, οι ανησυχίες αυξάνονται για την πιθανή έναρξη ενός νέου πανδημικού κύματος που τροφοδοτείται από μία πιο μεταδοτική μετάλλαξη του κορονοϊού, με τα συστήματα υγείας στις περισσότερες χώρες να κινδυνεύουν με κατάρρευση.

Ο ιός θερίζει και σε αρκετές περιοχές της Λατινικής Αμερικής. Το Περού έχει πλέον το μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας στον κόσμο και η χώρα οδηγείται σε προεδρικές εκλογές το Σαββατοκύριακο, κάτι που αναμένεται να αυξήσει κι άλλο τα κρούσματα της νόσου.

Ακόμη και στην Ανατολική Ασία, όπου αρκετές χώρες έχουν εδώ και καιρό θέσει υπό έλεγχο τον κορονοϊό, υπάρχουν τμήματα της ηπείρου, όπου τα δεδομένα δεν είναι και τόσο αισιόδοξα.

Η Ταϊβάν για παράδειγμα, σημειώνει τον τελευταίο μήνα έκρηξη των κρουσμάτων. Στην Ιαπωνία, όπου και αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, αρκετές περιοχές της χώρας, μεταξύ των οποίων και το Τόκιο, παραμένουν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Με μάσκα και ασπίδα η υπάλληλος του αεροδρομίου Ναρίτα υποδέχεται την εθνική ομάδα σόφτμπολ της Αυστραλίας στο Τόκιο. Η ιαπωνική πρωτεύουσα παραμένει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης… REUTERS/Issei Kato

Σε όλες αυτές τις περιοχές, για διάφορους λόγους, η διάθεση των εμβολίων για τον κορονοϊό είναι εξαιρετικά αργή και η εμβολιαστική κάλυψη πολύ χαμηλή, όπως γράφει η Washington Post.

Το πρόβλημα αλλά και τη ρίζα του αναγνωρίζουν διεθνείς οργανισμοί και ειδικοί στη δημόσια Υγεία, οι οποίο ξεκαθαρίζουν ότι το βασικό πρόβλημα είναι το παγκόσμιο κενό στους εμβολιασμούς.

Με στόχο να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, σε κοινή δήλωση που εξέδωσαν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αναφέρουν ότι υπάρχει ήδη ένα σχέδιο συλλογικής δράσης, συνολικού κόστους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο θα επιταχύνει τη διανομή εμβολίων σε φτωχές και μεσαίου εισοδήματος χώρες.

Η άδικη διανομή εμβολίων αφήνει εκατομμύρια ανθρώπους εκτεθειμένους στον κορονοϊό, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει νέα, πιο επιθετικά και θανατηφόρα στελέχη του, κάτι που μπορεί να είναι επικίνδυνο ακόμη και για τους πολίτες στις εύπορες χώρες που έχουν εμβολιαστεί.

«Ο παγκόσμιος συντονισμός για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι ανεπαρκής και ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε σύντομα τις παθογένειες που επέτρεψαν σε ένα μικρό ξέσπασμα να μετατραπεί σε παγκόσμια πανδημία», προειδοποίησε o γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγεσούς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...