Το Αγιο Φως έφθασε στην Ελλάδα με ειδική πτήση της Aegeian | YouTube
Επικαιρότητα

Στην Ελλάδα το Αγιο Φως – Πρωτόγνωρες εικόνες στην τελετή Αφής στον Πανάγιο Τάφο

Από το αεροδρόμιο το Αγιο Φως μεταφέρθηκε απευθείας στο Μετόχι του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, στην Πλάκα, ενώ ως γνωστόν, εφέτος δεν θα διανεμηθεί σε πιστούς και σε ναούς ΕΙΚΟΝΕΣ & ΒΙΝΤΕΟ
Protagon Team

Στις έξι το απόγευμα -οπως ήταν προγραμματισμένο- έφθασε στην Αθήνα από τα Ιεροσόλυμα το Αγιο Φως.

Το αεροσκάφος της Aegean με το Αγιο Φως υποδέχθηκαν στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ο  υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Βλάσης, ως εκπρόσωπος της  κυβέρνησης, και ο μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος.

Στη λιτή υποδοχή του παραβρέθηκαν συνολικά, με την μπάντα και το άγημα, 17 άτομα.

Από το αεροδρόμιο το Αγιο Φως μεταφέρθηκε απευθείας  στο Μετόχι του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, στην Πλάκα, ενώ ως γνωστόν, εφέτος -λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό- δεν θα διανεμηθεί σε πιστούς και σε ναούς.

«Προτεραιότητα είναι η υγεία και οφείλουμε να ακολουθήσουμε τα μέτρα», είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης (φωτογραφία κάτω), σε δηλώσεις του.  Το ελάχιστο που μπορούσαμε να κάνουμε ήταν να φέρουμε το Αγιο Φως κατευθείαν από την Ιερουσαλήμ. Μπορεί να μη φτάσει σε όλες τις Εκκλησιές, αλλά θα υπάρχει αναμμένο στην Αγία Τράπεζα, τόνισε.

Στα Ιεροσόλυμα, οι εικόνες κατά την τελετή αφής στον Πανάγιο Τάφο (βίντεο κάτω), ήταν πρωτόγνωρες λόγω κορονοϊού, καθώς συνολικά οι παριστάμενοι δεν ξεπερνούσαν τα δέκα άτομα.

Σε συνέντευξή του το πρωί του Μ. Σαββάτου στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, ο κ. Βλάσης ανέφερε ότι «η φετινή συγκυρία δεν μας επιτρέπει να υποδεχθούμε το Αγιο Φως με τη λαμπρότητα και τις τιμές που του αρμόζουν».

Ωστόσο όπως είπε, «καταφέραμε μετά από συντονισμένες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργείου Εξωτερικών με τις ισραηλινές αρχές να έρθει το Αγιο Φως κανονικά», όπως κάθε χρόνο.

Περιγράφοντας αναλυτικά τη διαδικασία μεταφοράς του Αγίου Φωτός από τον Πανάγιο Τάφο στα Ιεροσόλυμα στην Αθήνα, ο κ. Βλάσης δήλωσε ότι από την Ελλάδα μετέβησαν στο Ισραήλ με αεροπλάνο της Aegean μόνο ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου Δαμιανός και ένας βοηθός του.

Με το που έφθασαν στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ ο Εξαρχος του Πανάγιου Τάφου παρέλαβε στα σκαλιά του αεροπλάνου το Αγιο Φως από τον έλληνα πρόξενο στα Ιεροσόλυμα, κ. Σοφιανόπουλο, ο οποίος το μετέφερε από τον Πανάγιο Τάφο με αυτοκίνητο του ελληνικού προξενείου.