336
Η βασίλισσα Ελισάβετ Β' στο γραφείο της στο Μπάκιγχαμ | ΑΠΕ - ΕΡΑ

Ιστορικό διάγγελμα της Ελισάβετ Β’ στον βρετανικό λαό για την Covid-19

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2020, 19:15
Η βασίλισσα Ελισάβετ Β' στο γραφείο της στο Μπάκιγχαμ
|ΑΠΕ - ΕΡΑ

Ιστορικό διάγγελμα της Ελισάβετ Β’ στον βρετανικό λαό για την Covid-19

Protagon Team Protagon Team 5 Απριλίου 2020, 19:15

Διάγγελμα προς τον βρετανικό λαό θα απευθύνει η βασίλισσα Ελισάβετ το βράδυ της Κυριακής, με τη χώρα να βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη καμπή στη μάχη κατά του κορονοϊού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Παλατιού, στο μήνυμά της η βασίλισσα θα αναφερθεί διεξοδικά στις εξελίξεις στο ζήτημα του φονικού ιού.

«Η αυτής Μεγαλειότης, η βασίλισσα Ελισάβετ, έχει βιντεοσκοπήσει ειδικό μήνυμα για τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου και για την Κοινοπολιτεία, σχετικά με την εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα» ανακοίνωσε το Μπάκιγχαμ, προσθέτοντας πως «το τηλεοπτικό μήνυμα θα μεταδοθεί την Κυριακή, 5 Απριλίου 2020, στις 8 μ.μ (10 μ.μ ώρα Ελλάδος)».

Το περιεχόμενο του διαγγέλματος της Ελισάβετ διέρρευσε στον βρετανικό Τύπο.

Η ομιλία της 93χρονης Ελισάβετ αναμένεται να είναι στο πνεύμα του αντίστοιχου διαγγέλματος του πατέρα της, του βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’, ο οποίος είχε μιλήσει στους Βρετανούς στην αρχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η βασίλισσα θα δώσει έμφαση στην αξία της αυτοπειθαρχίας και της θέλησης, ενώ θα προσπαθήσει να εμφυσήσει ελπίδα στους Βρετανούς.

Παράλληλα, θα αναγνωρίσει τον πόνο, τη θλίψη και τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο βρετανικός λαός «σε αυτούς τους ανάστατους καιρούς».

Στο διάγγελμα, που θα μεταδοθεί από την τηλεόραση, το ραδιόφωνο και τα social media, η Ελισάβετ αναμένεται να πει: «Ελπίζω στα επόμενο χρόνια όλοι μας να είμαστε περήφανοι για τον τρόπο που αντιμετωπίσαμε αυτήν την πρόκληση.

Και οι επόμενες γενιές θα λένε ότι αυτή η γενιά των Βρετανών ήταν από τις πιο δυνατές. Ότι οι αξίες της αυτοπειθαρχίας, της καλής θέλησης και της  ανθρωπιάς ακόμα χαρακτηρίζουν αυτή τη χώρα.

Πρόκειται για μία περίοδο αναστάτωσης στη χώρα μας, η οποία έχει προκαλέσει θλίψη σε κάποιους, οικονομικές δυσκολίες σε πολλούς και τεράστιες αλλαγές στις καθημερινές μας ζωές».

Το τηλεοπτικό μήνυμα της Ελισάβετ γυρίστηκε στο κάστρο Ουίνσδορ, όπου παραμένει η βασίλισσα με τον πρίγκιπα Φίλιππο, από έναν μόνο κάμεραμαν ο οποίος φορούσε προστατευτικά ρούχα.

Σημειώνεται πως πρόκειται για μία εξαιρετική περίσταση, καθώς αυτή θα είναι η τέταρτη φορά στα 68 χρόνια της βασιλείας της που θα απευθύνει διάγγελμα.

Η τελευταία φορά ήταν το 2002, όταν πέθανε η βασιλομήτωρ και η προτελευταία το 1997 όταν σκοτώθηκε σε τροχαίο η πριγκίπισσα Νταϊάνα.