260
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας σε συνέντευξη της στο BBC την Κυριακή | Jeff Overs/BBC/Handout via REUTERS

Στις 15 Ιανουαρίου η ψηφοφορία για το Brexit ενώ 200 βουλευτές πιέζουν τη Μέι για συμφωνία

Protagon Team Protagon Team 7 Ιανουαρίου 2019, 11:32
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας σε συνέντευξη της στο BBC την Κυριακή
|Jeff Overs/BBC/Handout via REUTERS

Στις 15 Ιανουαρίου η ψηφοφορία για το Brexit ενώ 200 βουλευτές πιέζουν τη Μέι για συμφωνία

Protagon Team Protagon Team 7 Ιανουαρίου 2019, 11:32

Η Τερέζα Μέι σκοπεύει να ζητήσει να διεξαχθεί την Τρίτη 15 Ιανουαρίου η εξ αναβολής ψηφοφορία της ολομέλειας της Βουλής των Κοινοτήτων για τη συμφωνία αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση, μεταδίδει το BBC.

Η Μέι είχε αναγκαστεί να ακυρώσει την ψηφοφορία για τη συμφωνία με την ΕΕ τον Δεκέμβριο, αφού αναγνώρισε ότι θα έχανε με μεγάλη διαφορά. Αμέσως μετά η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι σχεδίαζε να προτείνει τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας μετά τις 14 Ιανουαρίου.

Σε δηλώσεις της την Κυριακή η πρωθυπουργός επισήμανε ότι η Βρετανία θα εισέλθει σε αχαρτογράφητο έδαφος εάν δεν εγκριθεί η συμφωνία που έχει κλείσει με την ΕΕ για το διαζύγιο.

Θέση που πάντως δεν συμμερίζεται ο τέως υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος σε άρθρο του στον Daily Telegraph εξηγεί ότι η αποχώρηση χωρίς συμφωνία είναι πιο κοντά σε αυτό που ψήφισαν οι πολίτες στο δημοψήφισμα του 2016.

Με ή χωρίς συμφωνία, η αποχώρηση από την ΕΕ θα γίνει στις 29 Μαρτίου.

Ελάχιστες ενδείξεις υπάρχουν πάντως ότι η Μέι έχει πείσει τα στελέχη του Συντηρητικού Κόμματος, παρά το ότι υφυπουργός αρμόδιος για το Brexit εξέφρασε την αισιοδοξία του πως η συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας θα εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, πάνω από 200 βουλευτές (περίπου το ένα τρίτο του σώματος) σε κοινή επιστολή τους προς την πρωθυπουργό την προτρέπουν να αποκλείσει την έξοδο της χώρας από την ΕΕ χωρίς συμφωνία (no-deal Brexit).

Μεταξύ των βουλευτών, που προέρχονται από τους Συντηρητικούς και από τους Εργατικούς, περιλαμβάνονται τόσο υποστηρικτές της εξόδου όσο και της παραμονής στην Ενωση.

Αντιπροσωπεία των βουλευτών κλήθηκε να συναντήσει την πρωθυπουργό την Τρίτη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...