750
Στον κόσμο του Dark Web θα εισέλθει η CIA αναζητώντας σημαντικές πληροφορίες αλλά και νέους πράκτορες | Shutterstock/CreativeProtagon

Στην σκοτεινή πλευρά του Internet «εισβάλλει» η CIA

Protagon Team Protagon Team 9 Μαΐου 2019, 16:29
Στον κόσμο του Dark Web θα εισέλθει η CIA αναζητώντας σημαντικές πληροφορίες αλλά και νέους πράκτορες
|Shutterstock/CreativeProtagon

Στην σκοτεινή πλευρά του Internet «εισβάλλει» η CIA

Protagon Team Protagon Team 9 Μαΐου 2019, 16:29

Οι γαλαξίες, τα άστρα, οι πλανήτες, τα νεφελώματα κλπ είναι το αποκαλούμενο «ορατό Σύμπαν» και αποτελούν μόνο το 4% του συνολικού σύμπαντος. Το υπόλοιπο 96% αποτελείται από την λεγόμενη σκοτεινή ύλη και την σκοτεινή ενέργεια. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στο online Σύμπαν που έφτιαξε ο άνθρωπος. Αυτό που γνωρίζουν οι περισσότεροι ως Διαδίκτυο, οι ιστοσελίδες που εντοπίζουν οι μηχανές αναζήτησης αποτελούν λιγότερο από το 10% της πραγματικής του έκτασης. Το υπόλοιπο 90% αποτελείται από δύο περιοχές τον «Βαθύ Ιστό» (Deep Web) και τον «Σκοτεινό Ιστό» (Dark Web).

Πρόκειται για ένα χώρο όπου χρησιμοποιούνται τεχνολογίες για να υπάρχουν ιστοσελίδες οι οποίες δεν γίνονται ορατές από τα ραντάρ των συμβατικών μηχανών αναζήτησης αλλά και που επιτρέπουν την άμεση επικοινωνία και ανταλλαγή αρχείων ανάμεσα σε χρήστες σε καθεστώς πλήρους ανωνυμίας. Από την φύση τους αυτές οι περιοχές προσελκύουν όσους για διαφόρους λόγους θέλουν να αποφύγουν τα φώτα της δημοσιότητας και του ελέγχου και έτσι βρήκαν καταφύγιο εκεί κάθε είδους παράνομες δραστηριότητες. Εμπόριο όπλων, εμπόριο ναρκωτικών, παιδική πορνογραφία, ενοικίαση εκτελεστών, δουλεμπόριο, τρομοκρατία και οποιαδήποτε εγκληματική και παράνομη δραστηριότητα μπορεί να φανταστεί κάποιος εξελίσσεται μέσα στην αθέατη πλευρά του Internet.

Εκεί επίσης βρίσκουν καταφύγιο και όσοι θέλουν να επικοινωνήσουν από και προς χώρες που η πρόσβαση στο Διαδίκτυο είναι απαγορευμένη ή απόλυτα ελεγχόμενη. Σπονδυλική στήλη του σκοτεινού Internet είναι το λογισμικό TOR (Τhe Onion Router) που διασφαλίζει την ανωνυμία των χρηστών. Ο όρος «κρεμμύδι» χρησιμοποιήθηκε από τους δημιουργούς του για να υποδηλώσει τα πολλά επίπεδα (στρώματα) με τα οποία λειτουργεί αυτό το πρόγραμμα.

«Τα κρεμμύδια έχουν στρώματα, το ίδιο και εμείς» δηλώνει στο logo που δημιούργησε η CIA για την ιστοσελίδα που θα δημιουργήσει στον σκοτεινό ιστό

Η CIA μετά την πρόσφατη δημιουργία λογαριασμών στο Twitter και το Instagram ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει και μια ιστοσελίδα στο Dark Web. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Vice η ιστοσελίδα της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών στο σκοτεινό ιστό θα είναι ακριβές αντίγραφο της ιστοσελίδας που έχει στον… ορατό.

«Η απόφαση μας να εισέλθουμε στον κόσμο του Tor αντανακλά το ενδιαφέρον της υπηρεσίας να συμβαδίζουμε με τις σύγχρονες τάσεις στον χώρο του Internet. Θα δημιουργήσουμε μια ιστοσελίδα και θα δώσουμε τις απαραίτητες οδηγίες στους χρήστες για να εισέρχονται σε αυτή και να την χρησιμοποιεί. Η παγκόσμια αποστολή που έχουμε απαιτεί να παρέχουμε την δυνατότητα σε όποιον το επιθυμεί να έρχεται σε επαφή μαζί μας από οπουδήποτε με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια. Η δημιουργία μιας ιστοσελίδας Tor είναι απλά ένας ακόμη από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους θέλουμε να φτάσουμε σε ανθρώπους όπου και αν αυτοί βρίσκονται» αναφέρει σε ανακοίνωση της η Μπρίτανι Μπράμελ, Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων της CIA. H αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών κατέστησε σαφές ότι στόχος της παρουσίας της στο σκοτεινό ιστό είναι να επικοινωνήσουν μαζί της όσοι θέλουν να της δώσουν πληροφορίες για κυβερνήσεις ή μεμονωμένα άτομα που έχουν ενδιαφέρον για την CIA ενώ επίσης θα δίνεται μέσω της ιστοσελίδας η δυνατότητα σε κάποιον να υποβάλει αίτημα συνεργασίας με την υπηρεσία μακριά από αδιάκριτα βλέμματα.

Ο πρώην τεχνικός την Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ (της διαβόητης NSA) Εντουαρντ Σνόουντεν που πριν από λίγα χρόνια αποφάσισε να διαρρεύσει στην δημοσιότητα απόρρητες πληροφορίες για την δράση της NSA και έκτοτε καταζητείται από τις αμερικανικές Αρχές μίλησε στο Vice για την νέα τακτική της CIA. Όπως υποστηρίζει ο Σνόουντεν που ζει σε άγνωστη τοποθεσία στην Ρωσία η απόφαση στην CIA να εισέλθει στα social media και με τον τρόπο που έχει επιλέξει να το κάνει δείχνει ότι θέλει να δείξει ένα πιο φιλικό πρόσωπο στην κοινή γνώμη και να βελτιώσει την εικόνα της δείχνοντας ότι βρίσκεται στο πλευρό των πολιτών. Να σημειωθεί πώς όταν έκανε τις δηλώσεις αυτές ο Σνόουντεν δεν είχε ακόμη ανακοινωθεί η δημιουργία της ιστοσελίδας της CIA στο σκοτεινό ιστό και θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ακουστεί το σχόλιο του για αυτή την εξέλιξη.

O σκοτεινός δρόμος του μεταξιού

Το 2011 έκανε την εμφάνιση του στο Dark Web η ιστοσελίδα Silk Road η οποία εξελίχθηκε στην μεγαλύτερη μαύρη αγορά του κυβερνοχώρου. Η ιστοσελίδα κατάφερε να κάνει την αγορά παράνομων προϊόντων και ειδικότερα ναρκωτικών το ίδιο απλή και εύκολη όπως η online αγορά ενός προϊόντος στο Amazon ή το e-Bay. Δημιουργός του Silk Road ήταν ο αμερικανός φοιτητής Ρος Ούλμπριχτ ο οποίος πιστεύεται ότι μέσα σε διάστημα δύο ετών αποκόμισε κέρδη εκατοντάδων εκ. δολαρίων. Το 2013 το FBI συνέλαβε τον Ουλμπριχτ και έθεσε εκτός λειτουργίας το Silk Road αλλά λίγο μετά το site επανήλθε στον σκοτεινό ιστό με διαχειριστές κατά πάσα πιθανότητα κάποιους εκ των συνεργατών του δημιουργού του

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...