392
Η Τερέζα Μέι αποχωρεί την Κυριακή από την εκκλησία. Είναι μια συνήθεια που δεν αφήνει ποτέ - εξάλλου είναι και κόρη ιερέα | REUTERS/Simon Dawson

Στήριξη από Μακρόν και Μέρκελ αναζητεί η Τερέζα Μέι στο «παρά ένα» του Brexit

Protagon Team Protagon Team 8 Απριλίου 2019, 14:58
Η Τερέζα Μέι αποχωρεί την Κυριακή από την εκκλησία. Είναι μια συνήθεια που δεν αφήνει ποτέ - εξάλλου είναι και κόρη ιερέα
|REUTERS/Simon Dawson

Στήριξη από Μακρόν και Μέρκελ αναζητεί η Τερέζα Μέι στο «παρά ένα» του Brexit

Protagon Team Protagon Team 8 Απριλίου 2019, 14:58

Την ώρα που το Brexit είναι στον αέρα χωρίς να είναι γνωστό με ποιόν τρόπο και πότε θα αποχωρήσει η Βρετανία από την ΕΕ, η Τερέζα Μέι επιχειρεί με ένα βίντεο να δώσει κάποιες  εξηγήσεις, λίγο πριν κληθεί να πείσει τους ευρωπαίους ηγέτες για τις προθέσεις της.

Αυτό όμως που έκανε τον βρετανικό Τύπο να καγχάσει δεν είναι τόσο οι αναφορές της πρωθυπουργού, αλλά η σκηνοθεσία του βίντεο που δείχνει άνετη την μονίμως αμήχανη και σφιγμένη Τερέζα Μέι χαλαρή.

Καθισμένη σε ένα γκρίζο καναπέ στο Τσέκερς, την εξοχική κατοικία των βρετανών πρωθυπουργών, με τον αριστερό χέρι στο μπράτσο του καναπέ και δίπλα της ένα βάζο με τουλίπες, ανοίγει διάλογο με το κοινό. Το ασταθές χέρι του ανθρώπου με την κάμερα και οι χαμηλοί τόνοι δίνουν έναν αδικαιολόγητα χαλαρό στιλ ενώ η Βρετανία διέρχεται σε δραματικές στιγμές.

«Ο κόσμος με ρωτά τις τελευταίες ημέρες τι στο καλό συμβαίνει με το Brexit», λέει η Μέι στο σύντομο βίντεο, στο οποίο μεταξύ άλλων προσπαθεί  να πείσει τους συμπολίτες της ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία εξόδου. «Με τους Εργατικούς διαφωνούμε σε πολλά, αλλά υπάρχουν κάποια θέματα που αφορούν το Brexit στα οποία συγκλίνουμε», λέει ακόμη η πρωθυπουργός.

«Εβγαλαν τη Μέι από την πρίζα», σχολιάζει ο Guardian, οι δημοσιογράφοι του οποίου δεν χάνουν καμία ευκαιρία να αποκαλέσουν την πρωθυπουργό Maybot, «ρομποτική Μέι».

Αλλά παρά τα όσα λέει η πρωθυπουργός, μένουν λίγες ημέρες μέχρι την έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την Τετάρτη η οποία θα καθορίσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την ημερομηνία εξόδου, είτε τον Απρίλιο, είτε τον Μάιο είτε και αργότερα.

Ως τότε, η Τερέζα Μέι σκοπεύει να αποδυθεί σε μια τελευταία(;) προσπάθεια για λύση. Αύριο Τρίτη θα ταξιδέψει στο Παρίσι και το Βερολίνο για συναντήσεις εργασίας με τον Εμανουέλ Μακρόν και την Ανγκελα Μέρκελ.

Τι μπορεί να αποκομίσει η Βρετανία από όλα αυτά μία ημέρα πριν από τη σύνοδο; Πιθανόν ελάχιστα, εκτός και αν πείσει τα δύο ισχυρότερα μέλη της ΕΕ να της παραχωρήσουν και τη δεύτερη παράταση που ζήτησε ως τις 30 Ιουνίου. Με τη σειρά τους Μακρόν και Μέρκελ θα πρέπει να πείσουν και τους άλλους 25 της ΕΕ για την όποια λύση, η οποία μπορεί να προβλέπει ακόμη μεγαλύτερης διάρκειας ευέλικτη παράταση.

Αν δεν καταφέρει τίποτα η βρετανή πρωθυπουργός, την Παρασκευή η Βρετανία θα βγει κακήν κακώς από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...